TNG
5 saker du ska skriva i ditt CV

Lästid: 3 minuter

5 saker du ska stryka i ditt CV

CV-tips från rekryteraren

Vi alla har nog drömt om det någon gång – det perfekta CV:et. För visst hade det varit skönt om du kunde känna dig riktigt nöjd när du skickade in det, i hopp om att kamma hem det där jobbet du så gärna vill ha? Vi har frågat Sandra som är researcher hos oss på TNG om CV-tips. Här svarar hon på vilka saker du som jobbsökare inte behöver ha med i ditt CV när du söker jobb!

5 saker du ska stryka i ditt CV från Sandra

Att skriva CV kan många gånger kännas påfrestande och energikrävande. Och ofta skjuter vi på att skriva färdigt det. Så vad är egentligen viktigt att få med? Och framför allt: Vad ska du stryka i ditt CV? Läs igenom TNG:s punktlista med fem saker du absolut inte behöver visa upp för rekryteraren när du söker jobb!

1. Personliga uppgifter

Ja, ditt namn kan ju vara bra att ha med. Men när du söker jobb via oss på TNG bryr vi oss inte om hur gammal du är, vilken adress du bor på eller hur din familjesituation ser ut. Och vi vill heller inte se någon bild på dig! Vi lägger ingen vikt vid något av detta då vi inte vill välja bort kandidater på fel grunder (något som 82 % av jobbsökare misstänker sig ha råkat ut för enligt vår senaste kandidatundersökning). Utan vi fokuserar enbart på din kompetens och potential till att lyckas i rollen du söker.

2. Icke-relevanta jobberfarenheter

En bra riktlinje för vad som är relevant att ha med i ditt CV eller inte, är att tänka på vad som faktiskt är viktigt för just det jobbet du söker. Har du en lång karriär bakom dig behöver du inte skriva med det där första sommarjobbet du hade. Har du däremot inte arbetat så mycket kan det vara till din fördel att visa upp det du har erfarenhet av och vad du har jobbat med tidigare.

3. De mest givna arbetsuppgifterna

Hur mycket ska du då berätta om dina arbetsuppgifter du haft i tidigare jobb? Våga! Våga lyft fram det du gjorde annorlunda. Försök att komma på saker som får dig att sticka ut ur mängden, och lägg mindre fokus på de arbetsuppgifter som varit givna i rollen. Kan du förslagsvis berätta om någon arbetsuppgift som varit utanför din comfort zone? Eller om någon uppgift som du ansvarat över eller tagit initiativ till att jobba med? Kanske har du varit projektledare för ett helt nytt område, eller kanske har du kommit med förslag på ett nytt system ni kan använda i teamet? Toppen! Lyft i så fall fram det för rekryteraren. 

4. Långa utläggningar

Allt för långa CV:n är inte något positivt. Försök därför att hålla dig kortfattad. Du ska inte avslöja precis allt om dig på en gång, utan snarare väcka ett intresse hos rekryteraren. En bra tumregel är att skriva ditt CV på 1–2 sidor där du får plats med det mest relevanta för tjänsten du söker.

5. Det du tror att rekryteraren vill läsa

Visst är det bra att försöka beskriva din erfarenhet och arbetsförmåga. Men, skriv inte saker bara för att du tror att det uppskattas av rekryteraren. Att slänga dig med adjektiv eller klyschiga fraser som att du är ”spindeln i nätet”, eller att du kan ”hantera många bollar i luften samtidigt” säger egentligen inte så mycket om dina bedrifter. Försök istället att konkretisera din kompetens. Kanske kan du ge några exempel på faktiska situationer som påvisar din kunskap?

CV-mall

Vi hoppas att du får användning av vår checklista. På TNG hjälper vi dig alltid på vägen mot ditt nya jobb. Vill du ha mer tips på hur du ska skriva ditt CV, rekommenderar vi dig varmt att läsa 10 snabba men effektfulla CV-tips eller ladda ner en gratis CV-mall. På vår hemsida hittar du även massor av användbara karriär- och jobbtips.

Sök jobb via TNG

Går du i jobbsökartankar? Just nu har vi på TNG massor av spännande tjänster ute – i många olika städer. Spana in våra lediga jobb och sök redan idag! Psst! Hittar du inget jobb som matchar dina önskemål? Skicka in en spontanansökan istället.

Sök våra lediga jobb!

Rekommenderat för dig