TNG

Chefens nyårslöften – om jobbsökarna får bestämma

Vilka nyårslöften borde rekryterande chefer avlägga – om jobbsökarna själva får bestämma? Transparens, tydlighet, företagskultur och utvecklingsmöjligheter hör till det du bör ha i åtanke när du spikar dina löften inför nya året. Åtminstone om du vill bädda för att alla som söker jobb hos er får en positiv kandidatupplevelse. Låt oss presentera kandidaternas önskelista till chefer inför 2019, hämtad direkt från TNG:s kandidatundersökning.

Kandidaternas önskelista enligt TNGDet finns idag ett tydligt glapp mellan jobbsökares förväntningar och vad företag på den svenska arbetsmarknaden faktiskt levererar. Det visade tidigare under hösten TNG:s rapport Fördomsfri rekrytering – så vill jobbsökare agera på den svenska arbetsmarknaden 2018.

Rapporten baseras på en digital enkätundersökning, där arbetssökande från olika branscher anonymt svarat på frågor kring vilka krav och förväntningar de har i samband med en ansökan. Lagom till det nya året har vi nu plockat russinen ur kakan speciellt för dig som chef. Ha dessa punkter i åtanke när du rekryterar under 2019, så törs vi lova att kandidaterna kommer älska er!

Läs även: Chef? 10 skäl till att prioritera din rekrytering

 

Kandidaternas önskelista till dig som chef

 

 • Var tydlig med vad jobbet handlar om
  23 % upplever att de ofta inte får tillräckligt med information om vad jobbet går ut på. Se därför till att du tydligt och konkret beskriver arbetsuppgifterna och vad du förväntar dig av den sökande. Kom ihåg att det som är självklart för dig inte alltid är självklart för någon som inte känner till ert företag sen tidigare eller kommer från en annan bransch.
 • Undvik privata frågor
  32 %
  har ofta varit med om att samtalet under en intervju blivit mer privat än professionellt. Kom ihåg att bostadsadress, fritidsintressen eller familjesituation sällan säger något om en persons kompetens. Däremot riskerar informationen att påverka ditt omdöme av kandidaten. Håll dig därför till frågor som hjälper den sökande lyfta fram sin kompetens, personlighet och drivkraft. Privatliv kommer ni ha gott om tid att diskutera den dag ni eventuellt blir kollegor.
 • Glöm inte att lyssna
  Att berätta om dig själv och företaget är inte fel. Men se till att du inte glömmer bort att även lyssna och sätta dig in i kandidatens situation och eventuella frågeställningar. 37 % uppger nämligen att de ofta möter chefer som begår detta misstag.
 • Håll dig tillgänglig
  48 %
  upplever att det ofta är svårt att få tag i den person som är ansvarig för rekryteringen. Så se till att ha koll på din telefon och inkorg. Sitter du illa till just nu? Be om att få återkomma och var tydlig med när kandidaten kan förvänta sig att höra från dig.
 • Var inte rädd för att prata om lön
  Ett för många jobbsökande lika känsligt som angeläget ämne. Tveka därför inte att göra som 69 % av kandidaterna önskar och berätta om lönenivå och förmåner under anställningsintervjun. 49 % efterfrågar dessutom denna information redan i platsannonsen.
 • Gör din läxa – läs CV:t noggrant
  57 %
  har upplevt att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. Avsett därför generöst med tid, så att du i lugn och ro hinner läsa igenom alla kandidaters CV innan du träffar dem. Det ger ett seriöst intryck och ökar sannolikheten att kandidaten känner sig sedd och uppskattad – och tillslut väljer att jobba hos dig.
 • Presentera teamet
  Att kollegor är en viktig del av jobbet skriver nog de flesta under på. Och 61 % uppgav att de vill träffa framtida kollegor under en anställningsprocess. Så tveka inte att bjuda med några från teamet när du ska träffa en kandidat!
 • Fråga inte om ålder
  Chefens nyårslöften enligt jobbsökarnaÅlder och kompetens har ingenting med varandra att göra. Trots det är åldersdis­kriminering ett utbrett problem på arbetsmarknaden. Skippa därför denna fråga helt och fokusera på kandidatens kompetens, potential och motivation. Något som dessutom uppskattas av kandidaterna: 61 % av respondenterna i TNG:s undersökning tycker det är bra att inte behöva uppge ålder i samband med en jobbansökan.
 • Rekrytera för culture add
  Anställd för man passar in? ”Nej tack”, svarar 65 % av jobbsökarna, som istället vill bli rekryterade för att de kan tillföra något nytt till företagskulturen. Perfekt läge att utmana dig själv och våga frångå den stereotypa mallen med andra ord! Dessutom visar forskning att heterogena arbetsgrupper ofta bidrar till ökad innovation och lönsamhet.
 • Ge löpande återkoppling
  Lämna aldrig en kandidat i ett svart hål efter inskickad ansökan. 65 % vill att du informerar dem så fort ett nytt beslut tas kring deras ansökan – om ansökan är läst, om det är dags för intervju, avslag etc. Så säkerställ att ni har en transparent kandidatupplevelse där de sökande kan följa sin ansökan, få löpande feedback samt se vilka steg som ingår i urvalsprocessen och var man just nu befinner sig.
 • Lyft fram utvecklingsmöjligheter
  Vilka utvecklingsmöjligheter som på sikt finns i tjänsten kan vara en avgörande faktor när kandidater jämför jobb. 76 % vill läsa om utvecklingsmöjligheter i platsannonsen, och 78 % vill att chefen lyfter frågan under intervjun. Notera att utvecklingsmöjligheter inte behöver innebära en befordran. Det kan även röra sig om resurser för kompetensutveckling, kommande projekt eller chanser till att bli superuser i något av era system.
 • Prioritera rekryteringen
  84 %
  tycker att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid. Så se till att lägga på ett kol. Är du för långsam riskerar toppkandidaterna att tappa tålamodet och nappa på ett erbjudande från er närmaste konkurrent!
 • Ge klara besked. Även till de du inte anställer.
  86 %
  vill få besked så fort som möjligt när de inte längre är aktuella för ett jobb. Så vänta till inte tills hela rekryteringen är avslutad. Genom att ge alla sökande snabb återkoppling visar ni respekt för deras tid och engagemang. En enkel gest som sannolikt kommer få även de kandidater ni tackar nej till att tala gott om er.
 • Rekrytera fördomsfritt
  90 %
  kan tänka sig att söka jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Säkerställ därför att er process är fördomsfri i varje steg så att du inte, medvetet eller omedvetet, väljer bort någon talang på felaktiga eller diskriminerande grunder.

Sådär, nu bör du vara rustad för ett framgångsrikt rekryteringsår 2019. Lycka till önskar vi på TNG!

BEHÖVER DU HJÄLP PÅ VÄGEN? HÖR AV DIG!

Fördomsfri rekrytering – så funkar det

TNG är det rekryterings- och bemanningsföretag som rekryterar objektivt, fördomsfritt och utan att diskriminera. Vi ser potentialen hos alla som söker jobb och tillsammans bidrar vi till ökad mångfald och innovation på arbetsplatser. Det är inte bara fina ord. Vi gör det på riktigt. Varje dag. Och vi gör det genom att behandla alla sökande rättvist och låta fakta gå före magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund.

LÄS MER OM HUR VI ARBETAR