TNG
Hyra interimskonsult – vilka fördelar finns för teknik- och industriföretag?

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Hyra interimskonsult inom Tech – en trend som är här för att stanna

interimskonsulten ser på verksamheten med nya ögon

Funderar du på att hyra in en interimskonsult inom Tech? Att anlita en ingenjörs- eller teknikkonsult för att få in spetskompetens, ersätta en medarbetare som plötsligt slutar eller täcka upp under en rekryteringsprocess blir allt vanligare. Och fördelarna är flera.

Dan Ekholm, en av TNG Tech:s många erfarna interimskonsulter, berättar om vilka fördelar han ser för teknik- och industriföretag som väljer att anlita interimskonsulter. Och varför han själv inte har några planer återgå till att vara fastanställd.

Dan Ekholm fick upp ögonen för fördelarna med interim i samband med att han fick en förfrågan från TNG Tech, som han kände till via en tidigare arbetskamrat. Hans första uppdrag på 10 månader följdes av hans nuvarande som interim-produktionschef på ett företag inom kabeltillverkning. Kabeltillverkning var inget han ägnat sig åt tidigare. Däremot hade han många års erfarenhet inom industri.

Under sitt nuvarande uppdrag har Dan Ekholm bland annat hjälpt kunden förbättra leveranssäkerheten och införa målstyrning i första linjen. Här gick han in, gjorde en analys och genomförde därefter en del förändringar.

Läs även: Så kan re-skilling och soft skills lösa kompetensbristen

Situationsanpassat ledarskap en framgångsfaktor

Vad behövs för att lyckas som interimskonsult? Enligt Dan behöver du först och främst snabbt kunna gå in och på ett övergripande plan förstå vad som är problemet. Ledarskap är en annan viktig del.

– För mig är det viktigt med ett situationsanpassat ledarskap, där du kan anpassa dig utifrån hur verksamheten ser ut och vilka behov som finns, berättar Dan.

Förmåga att delegera är också avgörande, fortsätter han:

– Då man varken har tid att sätta sig in i alla detaljer eller möjlighet att kunna precis allting, gäller det att kunna nyttja de resurser som finns. Där är god kommunikation en förutsättning. I och med att tiden för uppdraget är begränsad måste man sortera ut vad som är viktigast och koncentrera sig på det.

Interim – en växande trend inom teknik

Att jobba som interimskonsult beskriver Dan som både utmanande och utvecklande. Han uppskattar möjligheten att få känna såväl nya branscher som människor. Blickar han mot framtiden så fortsätter han gärna med nya uppdrag som interimskonsult. Upplägget passar honom särskilt bra, då han utöver arbetat har en del styrelseuppdrag. Även dialogen med TNG Tech bådar för en god fortsättning:

TNG Tech har varit väldigt smidiga att jobba med. Dessutom har de ett stort nätverk, vilket öppnar upp inför framtiden och kommande uppdrag.

Och Dan Ekholm är inte ensam. I den nya, växande gig-ekonomin blir interim allt vanligare och Dan tycker sig kunna se en trend där allt fler väljer att hoppa på interimsuppdrag som ”giggare” inom industri och teknik. Samtidigt får fler och fler företag upp ögonen för fördelarna med att hyra in interimskonsulter. En utveckling Dan Ekholm tror dels handlar om generationsskiftning, dels om ett ökat behov hos företag att få hjälp i specifika frågor.

– Och det kommer ju alltid behövas ledare. Chefer är ju en av de få roller som inte går att ersätta med artificiell intelligens.

Fördelar med att hyra interimskonsult

  • Flexibilitet: Som arbetsgivare avgör du själv uppdragets längd och omfattning.
  • Snabbhet: Ingen lång introduktion behövs då en interimskonsult har gedigen erfarenhet och snabbt sätter sig in i situationen.
  • Nya perspektiv: Du får in en ny person som med objektiva ögon kan se på er verksamhet.
  • Långsiktighet: En interimskonsult tillför kunskap som finns kvar även uppdragets slut.
Anlita en teknik- eller ingenjörskonsult via TNG Tech

Funderar du på att hyra interimskonsult?

Då ska du kontakta oss! TNG Tech är specialister på teknik- och interimsrekrytering inom Engineering, Production och Supply Chain Management. Våra specialistrekryterare hjälper dig att snabbt och kvalitetssäkrat hitta rätt interimskonsult för korta eller längre interimsuppdrag. Läs mer via länken nedan och hör av dig!

Hyr interimskonsult via TNG Tech!

Rekommenderat för dig