TNG
Intresset för att bli jobbonär växer i Sverige.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Populärt att vara jobbonär i Sverige

Trivs bättre än kollegorna på jobbet

Sugen på att fortsätta jobba efter 65? Du är inte ensam. Faktum är att vi får allt fler jobbonärer, också kallade hybridpensionärer, i Sverige. Vi talar alltså om 65-plussare som väljer att fortsätta jobba efter pensionen. Ny forskning visar dessutom att pensionärer som fortsätter arbeta trivs bättre på jobbet än sina kollegor.

Varför har det då blivit så populärt att vara jobbonär? Anledningarna är flera. Dels har reformen av pensionssystemet från 1994 haft inverkan. Från att den allmänna pensionen tidigare baserades på de 15 bästa åren under karriären är det numera hela yrkeslivet som räknas in, även åren efter 65.
En annan avgörande faktor är att dagens pensionärer är friskare än tidigare generationer.

Det nya arbetsgruppen kommer sannolikt påverka arbetsmarknaden än mer framåt, vilket även ger effekter inom rekrytering. Sedan ser det självklart olika ut hur människor förlänger arbetslivet. Vissa fortsätter att jobba heltid. Vissa passar på att byta till ett jobb som passar dem bättre medan andra går ner i arbetstid för att få mer tid över till annat.

– Det vi ser är att de tycker det är viktigt att trivas med jobbet här och nu. De kan sluta när som helst, säger Loretta Platts, docent och forskare vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet.

Mindre stress som jobbonär

Loretta Platts är en av forskarna som jobbar med ett pågående forskningsprojekt vid Stockholms universitet om övergången till pension. I en studie följer forskarna drygt 3 000 personer i 60-årsåldern. Deltagarna får bland annat svara på en enkät om fysiska och psykosociala aspekter av jobbet under åren 2006–2018. 

Resultatet visar tydligt att de som fortsatte jobba trivdes bättre med jobbet än tidigare. Både vad gäller fysisk arbetsmiljö och psykosociala aspekter såsom jobbstress, work-life balance, arbetstider och tillfredställelse på jobbet.

”Ingen har makt över en jobbonär”

Resultatet får gehör från bland annat Britta Svensson, frilansjournalist på Aftonbladet och en av alla de 65-plussare som väljer att fortsätta jobba. Hon håller med om att det är roligare att jobba som pensionär och skriver i sin kolumn: ”Det finns inte längre någon arbetsledning som har makt över jobbonären. Gnället på chefen är borta. Är man missnöjd går man vidare till ett nytt ställe där man blir uppskattad – eller så struntar man i det och blir pensionär på riktigt.”

Britta Svensson menar också att jobbonärernas arbetsglädje skickar ett provocerande budskap till arbetsgivarna. 

”Varför gör ni inte mer för att skapa i alla fall något av den här härliga känslan även för era yngre medarbetare?” skriver hon.

Vi på TNG är specialister inom fördomsfri kompetensbaserad rekrytering. Hos oss söker alla kandidater anonymt utan att behöva uppge personliga uppgifter såsom namn och ålder. Det enda vi efterfrågar är ett CV och kort motivering om varför du söker jobbet. Läs mer om vår fördomsfria metodik här! Kika också in bland våra lediga jobb!

Till lediga jobb

Rekommenderat för dig