TNG
Diversity Branding - fördomsfri rekryteringstrend från Unbiased Day 2022

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Trend: Diversity Branding

Talanger kräver synlig mångfald när de söker jobb

Ålder, kön, etnicitet, sexualitet, funktionsnedsättning… Sveriges befolkning består av en brokig grupp människor – som alla vill känna sig sedda och representerade när de söker jobb. Det handlar om allt från bilder i platsannonser och val av emojis till hur fördomsfri rekryteringsprocessen ser ut och hur engagerad arbetsgivaren är i mångfaldsfrågor. Och vid fronten står framför allt yngre generationer.

Unbiased Day 2022

Diversity Branding handlar om att skapa kommunikation som inkluderar olikheter, så att målgruppen känner igen sig. En trend som länge varit på tapeten. Men som idag är viktigare än någonsin.

Några exempel:

  • 76 % av jobbsökare anser att diversifierade team är en viktig faktor vid utvärdering av arbetsgivare och jobberbjudan (Glassdoor)
  • 35 % av jobbsökare utvärderar mångfalden i ledningsgrupp och styrelse för att avgöra företagets trovärdighet som en inkluderande arbetsplats (Greenhouse)
  • 64 % av jobbsökare inom IT och digital utveckling anser att team med blandade kön är en förutsättning för att ta fram morgondagens bästa digitala produkter (Ada Digital)  

Enligt en undersökning från Deloitte ser det framför allt ut att vara den yngre generationen som ställer krav på Diversity Branding. Det bekräftas av av jobbsajten Monster, som visar att hela 94 % av Gen Z förväntar sig att företag arbetar jämlikt och för social rättvisa, samt kommunicerar detta externt.

57 % uppger dessutom att de är mer lojala mot varumärken som visar upp ett diversifierat varumärke. Ny forskning visar även att 75 % av svarta Millennials vill se att varumärken bättre reflekterar verkligheten i annonser.

Brister i representation

Trots vikten av representation visar en undersökning från Smart Recruiters att det bara är 15 % som visar bilder på underrepresenterade grupper på sin hemsida.

På karriärsidor och i rekryteringsmaterial faller siffran till 10 %. Av dessa är det 85 % som fokuserar på etnicitet, och 91 % på kön medan bilder som visar upp olika religioner och funktionsnedsättningar är närmast obefintliga.

Representation spelar roll

Men samtidigt är det viktigt att tänka sig för. Det får inte handla om tokenism. En fälla många företag faller i. Tokenism innebär att man gör en symbolisk ansträngning för att ge sken av att inkludera människor som tillhör minoritetsgrupper. Ett vanligt exempel är att inkludera en bild på icke-vita anställda i årsredovisningar och broschyrer. Det brukar då lyftas fram som ett mångfaldsalibi eller falsk mångfald.  

Så det gäller att veta vad man gör. Annars kan det bli fel. Som det blev för Bookbeat. Företaget hade helt sonika köpt en bild på en vit hand, photoshoppat och färgat den. Det vara bara det att man glömde en viktig sak. En svart handflata är inte svart. Så ska du kommunicera med olika målgrupper måste kunskapen finnas – annars är det dags att rekrytera eller hyra in den.

Kommunikation som inkluderar olikheter

Men självklart finns de också de som lyckas. Och sätter ribban för andra som vill satsa på Diversity Branding.


Länsförsäkringars senaste reklamfilm är omtalad och även offentlig sektor hoppar på trenden. Ett annat exempel är bolaget ThirdLove som valt att använda sig av olika kvinnor i sina annonser. De har blivit utnämnda till världens mest inkluderande varumärke. Och det har gett resultat. De har 347 % löpande tillväxt.

Men det bolag som nog är bäst i klassen är varumärket Dove. De har tagit Diversity Branding till en egen nivå. Definitivt ett omnidiversity-brand som bidrar till ett högre syfte, vilket dagens talanger efterfrågar. Med projektet #ShowUs har de låtit 200 fotografer från 41 länder fotografera bilder av autentiska kvinnor. Men det handlar inte om att använda bilderna i sin egen reklam, utan att publicera dem på bildbankar så att reklambyråer och företag kan visa upp vanliga kvinnor från olika perspektiv i sin marknadsföring.


Trenden ”Diversity Branding” är en del av TNG och Ada Digitals trendspaning från Unbiased Day 2022 – ett digitalt event för chefer och HR-specialister där vi på temat ”New Perspectives” presenterade de senaste trenderna inom fördomsfri rekrytering, mångfald, inkludering, ledarskap och Future of Work.

Frågor om trenderna eller någon av källorna? Kontakta charlotte.ulvros@tng.se

Se alla 8 trender!

En diversifierad talangmarknad

Lite siffror om vår svenska arbetsmarknad:

8 % har dyslexi

20 % är födda utomlands

68 % använder glasögon eller linser

150 000 sitter i rullstol

5 % har en neuropsykologisk funktionsnedsättning

1,23 miljoner familjer med barn under 18 år

3 % är homo- eller bisexuell ökar kraftigt i yngre målgrupper

Rekommenderat för dig