TNG
Sök studentjobb fördomsfritt via TNG

Rekryterarens 5 bästa tips för dig som letar studentjobb

Med ett studentjobb under studenttiden förbättrar du inte bara ditt cv utan även din ekonomi. Du får också en chans att få in en fot inom det företag eller den bransch där du vill jobba efter studierna. Så vad ska du tänka på?

Här hittar du lediga extrajobb just nu!

Olivia Lindfors är kandidatansvarig hos TNG i Stockholm och matchar ihop studenter som vill ha ett deltids- och extrajobb hos en givande arbetsgivare. För henne är fördelarna med studentjobb tydliga:

– Att jobba deltid ger studenter en förståelse för hur det är att arbeta i praktiken. Det är stor skillnad på att plugga och att jobba. Som studerande är det lätt att fastna i det teoretiska och böckerna. Med ett extrajobb får du erfarenheter som du har nytta av hela livet.

Och det är många studerande som vill ta chansen att skapa kontakter och få arbetslivserfarenhet. En undersökning från CSN visar att nära hälften av Sveriges alla studenter arbetar deltid vid sidan om sina studier.

Vad finns det för studentjobb?

– De lediga jobb som vi oftast förmedlar är inom kundservice, ekonomi, it-support, logistik och kundtjänst. Det är allt från ekonomiassistenter, marknadsassistenter, it-tekniker, inköpare och kundtjänstmedarbetare.

Erfarenhet är inte avgörande berättar Olivia. Arbetsgivare vill gärna hyra in konsulter som studerar och utbildar sen dem i sina system och rutiner. Det leder ofta till att studenten kan räkna med att ha sitt extrajobb under en längre tid. Har ett företag utbildat en konsult vill de gärna fortsätta att hyra in samma person.

Jobba inom en annan bransch

Många vill ha ett jobb som ligger i linje med det man studerar, men det är inte alltid möjligt. Det är bättre att jobba extra oavsett bransch, än att inte jobba alls.

– Att ha ett studentjobb visar att du är aktiv och du gör dig själv anställningsbar inför framtiden. Det gäller även om du arbetar med något som inte är relaterat till din blivande karriär. Alla jobb kräver någon form av insats som stärker din kompetens och därmed din konkurrenskraft, säger Olivia Lindfors.

Vill du arbeta deltid som student? Här är Olivias fem tips!

  1. Vad är ditt mål med extrajobbet? Tjäna pengar eller få erfarenheter inom den bransch du studerar i? Det är alltid bra att testa ett jobb i den bransch som din utbildning rör och se om den är som du har tänkt dig.
  2. Många tycker det är svårt att skriva ett cv. Men det behöver inte vara svårt om du fokuserar på fakta. Var tydlig med vilken utbildning du går och om du har erfarenhet av något affärs- eller ekonomisystem eller annan mjukvara. I vår fördomsfria rekryteringsprocess får du bland annat göra digitala tester vilket gör att ditt cv inte är det viktigaste, utan din potential.
  3. Arbeta inte mer än vad du mäktar med. Välj extrajobb efter den komplexitet och omfattning som passar dig.
  4. Kontakta CSN och ta reda på hur mycket du kan arbeta utifrån din studietakt utan att studiemedlen påverkas. Det gäller även om du bara får bidragsdelen. Här hittar du en länk som förhoppningsvis kan hjälpa.
  5. Hittar du inget extrajobb som passar dig just nu så skicka ändå in en spontanansökan till oss. Vissa processer är så brådskande att vi söker i vårt system efter passande kandidater istället för att lägga ut en annons på hemsidan.

Välkommen att registrera dig som kandidat hos oss! Anmäl dig här.

Studentjobb hittar du hos TNG och tips från rekryterare i vår jobbpodd

Vill du ha fler tips från rekryterare?

Lyssna då på TNG:s podcast och jobbpodd ”Tack för din ansökan”! Här får du ta del av hur rekryterare tänker och resonerar kring allt som handlar om att söka nytt jobb. Våra rekryterare bjuder på sina bästa tips och råd inom ämnen som jobbintervjun, CV, löneförhandling, personlighetstester, och hur jobbsökare ska våga ställa krav när de söker jobb. Det blir en inblick bakom kulisserna hos de som varje dag fördomsfritt matchar och guidar rätt jobbsökare till rätt företag.

Lyssna på ett avsnitt idag!