TNG
Snabba CV-tips för dig som söker nytt jobb 2022!

Lästid: 3 minuter

10 snabba men effektfulla CV-tips

Så ser du till att ditt cv är redo när drömjobbet dyker upp

När såg du senast över ditt CV? Vi vet, en total genomarbetning kan kännas både övermäktigt och tidskrävande. Den goda nyheten är att bara några mindre justeringar kan göra stor skillnad!

Att ha ett snyggt och uppdaterat CV är alltid en bra idé. Oavsett om du söker jobb just nu eller bara vill vara redo när drömjobbet dyker upp. Här kommer 10 CV-tips på vissa små, men ack så effektfulla justeringar du kan göra i ditt CV – på bara några minuter.

1. Viktigaste högst upp

Självklart är allt som står i ditt CV viktigt. Däremot ligger det i människans natur att vara mer uppmärksam på början än slutet av ett dokument. Se därför till att den översta delen av ditt CV reflekterar din bästa, mest relevanta erfarenhet. Kanske behöver du flytta runt lite bland sektioner?

När du hunnit ha ett antal jobb hör till exempel din utbildning förmodligen hemma längre ner i dokumentet. Och om din senaste yrkesroll inte visar dina mesta anmärkningsvärda kompetenser och prestationer kan det vara läge att överväga en övergång från ett kronologiskt till en funktionellt meritförteckning.

2. Ta bort dina första jobb

Måste du verkligen ha med alla jobb du någonsin haft i ditt CV? Nej, oftast inte. Om du är 10–15 år in i din karriär (eller mer) är det förmodligen dags att plocka bort några av dina första, mer lågkvalificerade jobb. Läs igenom ditt CV nerifrån och upp och fundera på om du kan ta bort några roller du haft som sannolikt inte är så relevanta för den typ av jobb du söker idag.

3. Se till att du är nåbar

Det mest kritiska CV-tips du kan få är att alltid dubbelkolla att dina kontaktuppgifter är up-to-date. Annars kan inte rekryterare nå dig snabbt. Kolla att din e-post, telefon eller LinkedIn-adress stämmer. Och att du använder en professionell e-postadress. Om inte, överväg att skapa ett mailkonto specifikt för ditt jobbsökande så att du inte riskerar att dina jobbrelaterade mail blandas ihop med dina personliga.

4. Förklara specifika titlar

Förutsätt inte att den som läser ditt CV per automatik förstår vad din yrkesroll innebär på just din arbetsplats. Förklara din titel och berätta mer konkret vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden du haft. Två, tre meningar per anställning är bra.

5. Uppdatera dina kompetenser

Har du gått en kurs? Lärt dig ett nytt program? Börjat hålla interna föreläsningar? Ta en titt på ditt CV och säkerställ att du verkligen fått med allt som du idag kan. När du ändå är igång kan du passa på att plocka bort kompetenser som inte längre är aktuella, liksom vissa väldigt grundläggande saker (som Microsoft Office) som du i de flesta roller idag förväntas kunna.

6. Se över dina nyckelord

Trender kommer och går och oavsett vilken bransch du jobbar i så ändras orden som rekryterare letar efter när de scannar igenom ditt CV. Ta därför en titt på jobbeskrivningen i några aktuella platsannonser inom just din bransch. Dubbelkolla sedan att du har fått med de viktigaste i ditt CV.

7. Formatera konsekvent

Om en jobbtitel är i fetstil, så bör alla jobbtitlar vara i fetstil. Samma sak med hur du väljer att skriva ut siffror och procenttecken. Kort sagt: se till att alla dina små formateringsval är konsekventa hela dokumentet igenom, så att inget riskerar att stjäla fokus från din kunskap och erfarenhet!

8. Snåla inte med vitt utrymme

Har du minskat radavstånd, marginaler eller teckenstorlek för att få plats med så mycket som möjligt? Skriv ut dokumentet och säkerställ att dessa justeringar inte gjort texten svårläst. Visserligen är det att föredra om ditt CV är 1–2 sidor. Men det är bättre att ditt CV är tydligt och överskådligt på tre sidor, än att du har klämt ihop texten för att få plats på två.

Psst ett CV-tips till…!  Du måste inte uppfinna hjulet på nytt. Så använd gärna en CV-mall. Det är viktigare att du får fram rätt saker än att ditt CV har en unik design. Ladda gärna ner vår CV-mall från TNG direkt!

9. Dubbelkolla filnamnet

Se till att filnamnet inte är ”CV”. Du må ha bara ett dokument med det namnet på din dator, men tänk på att rekryterare och rekryterare chefer kan ha hundratals filer med samma namn. Se i stället till att inkludera ditt för- och efternamn, tillsammans med ordet CV. Och så länge inget annat efterfrågas är det alltid en bra idé att skicka över ditt CV som PDF. På så sätt så kommer all din noggranna formatering bevaras.

10. Ditt sista CV-tips: Korrekturläs (igen!)

Det är lätt att bli blind för sin egen text. Så se till att korrekturläsa ditt CV ytterligare en gång, särskilt om du har gjort justeringar och ändrat formateringen. Testa att läsa det högt. Eller be en vän eller familjemedlem att ta en titt.

Varmt lycka till i ditt jobbsökande! Hoppas att du gillade våra CV-tips. Kanske är du redo att ansöka redan idag? Välkommen att spana in vilka lediga jobb vi på TNG har ute just nu!

Rekommenderat för dig