TNG
Olga bytte ekonomikarriär mot IT via java4women

Olga vågade lämna en trygg ekonomikarriär för att satsa på IT-drömmen


Det kräver sitt mod att våga byta bana mitt i karriären. TNG:s projekt Java4Women hjälpte Olga Ehrenstal att dra nytta av sin analytiska civilekonombakgrund i en ny karriär som Javautvecklare. Hon hittade IT-drömmen.

Under hösten 2016 startade TNG tillsammans med Arbetsförmedlingen och Lexicon igång projektet Java4Women, en programmeringsutbildning med målsättningen att öka jämställdheten i it-branschen.

Olga var föräldraledig när hon såg en annons i sitt Facebookflöde om Java4Women. Hon tyckte direkt det lät intressant och bestämde sig för att – mitt i sin karriär – byta bana och ta klivet in i it-branschen.

Olga är utbildad civilekonom och hade en stabil karriär när hon hoppade på Java4Women. Även om hon hade webbredaktörserfarenhet så var själva programmeringsbiten helt ny.

– Jag är bra på matte och logiska utmaningar så programmering har lockat mig länge, men jag har aldrig vågat satsa på det, berättar Olga. Men i och med att utbildningen var så kort och intensiv vågade jag ta chansen! Fanns ju möjligheten att nå it-drömmen.

Från ekonomi till IT-drömmen med kod

Olga satsade på IT-drömmen - gick från ekonom till javautvecklare Bakgrunden inom ekonomi och analys har dock kommit henne väl till gagn då kodandet visat sig kräva samma analytiska sinne; att först skapa logiken, sedan skapa koden.

För att söka till utbildningen måste Olga och hennes kurskamrater göra olika logiska tester, förkunskap- och personlighetstester samt tekniska tester. Allt för att hitta de kandidater med störst potential att lära sig koda.

– Att börja med kompetensbaserade tester tycker jag är helt rätt, säger Olga. Alla har fördomar, vilket gör det svårt för vissa att komma fram och få chansen. Hade de bara gått på CV i första hand så kanske jag och många med mig hade sållats bort redan från början, för att vi inte har programmeringserfarenhet sedan tidigare.

Och visst har Olgas satsning gett utdelning. Hon var först ut att bli anställd i Java4women-klassen. Den 20 februari börjar hon arbeta på vad hon beskriver som ”drömarbetsplatsen”; it-bolaget Riada som jobbar med produktutveckling och plugins.

Att gå från senior i en bransch till att plötsligt bli nybörjare i en annan är inget som bekymrar Olga.

– Visst går man ner lite i lön i början, konstaterar hon, men det är bara en kort period. När man är mognare går karriärutvecklingen snabbare, då man har ett bagage med en massa användbara kunskaper.

För den som precis som Olga är sugen på att byta inriktning mitt i karriären har hon ett tydligt budskap:

  • Våga satsa på det du vill! Arbetslivet är långt och det blir allt vanligare att byta bransch såväl en som två eller tre gånger.
  • Du kan absolut ha nytta av dina kunskaper från andra branscher – det finns inga fasta gränser längre.

Om du vill veta mer om Java4women eller söka våra lediga jobb inom digital utveckling så klicka på länkarna.