TNG
Intervjuroboten Tengai deltar i valideringsstudie ledd av docent Anders Sjöberg

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Ny forskningsstudie: Tengai kan bedöma personliga egenskaper kopplade till arbetsprestation

– Tengai kan användas för att uppnå mer fördomsfria intervjuprocesser

Nu är det bevisat. Intervjuroboten Tengai – framtagen i TNG:s innovationslabb TNGx i samarbete med Furhat Robotics – kan, utan mänsklig tolkning, genomföra standardiserade blindintervjuer i dialogformat och samtidigt mäta personliga egenskaper som är relevanta för arbetslivet. Allt enligt en validerings- och forskningsstudie genomförd av Anders och Sofia Sjöberg på Psychometrics Sweden AB.

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Tengai Unbiased är ett fristående rekryterings­- och intervjuverktyg i form av fysisk social AI-robot som genomför strukturerade blindintervjuer. TNG har sedan i somras arbetat med Tengai och genomfört ett flertal fördomsfria processer där intervjuroboten använts i flera rekryteringar.

Slutresultatet blir ett objektivt och faktabaserat beslutsunderlag av jobbintervjun för att skapa en mer fördomsfri rekryteringsprocess. Roboten skapar även en mer ärlig och rättvis kandidatupplevelse och minskar risken att diskriminera under anställningsintervjun. Detta eftersom roboten inte tar hänsyn till ålder, kön, utseende, bakgrund eller dialekt under det fysiska mötet.

Världsunik forskningsstudie

För att kvalitetssäkra robotens fördomsfria metodik och säkerställa samband mellan kandidatens svar och annan objektiv information inleddes sommaren 2019 en oberoende forskningsstudie på uppdrag av Tengai AB – ett bolag som 2019 avknoppades från TNG för att fortsätta utveckla och sälja den fördomsfria AI-intervjuroboten Tengai.

Uppdraget att genomföra forskningsstudien gick till välrenommerade Psychometrics Sweden AB, som drivs av Anders Sjöberg, docent och lektor vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Där undervisar han på alla nivåer och hjälper också till att utveckla urvalsprocesser för organisationer, bland annat Försvarsmakten och Åklagarmyndigheten. Han har även arbetat med psykologisk testutveckling och doktorerat inom ämnet arbetspsykologi.

Det är första gången någonsin som en forskningsstudie genomförts på en fysisk robot (eller chatbot) för att mäta korrelationen mellan kandidatens svar och personliga egenskaper, som tidigare forskning kopplat till en god arbetsprestation. Det unika i studien är också att dialog i detta sammanhang inte tidigare validerats.

En viktig pusselbit

Anders Sjöberg - genomför validerings- och forskningsstudie med Tengai

Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB. Foto: David Brohede

Resultatet av studien finns nu att läsa i rapporten ”Tengai och Personlighet. En konvergerande och diskriminerande valideringsstudie av extraversion och samvetsgrannhet.” Rapporten finns att ladda ner här.

Av resultatet framgår tydligt att rekryterande företag nu kan börja genomföra större delen av den klassiska subjektiva jobbintervjun mer objektivt och vetenskapligt än tidigare.

Enligt Anders Sjöberg innebär resultatet av studien ett viktigt steg framåt:

– Valideringsstudien bekräftar att Tengai kan ställa frågor som är relevanta för arbetsprestation och kan tolka svaren helt på egen hand, utan att människor är inblandade. Detta ger stöd för validiteten i Tengai och betyder att Tengai kan användas för att uppnå mer fördomsfria intervjuprocesser. Detta är ett första steg mot att kunna byta ut den traditionella intervjun mot en fördomsfri intervju med Tengai.

Detta ger stöd för validiteten i Tengai och betyder att Tengai kan användas för att uppnå mer fördomsfria intervjuprocesser.

Även Elin Öberg Mårtenzon, VD på Tengai AB, är nöjd med resultatet:

– Vi visste tidigt att vi var något unikt på spåren, och resultatet av studien visar att vi haft rätt. Så det är en viktig pusselbit för oss.

– Resultatet av studien är inte bara banbrytande för vår bransch utan är också viktig för arbetsmarknaden. Nu kan jobbsökare bli rättvist bedömda i en validerad anställningsintervju som mäter egenskaper som är viktiga för en god arbetsprestation. Vi skapar historia genom att bevisa att ny teknik från grunden kan utveckla rekrytering till helt nya höjder.

Används redan idag

Resultat i studien påvisar också att Tengais fysiska form, vetenskapliga intervjumetodik samt arbetsrelaterade intervjufrågor ökar validiteten ytterligare. Dessa faktorer har sedan tidigare statistiskt påvisat en ökad kandidatupplevelse, som nu också återspeglas i en stärkt validitet.

TNG, som alltså initialt var med och utvecklade Tengai, använder redan idag aktivt den sociala roboten. Här har organisationer och företag som Vision, Upplands Bro Kommun, Dnb, Linköpings Kommun, Vänersborgs Kommun, Cloetta och Actiway använt Tengai via TNG.

Rekommenderat för dig