TNG
Fördomar fördummar företag säger Åsa Edman Källströmer VD på TNFG

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

VD-Insights: Fördomar fördummar företag

Hård rubrik? Kanske.

Av: Åsa Edman Källströmer, VD TNG

Men egentligen inte. För en sak är säker. Fördomar fördummar. De flyttar knappast företag framåt. Tvärtom, med fördomar i bränsletanken stagnerar företag och förlorar möjligheten till det vackraste som finns – ny konkurrenskraft.

Det är därför jag gillar arbetspsykologiska screeningtester. Tester får mig att – för att citera TNG:s vision – ”se bortom fördomarna”. Ja, även jag har fördomar och förutfattade meningar, trots att jag till vardags verkar för motsatsen. Det är högst mänskligt. Vi är alla subjektiva. Fördomar fördummar. Och det är därför vi behöver stöd, t ex via screeningtest.

Upptäck potentialen

När vi föddes, var vi bor och hur vi ser ut påverkar ofta uppfattningen hos dem vi träffar, speciellt om vi bara ”träffar” en ny människa i form av ett vitt papper med text på, ett cv. Då är det svårt att se såväl människan – som potentialen. Det är lättare att fastna i sina egna, och ofta omedvetna, fördomar.

Låt oss göra en associationslek. Jag börjar med att presentera mig: Åsa. Du får säkert någon slags känsla. Åsa är ett vanligt svenskt namn, det betyder ursprungligen ”gudinna”. Bara en sådan sak.  Du kanske associerar mig till just det, men du känner troligtvis igen namnet, vilket kan ge trygghet.

Nåväl, vi fortsätter.

Vem är jag?

Jag bor i Sundbyberg utanför Stockholm. Även det bidrar till hur du uppfattar mig. Om jag dessutom tillägger att jag är lite över 50 år så får du ännu en bit i pusslet om vem jag kan tänkas vara. Bilden klarnar säkert ytterligare om du dessutom läser mitt cv.

Men hur väl stämmer den bilden – egentligen? Ser du potentialen? Vad jag kan bidra med? Hur jag kan tänkas agera i olika situationer? Får du reda på mina personliga egenskaper? Mina förmågor? Troligtvis inte.

Lär känna mig

Tänk om du istället fick en chans att lära känna allt det där andra först. Och mina egenskaper och förmågor visar sig matcha det du söker – och du först då tittade på mitt cv och mina demografiska när, var, hur.

Då skulle du säkert få en sannare bild av vem jag är – och min potential för vårt eventuella samarbete.

Screeningtesternas hemlighet

Så fungerar screeningtester! Du får det bästa som finns, kunskap. Riktig kunskap. Testerna hjälper dig att ”se bortom fördomarna” – och du kan fokusera på det viktigaste: hur mina egenskaper gör ditt företag mer konkurrenskraftigt. Och undvika att dina tankar fördummar dina beslut.

Kompetens ger konkurrenskraft

Ja, det är vad allt handlar om. Visserligen värnar jag om att alla människor ska få samma chans på arbetsmarknaden – oavsett hårfärg, ålder, kön, efternamn – men det är inte främst därför vi vill se bortom fördomar. Och nej, vi gör inte det här för en god saks skull eller för att vi på TNG skulle vara ”godare människor” på något sätt. Nej, vi rekryterar kompetensbaserat för att rätt personer med rätt egenskaper ger kraft. Konkurrenskraft. Precis vad Sverige behöver.

Rekommenderat för dig