TNG
open-csr-hiring

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Open CSR Hiring – en hjärtefråga

Social rekrytering på frammarsch

En trend som sticker ut i årets trendspaning skiljer sig helt klart från de övriga. Vissa kallar det CSR rekrytering, andra Open Hiring. Här ligger fokus på att öppna upp arbetsmarknaden för de med få chanser att få jobb. Än så länge ser vi trenden främst i USA där den i flera fall blivit en framgångssaga. Och vem vet – kanske börjar fler anamma trenden. 

Trenden ingår i en artikelserie med rekryteringstrender från TNG:s fördomsfria trendspaning 2021.

Open CSR Hiring handlar inte om att rekrytera utifrån kompetens, utan är ett socialt initiativ. Här anställer arbetsgivare medarbetare utan att göra någon annan rekryteringsprocess än arbetsprov, vilket underlättar för personer med brokiga bakgrunder eller utan kvalifikationer. 

Ett av dessa företag och initiativtagare till hela Open Hiring-idén är entreprenörsföretaget Greyston Bakery som bakar brownies till Ben & Jerry’s glass. Företaget använder sig av Open Hiring, eller som företaget själva säger, Second Chance Recruitment. Det handlar om att ge alla personer som bor i ett ekonomiskt utsatt område chansen att söka – inklusive hemlösa och tidigare fängelseintagna.  

Greyston Bakery konstaterar själva att: 

We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.

 

Rekryteringsmetod som sticker ut 

Greyston inleder alltid med att ge kandidaten jobbet, sedan måste hen bevisa att hen klarar av det. Ingen CV eller anställningsintervju krävs. Företaget investerar $1,900 i träning för varje nyanställd och därefter påbörjar personen en 9 månader lång traineeperiod. Om medarbetaren är kvar efter introduktionsperioden anställs hen

40 % av de som påbörjar programmet klarar av det. Resterande 60 % hoppar huvudsakligen av för att de inte klarar att komma i tid till arbetet. Så fort någon slutar fylls platsen av en ny person från väntelistan. 

Utöver individen stödjer företaget de anställda och deras familjer till ett mindre problemfyllt liv med bland annat utbildning och barnpassning. Greyston återinvesterar även 100 % av sin vinst i det lokala samhället via sin ideella stiftelse och når ut till 5 000 personer om året. 

Idag har bageriet 126 heltidsanställda och en väntelista på mellan 600 och 700 arbetssökandeGreyston Bakery betraktas som en ledare inom socialt entreprenörskap. 

Fler företag tar efter inom Open Hiring 

Fler företag hakar nu på trenden med Open HiringKända detaljhandelskedjan The Body Shop har börjat arbeta med Open Hiring inom vissa logistikjobb. Igen är det inte så många kvalifikationer som krävs. De sökande ska ha tillstånd att arbeta i USA, kunna lyfta 25 kilo och orka stå upp i åtta timmar. Klarar de av de här kriterierna är jobbet deras.

open hiring csr

Efter ett pilotprojekt har företaget nu rullat ut detta i 3 000 butiker och 65 länder. Värt att nämna är att The Body Shops personalomsättning inom logistik i samma veva sjönk från 40 % till 15 %. Detta på grund av att lojaliteten bland medarbetarna ökade, i och med att någon vågade satsa och trodde på dem. 

Logistikföretaget Chain Logistics i Holland är ytterligare ett bolag som satsat på Open Hiring inom några av sina yrkesområden. Även här är det sociala entreprenörer som leder och anser att det är allas rätt att få ett arbete.

Rekrytera eller bemanna med TNG – vi sätter fakta framför magkänsla. Varje dag.

Hitta nya medarbetare snabbt, fördomsfritt och med fokus på rätt kompetens!

TNG är specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning. Med 15 års utvecklingsarbete, löpande forskning och praktisk erfarenhet i ryggen rekryterar vi idag fördomsfritt och kompetensbaserat. Allt för att hitta de allra bästa kandidaterna till våra kunder.

Framgångsreceptet ligger i vår unika, fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™ som opartiskt mäter kandidaters kompetens och förutspår framtida potential och arbetsprestation. Det gör att vi kan erbjuda en modern helhetslösning inom fördomsfri rekrytering där vi sköter allt från datadrivna opartiska kompetensurval, arbetspsykologiska tester och anonymiserade ansökningar till inkluderande talent marketing, kandidatåterkoppling och kvalitetssäkring.

Du hittar oss på våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Tack vare digitala lösningar och verktyg är vi dessutom geografiskt obundna och kan hantera uppdrag i hela Sverige. Vill du veta mer?

Kontakta TNG!

Rekommenderat för dig