TNG
Makita rekryterar på bred front via rekryterings- och konsultbolaget TNG.

Lästid: 5 minuter

Senast redigerad:

Makita växlar upp mitt i byggkrisen – hittar rätt medarbetare via TNG

Rekryterar på bred front med TNG som partner

När byggsektorn bromsar in rejält gör deras ledande leverantör av elverktyg, Makita, precis tvärtom. Här trycker man på gaspedalen. Breddar verksamheten, etablerar nya kundområden, effektiviserar inköpsfunktionen och inte minst satsar på rekrytering – för att stå ännu starkare när vinden vänder.
För att hitta medarbetare med rätt kompetens och personliga skills tar Makita sedan flera år hjälp av TNG.

Lotta Groth, People & Business Manager.
Lotta Groth, People & Business Manager.

Till skillnad från många andra företag som är kopplade till den krisande byggbranschen genomsyras stämningen på det japanska bolaget Makita, med huvudsäte i Sollentuna norr om Stockholm, av framtidstro. Orderingången är hög och istället för att hantera varsel och uppsägningar kan Lotta Groth, People & General Affairs Manager, ägna sig åt betydligt roligare saker såsom nyrekryteringar.

– Att få möjlighet att jobba i ett bolag som faktiskt kan göra tvärtom i dessa tider och satsa är helt fantastiskt, konstaterar hon.

Bland annat har företaget bara det senaste året, i nära samarbete med TNG, rekryterat en lager- och logistikchef, en Marketing Manager, en redovisningsekonom och en fältsäljare.

Tina Bhati, redovisningsekonom, och Gabriella von Arnold, Marketing Manager, har nyligen rekryterats till Makita via TNG.
Tina Bhati, redovisningsekonom, och Gabriella von Arnold, Marketing Manager, har rekryterats till Makita via TNG.

Stärker positionen som marknadsledare

En tydlig framgångsfaktor för Makita är att bolaget snabbt kunnat ställa om när huvudmarknaden börjat vika. Men också att de haft modet att våga tänka nytt och utmana den traditionella byggbranschen för att behålla och stärka sin position som marknadsledare inom högkvalitativa elverktyg.

– Vi försöker hela tiden att följa marknadens behov och det är extremt svårt att förutsäga just nu. Bostadsbyggandet i Stockholm har till exempel sjunkit från 69 000 nya bostäder till 23 000 i fjol. Det är så mycket som bromsar upp och då måste vi tänka; vad gör vi då? För vi som marknadsledare vill fortfarande vara med. Då måste vi även förstå hur vi hjälper marknaden på bästa sätt för att fortsätta bygga Sverige, säger Mikael Qvarnström, Supply Chain Manager, som varit med från start på Makita Sverige.

Lotta Groth håller med och fyller i:

– Vi har också insett att vi som marknadsledare faktiskt kan vara med och styra marknaden. Vi förändrar därför mycket av det vi gör i strategin framåt. Långt utanför ramarna mot hur man normalt gör inom bygg, säger hon.

Mikael Kvarnström, Supply Chain Manager på Makita, visar upp några varianter av gräsklippare.
I Makitas showroom frontas den bredd av produkter som företaget idag erbjuder sina kunder. Ett resultat av stora satsningar inom produktutveckling, innovation och ny teknik. Här visar Mikael Qvarnström till exempel upp de populära sladdlösa gräsklipparna.
Gör som Makita och rekrytera med TNG

Så funkar det

Infrastruktur och industrin två högintressanta områden

Med den globala organisationen i ryggen jobbar Makita parallellt med utmaningen att bredda verksamheten och bearbeta nya marknader och kunder.

Makita är marknadsledande leverantör inom elverktyg till byggbranschen.

Till exempel är både infrastruktur och industrin två intressanta områden där företaget ser en stor potential att växa och där man nu lägger extra kraft. Bland annat genom att anställa fler säljare ute i landet.

Mikael leder även ett arbete med att effektivisera och ställa om bolagets inköp.

Från att tidigare ha gått via Estland ska beställningarna framåt göras direkt mot fabrikerna i Europa – och i förlängningen även Kina och Japan – och därifrån transporteras direkt till Sverige. En satsning som inte bara är bättre för miljön, kapar ledtider och minskar transportkostnader utan också kommer leda till fler nyrekryteringar när inköpsteamet framåt kommer styra hela kedjan.

– På det här sättet kommer vi också bättre kunna styra vårt öde, vad vi vill satsa på och vara mer snabbfotade, menar Mikael och Lotta.

5 snabba fakta om Makita

  • Makita Oy ägs av den japanska maskintillverkaren Makita Corporation och bedriver verksamhet i sex länder: Finland, Sverige, Norge, Estland, Lettland och Litauen.
  • Makita är marknadsledare och levererar elverktyg, tillbehör och tillhörande tjänster till ett stort antal kunder inom främst bygg-, industri- och konsumentsektorerna.
  • I Sverige öppnade Makitas kontor år 2008.
  • Bolaget har ca 60 anställda i Sverige.
  • Makitas produkter säljs av hundratals återförsäljare i hela landet.

Rekrytering en viktig pusselbit för att hitta rätt

Under pratstunden med Lotta och Mikael kommer vi ständigt tillbaka till medarbetarna. Hjärtat i bolaget, där man under de senaste åren satsat extra mycket. Både vad gäller att lyfta upp värderingar och arbetsmiljöfrågor på agendan och satsa på Talent Management. Men lika mycket när det kommer till att bygga den starka och varma företagskultur som idag är signum för företaget.

Rekrytering är en annan viktig pusselbit för att klara utmaningen att hitta just de individer som tillsammans med övriga medarbetare kan bidra till en positiv utveckling.

– Hjärtat i vår verksamhet är våra medarbetare, de besitter en enorm kompetens och vi har ett stort ansvar i att både attrahera och behålla talang. Det lägger vi stort fokus på, säger Lotta.

Här spelar TNG en nyckelroll. För att det ska bli rätt. Från början.

Lotta Groth kan se tillbaka på ett långt samarbete med TNG. Allt började år 2010 när hon som kandidat blev rekryterad av TNG till en chefstjänst på Sharp. Redan då blev Lotta imponerad av den proffsiga rekryteringen och den återkoppling och transparens som hon upplevde under processens gång. Hon uppskattade även att rekryteraren tog ansvar även efter signering. Att han hörde av sig till henne flera gånger och checkade av så att hon trivdes och mådde bra.

– För mig som kandidat gjorde det jättemycket, det var kvalitet…  och sedan dess har TNG alltid varit den rekryteringspartner som jag kommer att tänka på först, berättar hon.

Mikael och Lotta i den del av showroomet där kunder har chans att testa produkterna live.
Mikael och Lotta i den del av Makitas showroom där kunder har chans att testa produkterna live.

Fördelar med en långsiktig rekryteringspartner

Genom åren har Lotta anlitat TNG vid många rekryteringar och interimslösningar. Bland annat på storföretag som Bosch och Siemens och nu senast på Makita där Lotta arbetat de senaste fem åren.

Hon framhåller fördelarna med att bygga ett långsiktigt rekryteringssamarbete med en extern partner. Att det leder till bättre matchningar. Sparar tid och effektiviserar processen. Just eftersom man lär känna varandra och behoven som finns – och vilken typ av människor som har potential att både bidra och trivas inom den aktuella organisationen. Här har TNG stått ut i mängden.

Ingen har fattat våra uppdrag bättre än vad TNG har gjort.

Lotta Groth, People & General Affairs Manager på Makita

Makita vågade satsa på ett wildcard

Rekryteringen av Makitas lager- och logistikchef Peter Sandberg är ett färskt exempel på det goda samarbetet. Här handlade det i grunden om en komplicerad och mångfacetterad roll. Där personen i frågan inte bara behövde vara strategisk och organisatorisk utan även skulle agera spindeln i nätet och ha förmågan att bygga relationer över avdelningsgränserna.  

– Utmaningen var att vi inte bara behövde en duktig lagerperson som kunde KPI;er och statistik utan vi behövde lika mycket en ledare som kunde leda med hjärtat, säger Lotta.

Att det då lönar sig att utmana beställaren under en rekrytering kan inte bli tydligare än när Makita till slut valde att gå vidare med ”wildcardet” Peter som Malin Mitzén, ansvarig rekryterare, kunde leverera genom search. Peter hade förvisso lång erfarenhet inom lager och logistik, men inte från de branscher som Makita efterfrågade. Däremot stod det snabbt klart att han var precis en sådan ledare som önskades. En person med hjärtat på rätt ställe som värnade om teamet, medarbetarna och hade rätt ledarstil. Vilket blev den avgörande faktorn.

– Det är det som är så roligt, för i alla våra rekryteringar med TNG har vi fått de självklara kandidaterna som passar in på kravprofil och CV. Men sedan så slängs det alltid in ett eller två wildcards från sidan, vilket i det här fallet slog väldigt väl ut, säger Lotta.

Makitas nya lager- och logistikchef tillsammans med TNG:s rekryterare Malin Mitzén.
Makitas lager- och logistikchef Peter Sandberg tillsammans med TNG:s rekryterare Malin Mitzén.

Enorm utveckling av lagerverksamheten

Peter Sandberg tillträdde sin nya roll i augusti 2023 och trivs jättebra på sin nya arbetsplats. Han ansvarar för ett team på 13 medarbetare och sköter logistiken på lagret i Sollentuna. En arbetsplats som under årens lopp genomgått enorma förändringar i takt med att företaget växt.

Att utvecklingen varit stor förstår man när Mikael under vår rundvandring delar med sig av sitt första besök i lagerlokalerna. Året var då 2008. Makita skulle etableras i Sverige och det enda som fanns i den tomma byggnaden var tre pinnstolar som användes under anställningsintervjun med de japanska cheferna.

Mikael blev där och då erbjuden jobbet att bygga upp lagerverksamheten från grunden. En utmaning helt klart. Men också början på en häftig resa där ett talande kvitto för framgången är att han idag kan gå runt i en labyrint av lagerhyllor. Där lastkapaciteten är maxad från golv till tak. Med hundratals pallar med Makitas kännetecknande blåa kartonger.

Att därtill veta att samtliga produkter som står här kommer att ha levererats ut och ersatts av nya inom spannet av endast tre veckor (!) ger ytterligare en dimension på den utveckling som skett.

Det blir minst sagt spännande att följa Makitas tillväxtresa framåt.

Gör som Makita - rekrytera via rekryterings- och konsultföretaget TNG.

Gör som Makita – rekrytera med TNG som partner

Behöver du hjälp att hitta de bästa medarbetarna och talangerna som kan ta din verksamhet till nya nivåer? Tveka inte att kontakta oss på TNG. Vi hjälper till med rekrytering och interimslösningar över hela tjänstemannaområdet och kan genom vår fördomsfria process presentera ett bredare och mer intressant urval av kandidater för just din organisation.

Rekrytera med TNG

Rekommenderat för dig