TNG
cleantech-specialister-rekrytera-tng-tech

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Ökad konkurrens om cleantech-specialister  

Hög efterfrågan inom miljöteknik

Trenden är tydlig. Allt fler företag börjar slåss om en plats inom cleantech. Det är en snabbväxande bransch där investerarna är många och den tekniska utvecklingen går fort. Men en snabb tillväxttakt skapar också hög efterfrågan på cleantech-specialister och nu ökar konkurrensen om de eftertraktade medarbetarna.   

Svenska cleantech-företag blomstrar. Branschen fördubblade sin omsättning 2017-2019 och 2020 blev ett rekordår på investeringsfonden trots (eller tack vare?) corona, enligt Sweden Sustaintech Venture Day.

Idag är Sverige ett av världens främsta länder när det gäller cleantech-utveckling samt implementering och export av miljöteknik. Uttrycket är en förkortning av clean technologies, som står för alla energi- och miljörelaterade tekniker med syfte och mål att minska skadlig miljöpåverkan. Ett ämne som många brinner för. Speciellt jobbsökare som vill arbeta på företag som tänker hållbart och med ett tydligt syfte.

Efterlyses! Cleantech-specialister

Rekrytera cleantech-specialister som är nyfikna och engagerade via TNG TechFör 10 år sedan fick start-ups kämpa för att visa upp ny miljöteknik. Idag behöver nästan alla företag hantera ökade miljö- och klimatkrav från kunder, leverantörer och investerare.

Utvecklingen har därför exploderat. Miljöteknik är i ropet och trendspanarna lyfter årligen fram de hetaste cleantech-trenderna. Enligt Fortune magasin kommer utvecklingen gå än snabbare framåt, tack vare att Joe Biden tagit makten och USA är med på miljötåget igen.

Framför allt påverkar detta utvecklingen av förnybar energi som bidrar till minskade växthusgaser och miljögifter. Men även en snabbare utveckling av transportsektorn där cleantech-alternativen växer snabbt liksom livsmedels- och jordbruksindustrin.

Gröna innovationer inom cleantech kräver dock att företag har personal som förstår och vill arbeta med den nya tekniken. Medarbetarna finns, men nu ökar konkurrensen om jobbsökarna. Och svenska företag måste vässa sitt erbjudande för att ligga i framkant. Särskilt när kandidaterna har mer än ett anställningserbjudande att ta ställning till.

Cleantech-specialisterna ställer därför allt högre krav på att få bidra i utvecklingen av intressant teknik och känna att de är med och påverkar miljön.

cleantech-vindkraft-rekrytera-specialister-tng-tech

Why är nyckeln till framgång

– Alla kandidater vi träffar är tydliga med varför de söker jobb inom cleantech, säger Pär Johansson, regionchef i Örebro och fortsätter: De vill ha ett meningsfullt arbete där de får vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle genom att utveckla framtidens miljöteknik. Förtydligar inte arbetsgivare sin vision och sitt syfte – sitt why – väljer de en konkurrent i stället.

Och just företagets ”why” är nyckeln till framgång för att attrahera cleantech-talanger oavsett kandidatens bakgrund, ålder eller kön. Det ställer högre krav på företagens employer brand och organisationens förmåga att tydligt kommunicera teknikens fördelar och hur den bidrar till en bättre miljö.

I en ny rapport från HR gurun Josh Bersin letar idag majoriteten av jobbsökare under 50 år efter ett meningsfullt arbete. Det är nästan 70 % av all arbetskraft. Och det här gynnar definitivt cleantech-branschen.

Samma siffror bekräftas i Deloitte Global Capital Trends rapport där hela 84 % uppgett att de tycker att företagets syfte är viktigt, liksom det arbete de ska utföra.

Ökad innovationstakt

Och lyckas ett bolag med syftet – då blir det lönsamt. För det lockar inte bara rätt talanger som är nyfikna, förändringsbenägna och engagerade, utan ökar också innovationstakten.

Research från MIT visar att företag som satsar mest på att höja medarbetarnas upplevelse (en del av detta är att företaget bidrar till ett högre syfte) lyckas dubbelt så bra med innovationer, har fördubblad kundnöjdhet och 25 % högre vinst än organisationer som rankas lägst inom området. Här stavas nyckeln till en bra upplevelse med rätt syfte och engagemang.

Bilder: Seagul , RAEng_Publication, från Pixabay.

rekrytera cleantech-specialister fördomsfritt och datadrivet

TNG Tech: Teknikrekrytering inom cleantech

TNG Tech rekryterar och hyr ut ingenjörer och tekniker inom cleantech. Vi fokuserar främst på tre områden: EngineeringProduction och Supply Chain Management. Oavsett om du behöver en komplett rekryteringsprocess eller tjänster från våra seniora underkonsulter så ser vi till att hitta ett upplägg som passar just din verksamhet. Med grund i fakta, vetenskap och mätbara processer hjälper vi arbetsgivare i hela Sverige att hitta nya talanger och kvalificerade medarbetare. Cleantech-kompetens som långsiktigt bidrar till mångfald, innovation och lönsamhet! Via TNG Tech Interim erbjuder vi även flexibla interimslösningar när du snabbt behöver få in en teknisk specialist eller chef.

Vill du veta mer hur vi på TNG Tech kan hjälpa dig hitta cleantech-specialister som vill vidare eller börja sin karriärresa inom cleantech så hör av dig idag!

Jag vill veta mer!

Rekommenderat för dig