TNG
Möt Anders Örnhed – först i världen att få jobb med hjälp av en social AI-robot – Tengai!

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Möt Anders Örnhed – först i världen att få jobb med hjälp av Tengai

– jag behövde bara fokusera på intervjun

Våren 2019 sökte Upplands-Bro Kommun en digitaliseringssamordnare. Tillsammans med TNG drog rekryteringen igång. Första urvalsintervjun skedde med intervjumjukvaran Tengai. Och efter ett par veckor stod det klart att Anders Örnhed blev först i världen att få ett jobb där Tengai var en del av urvalstekniken. 

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Upplands-Bro kommun är en organisation i framkant som under flera år arbetat med fördomsfri rekrytering och satsat på ny teknik, som artificiell intelligens. För att ta nästa steg i sitt digitaliseringsarbete beslutade de inte bara att anställa en digitaliseringssamordnare. De valde även, bara en vecka efter att Tengai lanserats, att använda sig av den nya tjänsten hos TNG.

Nästa steg i fördomsfri rekrytering

Tjänsten innebär att TNG tar fram ett kvalitativt första urval enligt sin fördomsfria rekryteringsprocess, och adderar kompetensbaserade blindintervjuer med den sociala AI-roboten Tengai till rekryteringsprodukten Select. Syftet är att skapa en objektiv och mätbar och datadriven intervjuprocess som ännu bättre kan bedöma framtida arbetsprestation, hitta kvalitativa kandidater, minska felrekryteringar och skapa en mer rättvis kandidatupplevelse som stärker det rekryterande företagets employer brand.

– Det börjar bli väldigt populärt att organisationer säger att man jobbar fördomsfritt i sin rekrytering. Vi vill ta det till sin yttersta spets.

Det sade Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro kommun, till Sydsvenskan i samband med att nyheten om kommunens beslut gick ut.

Ur platsannonsen:

Anders gick jobb via Tengai”Upplands-Bro Kommun söker nu dig som vill vara med och bygga upp deras digitaliseringshubb i Kungsängen i Stockholm. Här erbjuds du en möjlighet att bli en del av en ambitiös digitaliseringsresa, ansvara för IT-utvecklingen och arbeta med kvalitetssäkring.

Som en del i vår rekryteringsprocess kommer vi använda TNG:s fördomsfria intervjurobot Tengai. Det innebär att du kan komma att bli först i världen med att bli intervjuad av en social AI-robot! Välkommen med din ansökan!”

5 frågor till Anders Örnhed

Anders Örnhed. först i världen att få jobb med hjälp av Tengai

Anders Örnhed. Foto: Privat

Som digitaliserings­samordnare på Upplands-Bro kommun kommer Anders Örnhed arbeta med att stötta alla delar av kommunen för att de ska kunna digitaliseras. Här delar han med sig av sin upplevelse av vägen fram till sitt nya jobb!

Vad lockade dig att söka tjänsten? Vad tänkte du kring momentet med robotintervjuer när du ansökte?
– Det var själva utmaningen med att vara digitaliseringssamordnare för en hel kommun. Visst reagerade jag på att en intervju med en social robot ingick i processen, men inte mer än så i det läget. Det var i första hand tjänsten som lockade.

Hur förberedde du dig inför intervjun med Tengai?
– Jag försökte visualisera vad det var jag skulle göra. Från början hade jag en bild i huvudet från filmen ”I, Robot” med Will Smith. Men när jag googlade lite om Tengai så visade det sig att den bilden inte alls verkade stämma. Efter att ha tagit del av lite grundläggande information om roboten kändes det kanske inte tryggt, men spännande!

Hur upplevde du själva intervjun? Vad är skillnaden om du jämför med att bli intervjuad av människa?
– Det var väldigt annorlunda. Det är ju ett helt nytt gränssnitt och som med alla nya gränssnitt behövs en viss test- och inkörningsperiod för att vara helt säker. Men gränssnittet var väldigt lätt att använda för hon [Tengai] skötte sig själv och det var inte något tekniskt krångel. Att flöt på som det skulle, åtminstone under min intervju.

Med Tengai behövde man inte lägga energi på att föra ett socialt samtal. Man behövde inte vara trevlig eller vara något speciellt, utan man kunde bara fokusera på själva intervjun.

Vad skulle du ge för tips till andra som ska bli intervjuade av en social intervjurobot som Tengai?
– Googla och läs på, det hjälpte en hel del. Hör man bara ordet ”robot” så får man kanske bara en bild från en film. I övrigt är det ganska mycket som inför vilken intervju som helst. Det vill säga: slappna av och var förberedd! Vilket är särskilt viktigt här, då man inte kan gömma sig bakom en social dialog, utan du måste verkligen kunna berätta om dig själv och ge exempel.

Skulle du rekommendera andra företag och organisationer att använda sig av Tengai?
– Nu är jag kanske lite biased, men jag tycker det här kan ha en självklar del i en rekryteringsprocess. Däremot långt ifrån hela processen, men jag tycker att man kan använda den som TNG gör här. Både för att få en fördomsfri del, men också för att få lite mer volym i det första urvalet. Ett större första urval, helt enkelt.

Övervägande positiva reaktioner

Utöver Anders, hur ser jobbsökare över lag på att under en anställningsintervju bli intervjuad av en social AI-robot istället för en människa?

I den omfattande undersökning bland jobbsökare som TNG nyligen genomförde framkom att 55 % tror att robotintervjuer, som med Tengai, skulle bidra med något positivt. 33 % i samma undersökning tror det skulle bidra till att personkemin mellan dem och rekryteraren inte skulle spela någon roll för hur de blir bedömda under intervjun.

Rekommenderat för dig