TNG
CV-guide! Så blir ditt CV lika bra som en filmtrailer.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

CV-guide! Tänk filmtrailer och lyckas bättre med ditt CV

CV-tips som ger dig huvudrollen hos din framtida chef

Ge ditt CV samma stjärnglans som en filmtrailer på bio och gör mottagaren nyfiken på att veta mer – om dig! Med TNG:s rekryteraren Åsas konkreta tips är det lätt att skriva ett bra CV. Allt för att du ska bli  huvudrollsinnehavaren hos chefer och rekryterare. Ta del av tipsen i vår CV-guide!

Åsa Pettersson, rekryteringskonsult på TNG, ger sina bästa CV-tips.
Åsa Pettersson, rekryteringskonsult på TNG.

Åsa Pettersson är rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG. Här delar med hon med sig av sin långa erfarenhet av att läsa CV:n och självklart bjuder på sina allra bästa CV-tips till dig som söker lediga jobb.

Många tycker att CV är svårt

Låt oss börja med att begrunda fakta: det är många jobbsökare som tycker att det är svårt att skriva CV.

Jag vet inte hur många gånger jag i min karriär som rekryterare blivit överraskad av att hitta guldkorn – toppkandidater som sitter på helt rätt kompetens för jobbet – men som jag varit snudd på att missa på grund av ett otydligt CV.

Jag tror att det finns flera orsaker till att det upplevs som svårt att formulera sitt CV. Men en anledning är att många inte vet vad en rekryterare behöver och vill ha. Kanske känner du igen dig?

Metaforen filmtrailer funkar bra

CV-guide! Tänk filmtrailer när du skapar ditt CV.

När mina kandidater ställer 100 000-kronorsfrågan till mig ”Hur ska jag skriva ett bra CV?” så landar jag ofta i metaforen av en filmtrailer på bio.

Precis så som en filmtrailer ska besvara frågor som ”Vad handlar filmen om?”, ”Vilken genre eller kategori tillhör den?”, ”Vad heter filmen?” och ”Är det något för mig att se?”. Så behöver ett CV berätta vilken typ av medarbetare du är, inom vilken bransch eller yrkesområde du vill jobba inom. Med målet att övertyga mottagaren om att det är värt att träffa dig för den utlysta tjänsten. Likt en trailer så är det viktigt att inte avslöja allt på en gång. Utan det viktigaste är att göra mottagaren nyfiken på att veta mer.

För att lyckas med din egen filmtrailer – ditt CV – är det därför viktigt att vara relevant och tydlig. Så att mottagaren förstår att du passar för jobbet.

Lästips! CV-tips – Dessa soft skills rankas högst av världsledande företag

Vad vill du och vad kan du?

För att göra ditt CV relevant och tydligt behöver du besvara två huvudfrågor: vad är det du vill och vad är det du kan. Vilket kräver att du får med en någorlunda beskrivning av vad du har gjort och lärt dig tidigare. Liksom vad det är du vill göra härnäst.

Många räknar med att jag ska kunna läsa mellan raderna och förstå exakt vad en ”customer assistant” innebär i form av arbetsuppgifter, karriärutveckling och ansvar. För att nämna ett exempel. Men det räcker sällan med en titel. Så låt mig få en kort inblick av de arbetsuppgifter och ansvarsområden du haft på tidigare arbetsplatser.

Säkerställ sedan att jag förstår vad du vill genom att definiera vilken typ av jobb du söker och varför. En bra motivering sammanfattar både hur jobbet intresserar dig och vilka av dina kunskaper som kan vara användbara i det jobbet. Och allra bäst blir det om du anpassar beskrivningen till varje jobbansökan.

Jag hittar också otaliga CV:n utan kontaktuppgifter. Men visst vill du kunna bli inbjuden på intervju? Helst vill jag ha möjlighet att nå dig enkelt, snabbt och via olika vägar. Så skriv gärna namn, telefonnummer och mailadress längst upp på varje sida.

Dessutom, när vi ändå talar om placering av information och layout, så vill jag tipsa dig om att ”enkelt är bäst” när det kommer till design. Låt din kompetens stå i fokus och skippa stora foton, spexiga typsnitt och annat som riskerar att flytta min uppmärksamhet åt fel håll.

Lästips! 5 saker du ska stryka från ditt CV

Så gör vi på TNG

Hos TNG får du visa din kompetens med hjälp av digitala tester när du söker jobbMen tack och lov så är CV inte det enda som kan leda till jobb. Inte när du söker lediga jobb hos TNG i alla fall. Något som jag vet är en lättnad för alla jobbsökare som får skrivkramp bara man nämner bokstäverna C och V.

På TNG så ber vi dig nämligen göra digitala tester innan vi läser CV. Anledningen är tydlig: kombinationen tester och CV ger oss en bättre helhetsuppfattning av våra sökandes kompetens och potential för ett jobb.

Läs även: Vår fördomsfria rekryteringsprocess

Detta är fantastiskt för mig som rekryterare. För tack vare testerna har jag kunnat erbjuda massor av bra människor jobb, trots att deras CV:n inte alltid kunnat ge mig all information som jag behövt.

Så andas ut. Läs mina tips, kanske även vår CV-guide och gör sedan ditt bästa för att skapa din egen filmtrailer – ett CV – om just dig! Lycka till!

Åsas CV-guide till dig som ska söka jobb

  • Se ditt CV som en bra filmtrailer på bio. Dokumentet ska göra mottagaren nyfiken på att veta mer om dig, men inte avslöja alla detaljer på en gång.
  • Fokusera på vad du kan och vad du vill, dvs låt både dina kunskaper och ambitioner få ta plats.
  • Se till att dina kontaktuppgifter är synliga på varje sida.
  • Precis som en filmtrailer så är det bra om ditt CV är ganska kort, helst 1-2 sidor. Men det är bättre att ditt CV är tydligt och överskådligt på tre sidor än att du har klämt ihop texten för att få plats på två.
  • Du måste inte uppfinna hjulet på nytt. Så använd gärna en CV-mall. Det är viktigare att du får fram rätt saker än att ditt CV har en unik design. Ladda gärna ner vår CV-mall från TNG direkt!

Sök jobb fördomsfritt!

Alla har vi fördomar – det är mänskligt. Men på TNG har vi valt att utforma vår rekryteringsprocess så att du som jobbsökare inte ska drabbas av förutfattade meningar eller fördomar. Kika gärna på videon för att se hur vi hanterar din ansökan.

Nyfiken på vilka lediga jobb vi har just nu?

Till alla lediga jobb!

Rekommenderat för dig