TNG
Upplands-Bro kommun rekryterar fördomsfrit med Tengai - världens första sociala fördomsfria intervjurobot

Upplands-Bro kommun första kunden som rekryterar fördomsfritt med Tengai

Efter månader av utvecklingsarbete lanserade TNG förra veckan Tengai Unbiased – världens första sociala och fördomsfria AI-intervjurobot. Tengai, som utvecklats tillsammans med Furhat Robotics, har väckt stor uppmärksamhet världen över. Och redan en vecka efter lanseringen är det dags för robotens första uppdrag. Det är Upplands-Bro kommun som valt att som först i världen rekrytera fördomsfritt med hjälp av en helt automatiserad och fysisk AI-robot.

Upplands-Bro kommun först i världen att rekrytera fördomsfritt med social AI-robotUpplands-Bro kommun är redan idag en organisation i framkant, som driver ett omfattande digitaliseringsarbete och satsar på ny teknik och artificiell intelligens.

Hittills har mycket handlat om förstudier för att se hur tekniken bäst kan komma till medborgarnas nytta. Bland annat är Upplands-Bro testkommun för företaget rek.ai, som använder artificiell intelligens för personalisering av webbplatser för att besökare snabbare och effektivare ska hitta rätt information, få svar på sina frågor och slutföra sitt ärende på webbplatsen. Än så länge är Upplands-Bro och Falkenberg de enda kommunerna i Sverige som använder sig av den här tekniken.

Kvalitativt och rättvist urval

Nu är det dags för kommunen nordväst om Stockholm att ta nästa steg i sitt digitaliseringsarbete. Och hur gör man det på bästa sätt, om inte genom att rekrytera en digitaliseringssamordnare – med hjälp av en social AI-robot?

Tengai Select är namnet på den nylanserade tjänsten från TNG, där robotintervjuer ingår som en del av den första urvalsfasen. Här kommer TNG ta fram ett kvalitativt urval enligt sin fördomsfria rekryteringsprocess, i kombination med blindintervjuer av Tengai, som mäter soft skills och personliga egenskaper. Något som även leder till ett mer rättvist urval, då alla sökande som intervjuas får samma kompetensbaserade frågor och bemötande. En annan fördel är att fler kandidater kan intervjuas.

”Med hjälp av digitaliseringens möjligheter och den allra senaste tekniken inom AI kommer Upplands-Bro kommun nu att prova fördomsfri rekrytering med hjälp av en robot. Det är fantastiskt spännande att få vara del av detta försök och jag hoppas det kommer att leda till vi blir ännu bättre i vårt redan mycket framgångsrika rekryteringsarbete.”

Karl Öhlander, tf. kommundirektör i Upplands-Bro kommun

Ett modigt val av Upplands-Bro kommun att satsa på en social AI-intervjurobot, menar Elin Öberg Mårtenzon, Chief Innovation Officer på TNG:

– Även om jag själv arbetat med Tengai intensivt i många månader nu och vet vilken bra produkt det är som verkligen kan förändra arbetsmarknaden i grunden, så krävs det ändå en rejäl skopa mod för att ta steget och som först i världen välja att använda sig av en social AI-robot vid en rekrytering. Särskilt roligt är det att det är en kommun som blir vår första kund och tar digitalisering vidare till nästa nivå, och jag ser med spänning fram emot att följa processen!

Läs även: Vad är nästa steg för intervjuroboten Tengai?

 

Testkandidater positiva

Elin Öberg Mårtenzon, Tengai och Sinisa Strbac
Elin Öberg Mårtenzon, Tengai och Sinisa Strbac

Men även om Upplands-Bro kommun blir första kunden som använder sig av Tengai Select är detta långt ifrån första gången Tengai genomför kompetensbaserade intervjuer. Mellan december 2018 och februari 2019 har nästan 200 personer medverkat i testfasen och blivit intervjuade av den sociala Ai-roboten, som kan nicka och le, följa kandidaternas rörelser och uppmärksamt lyssna på deras svar.

Intresset för att delta var stort – och reaktionerna övervägande positiva. I den anonyma uppföljningsenkäten som skickades ut uppgav så många som 76 % av testkandidaterna att de kan tänka sig att bli intervjuade igen av en robot, och skulle rekommendera andra företag att använda en social robot i sin rekrytering. Betydligt fler än de 32 % som i TNG:s kandidatundersökning våren 2018 uppgav att de kan tänka sig en anställningsintervju med en robot.

Sinisa Strbac, rekryterare och robottränare på TNG, känner igen sig i feedbacken:

– De flesta blir överraskade av hur naturlig diskussionen blir. Ju längre intervjun pågår, desto mindre tänker de på att det är robot. Den blir en naturlig del av intervjun.

Över hälften av testkandidaterna upplevde också att de kunde ge ärligare och mer konkreta svar till Tengai än en mänsklig rekryterare eftersom de inte behöver fokusera på rekryterarens kroppsspråk och säga det som de tror att hen önskar höra. Istället kunde de fokusera på den information som verkligen lyfter fram deras efterfrågade kompetenser.

Utvecklingen av Tengai pågår ständigt, och vi på TNG kommer tillsammans med Upplands-Bro kommun noggrant att följa processen och löpande utvärdera. Allt för att kunna utveckla vår tjänst vidare och erbjuda en så positiv kandidatupplevelse som möjligt.

Fördomsfri rekrytering med Tengai Select – så funkar det:

  • Kandidater gör anonym ansökan på TNG:s hemsida och svarar på screeningfrågor.
  • Sökande gör anonymt personlighets- och begåvningstester specifikt anpassade för tjänsten.
  • TNG:s rekryteringsspecialister kvalitetsgranskar ansökningarna och de kandidater med rätt matchningspoäng från tester, screeningfrågor och CV-kvalifikationer bokas in på en intervju med Tengai.
  • Robotintervjuer genomförs, där samtliga intervjuer transkriberas, vilket gör att rekryterarna får ett fördomsfritt och faktabaserat beslutsunderlag där data snabbt, enkelt och objektivt kan jämföras.
  • TNG:s rekryterare gör en sammanvägd bedömning av allt underlag och presenterar ett kvalitativt och objektivt urval av kandidater.
  • Personliga intervjuer med slutkandidaterna för att säkerställa faktorer som drivkraft och motivation.

Låter det spännande? Intresserad av att söka jobbet?

GÅ TILL PLATSANNONSEN!

Fördomsfri rekrytering med Tengai Select!

Vill du också rekrytera fördomsfritt med Tengai Select?

Med intervjuroboten Tengai och vår tjänst Tengai Select tar vi på TNG fördomsfri rekrytering till nästa nivå. Vi gör det genom att utmana de omedvetna fördomar som färgar anställningsintervjun. Tengai genomför effektivt kompetensbaserade blindintervjuer och tar fram strukturerad intervjudata som används för faktabaserade beslut.

LÄS MER OM TENGAI SELECT!