TNG

Lediga jobb Teknik / Ingenjörsjobb

Teknik / Ingenjörsjobb

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Teknik / Ingenjörsjobb

Sök lediga teknik- och ingenjörsjobb!
Teknik- och ingenjörsjobb finns idag inom alla branscher. Att försöka beskriva en ingenjörs jobb är därför ofta svårt – eftersom yrket erbjuder en så bred och varierande karriär. Det som binder samman alla civilingenjörer mellan olika yrken och inriktningar är att de alla arbetar med teknisk utveckling. En ingenjör har en bred teknisk kunskap samt fördjupning inom ett specialområde vilket gör att det finns oändliga möjligheter att hitta ett intressant teknikjobb på.

Som ingenjör i Sverige och internationellt kan du till exempel arbeta med att ta fram en ny produkt, arbeta vidare på en befintlig eller göra produktionen av en produkt mer strömlinjeformad. Det är därför också vanligt att du som ingenjör arbetar i olika projekt. En del kan vara korta, bara någon månad, men många kan sträcka sig över flera år.

Olika jobb som ingenjör
Idag är det vanligt för många ingenjörer att arbeta i projekt som projektledare, även kallat projektingenjör. Utanför sina vanliga arbetsuppgifter faller det då på ingenjören att planera och samordna projektet, se till att uppsatta mål möts och upprätthålla tidsplanen.

Beroende på vilket yrkesområde så kan ingenjören ha olika titlar. Några vanliga titlar för en civilingenjör är konstruktör, där ingenjören tar fram och utvecklar produkter; produktionsingenjör som har som ansvar att effektivisera produktionskedjan samt rollen som utvecklingsingenjör. Där ligger ansvaret i att säkerställa att varje produkt utvecklas efter de kravs som ställs.

Andra vanliga ingenjörsjobb är automationsingenjör, maskiningenjör, mekanikingenjör, kemiingenjör, materialstyrare, produktionsingenjör, produktionstekniker och processingenjör. Även beräknare och kalkylator är roller som passar en ingenjör.

Många teknikjobb finns också inom IT för ingenjörer, exempelvis IT-/data-ingenjör eller mjukvaruingenjör.

Ingenjörsjobb finns ofta även inom ledande befattningar eller roller som samordnare. Med ett helhetsansvar för både teknisk utveckling och personalledning blir arbetet mer varierat. Som ingenjör är du dessutom ofta efterfrågad som konsult, och kan då arbeta mot olika kommuner, i länsstyrelsen eller som rådgivare mot privat näringsliv på till exempel ett konsultbolag.

Letar du lediga teknikjobb som ingenjör ska du även prova att söka efter engineering-jobb och jobb som engineer. Ingenjör är ett universellt jobb och är du en ingenjör som kan prata engelska i arbetet ökar chanserna till en internationell karriär.

Välj rätt ingenjörsutbildning
Vilken typ av utbildning du har som ingenjör kan spela stor roll för vilken typ av jobb du kan få. Tekniska företag kan efterfråga såväl dig som är gymnasieingenjör till högskoleingenjör och civilingenjör.

Som gymnasieingenjör är vägen ofta kortare till jobb som tekniker, exempelvis produktionstekniker, drifttekniker och olika typer av operatörer. För att bli gymnasieingenjör väljer du Teknikprogrammet på gymnasiet och lägger därefter till ett fjärde påbyggnadsår så kallat T4.

För att bli högskoleingenjör läser du istället 3 år på högskola eller universitet. Då får du en Högskoleingenjörsexamen och ofta också en kandidatexamen. För att bli civilingenjör behöver du studera i totalt 5 år. Sedan har du en civilingenjörsexamen och en masterexamen: Som civilingenjör har du också mer teori i din utbildning, medan utbildningen för högskoleingenjörer ofta är praktiskt orienterade, och lite mer av en yrkesutbildning.

Populära utbildningar som leder till en ingenjörsexamen är industriell ekonomi, automation och mekatronik, elektroteknik, datateknik, maskinteknik, industriell design och konstruktion. Men utbudet är jättestort – det finns drygt hundra olika utbildningar som leder till civilingenjör i Sverige. Lägg därefter till utbildningar till högskoleingenjör och ingenjör på gymnasial nivå och utbudet är nästan oöverskådligt. Många studerar till civilingenjör på KTH eller Chalmers, men det är bara två av alla lärosäten i Sverige, så kolla gärna efter fler utbildningar.

Lön som ingenjör och civilingenjör
Generellt är alla typer av ingenjörer hett efterfrågade på arbetsmarknaden. Däremot kan lönen skilja sig en hel del mellan de olika utbildningsnivåerna, där civilingenjörer vanligen är de som tjänar bäst. Redan som nyutexaminerad civilingenjör har du en månadslön på minst 30 000 kronor. Med erfarenhet är det inte orimligt att nå en lön upp mot 50 000 kr, men det kan så klart skilja sig mellan olika typer av inriktningar och arbetsgivare.

Är du osäker på vilken lön du borde få som ingenjör så prata gärna med Sveriges Ingenjörer eller ett annat fackförbund.

Jobbsökares åsikter om att söka lediga jobb inom Engineering
Enligt en stor undersökning som TNG gjorde med jobbsökare under våren 2018, visar det sig att 78% av ingenjörer och tekniker vill att anställningsvillkor framgår redan i en jobbannons. 68% tycker även att utvecklingsmöjligheter ska framgå och 61% vill få svar på varför tjänsten är ledig. Hela 90% av de svarande ingenjörerna och teknikerna kan tänka sig söka jobb där sin egen och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Känner du igen dig?

Lediga teknik- och ingenjörsjobb via TNG Tech
Som tekniker eller ingenjör är du efterfrågad inom alla branscher. Har du rätt tekniska kunskaper och gillar att skapa nya lösningar eller effektivisera produktion, så bör du överväga en karriär som ingenjör och söka våra lediga ingenjörsjobb och teknikjobb på TNG Tech just nu.

Som ingenjör kan du också jobba med att förbättra arbetsmiljön för dem som jobbar med produktionen, göra produktionen mer miljövänlig eller kvalitetssäkra produkten själv. Leta då efter jobb som HSM-ingenjör, kvalitetsingenjör eller arbetsmiljöingenjör. Inom yrket kan du även arbeta med försäljning, marknadsföring, inköp och logistik. Ett tips är att skanna av beskrivningen av arbetsuppgifter när du tittar på lediga jobb, så att du hittar ett ingenjörsjobb som passar dig.

Bra egenskaper som ingenjör är kreativ, analytiskt lagd och är duktig på att kommunicera i både tal och skrift.

Är du intresserad av att jobba inom teknik eller som ingenjör? Skicka oss din spontanansökan så hör vi av oss när vi får in nya intressanta techjobb.

Vill du rekrytera ingenjörer vetenskapligt och med fakta och metod i fokus så kontakta oss idag på TNG Tech.