TNG
Rättvis rekrytering med tester när du söker jobb.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Tester ger jobbsökare samma möjligheter

Rättvis bedömning av din kompetens

Du skickar in en ansökan för ett ledigt jobb och blir direkt ombedd att göra tester – innan du ens har träffat rekryteraren. Känner du igen dig? Har du funderat över varför? Vad meningen med testerna är, och varför det inte bara räcker att skicka in ett CV ”som på den gamla goda tiden”? Cilla Lennér, rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG i Stockholm, reder ut dina frågetecken och förklarar testernas betydelse för en rättvis ansökningsprocess!

Cilla Lennér, Affärsansvarig rekryterare TNG StockholmHar det hänt att du sett en platsannons och tänkt att en viss tjänst skulle passa dig perfekt? Du är övertygad om att du skulle göra bra ifrån dig i rollen men orolig att det inte ska framkomma i din ansökan. Du kanske funderar på något som står, eller inte står i ditt CV och hur det påverkar möjligheten att få drömjobbet? Söker du jobb via oss på TNG kan du sluta oroa dig. Nu.

På TNG arbetar vi nämligen med något vi kallar fördomsfri rekrytering. Det innebär att vi gör allt vi kan för att bedöma ansökningar opartiskt och inte låta magkänslan styra. Det betyder att vi  inte låter våra egna fördomar om ålder, kön, namn, eller bakgrund styra vem vi träffar och kallar på jobbintervju. Vi sätter din kompetens i fokus, inget annat.

Arbetspsykologiska tester tidigt i rekryteringen gynnar dig som söker jobb. Testerna gör att vi rättvist kan bedöma fler delar av din kompetens istället för att gå på magkänsla, vilket tyvärr är ganska vanligt.

För att uppnå en fördomsfri rekrytering har vi utformat en egen rekryteringsprocess, som bland annat involverar arbetspsykologiska tester eller så kallade screeningtester. Det innebär att alla sökande får genomföra ett par tester, utvalda för en viss tjänst. Testerna mäter specifika förmågor och egenskaper som identifierats som särskilt viktiga för jobbet du söker. 

Mer rättvist för dig som ska söka jobb

Resultaten av testerna ger oss en tydlig fingervisning om vilka sökande som har rätt förutsättningar för att lyckas i rollen.Testerna skapar en mer träffsäker och rättvis rekrytering, vilket är viktigt för oss som rekryteringsföretag men även för att på sikt skapa en mer hållbar arbetsmarknad.

Frågan är; kan du som kandidat vinna något på att genomföra tester i samband med en rekryteringsprocess? Svaret är enkelt. Självklart! Den kanske mest uppenbara fördelen för sökande är att alla får samma förutsättningar. Alla gör samma tester, oavsett CV, och resultatet visar inget annat än din kompetens och hur väl din personlighet matchar det som krävs för tjänsten.

Alla sökande rankas efter testresultat, så urvalet påverkas inte av fördomar angående ålder, kön, språkkunskaper eller ditt namn – något som annars är väldigt vanligt. Testerna vet inte hur eller varifrån du förvärvat dig kompetensen, endast att du har den. Försök att se testerna som en möjlighet att ge rekryterarna en annan bild av dig än vad ditt CV kan göra. Eller, om du redan har ett klockrent CV, se det som en chans att ytterligare övertyga rekryteraren om att du är en kandidat som hen vill veta mer om.

Alla vinnare

Vår uppfattning är att alla vinner på tester vid rekrytering. Syftet med testerna är att skapa bästa möjliga matchning av kandidat och företag, genom en fördomsfri metod. Som också är rättvis för alla sökande. Lika mycket som det handlar om att hitta rätt kandidat för företaget, handlar det om att hitta rätt arbetsgivare för dig. För att du ska kunna göra bra ifrån dig är det viktigt att du hamnar på en arbetsplats där du trivs. En arbetsplats där du får använda din kompetens och bidra, vilket blir en arbetsplats där du vill stanna.

Stort lycka till!

Har du hittat ditt nästa jobb att söka? Inte? Kolla in alla våra lediga jobb idag.

Att göra tester – 3 tips från Cilla!

Här är rekryterarens bästa tips till dig som ska göra tester när du söker jobb:

  1. Stressa inte upp dig

    Det är lätt att få prestationsångest när man ställs inför tester som påverkar ens chanser att få ett nytt jobb. Men är du rätt för tjänsten, är det högst sannolikt att det framkommer vid testning.

  2. Avsätt tid

    Gör inte testerna när du är stressad, distraherad eller trött. Gör dem inte sent på kvällen. Våra tester tar inte lång tid att genomföra, däremot kan väl utförda tester bli en språngbräda till ditt nya jobb. Ge därför dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

  3. Slutför alla tester

    Lita på att rekryterarna gjort en noggrann analys för att sätta ihop relevanta tester. Syftet med testerna är att hitta rätt person för oss, för företaget och inte minst rätt arbetsplats för dig.

LÄS MER OM TESTERNA

Rekommenderat för dig