TNG

Lediga jobb Finans / ekonomijobb

Finans / ekonomijobb

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Finans / ekonomijobb

Vill du söka lediga jobb inom finans och ekonomijobb?
Som ekonom kan du jobba inom alla branscher. Klassiska ekonomijobb som redovisningsekonom, controller, ekonomiassistent och finansekonom är fortfarande bland de vanligaste jobben. Men med den pågående digitaliseringen utvecklas nu nya finansjobb för ekonomer och andra yrkesgrupper inom till exempel fintech och IT. Därför kan du som är ekonom ofta välja och vraka inom vilket område du vill arbeta och ibland hitta lediga jobb även inom andra discipliner.

Olika jobb att söka som ekonom
Några av de vanligaste jobben inom ekonomi och finans idag är redovisningsekonom, ekonomiassistent, redovisningsassistent, redovisningskonsult, kredithandläggare och controller. Det finns även karriärmöjligheter som finansekonom, skadereglerare, analytiker, bolagsanalytiker, kredithandläggare och fondadministratör med mera.

Vi på TNG rekryterar ofta ekonomer, och hyr även ut personal inom ekonomi vilket innebär att du blir anställd eller kan jobba som konsult.

Arbeta som ekonomiassistent
Ett vanligt efterfrågat ekonomijobb idag är ekonomiassistent. Det innebär vanligtvis att tar du hand om ett företags löpande bokföring. Dina uppgifter kan variera beroende på om du arbetar på ett större eller mindre företag, men att vara noggrann är alltid en stor del av jobbet. Till vardags kontrollerar du att uppgifterna du fått in stämmer med verifikationerna, alltså de kvitton, fakturor och räkningar som företaget genererar. Det kan vara leverantörsreskontra och kundreskontra, som även är två vanliga inriktningar att arbeta med som ekonomiassistent. Du kontrollerar även om behållningen på företagskontona stämmer enligt bokföringen och kontoutdrag.

Som utbildad gymnasieekonom har du en ingångslön från ca 22 000 kr/månad i jobbet som ekonomiassistent. Har du en examen som högskoleekonom tjänar du dock mer, ca 26 000 kr/månad. Är du en erfaren ekonomiassistent kan dock lönen ligga upp mot 35 000 kr/månad.

Sök jobb som redovisningsekonom
Som redovisningsekonom är en stor del av ditt ansvarsområde att arbeta med redovisningen av alla inbetalningar och utbetalningar och andra ekonomiska företeelser i företaget. Det är ditt ansvar att se till att alla arbetsgivaravgifter, skatter och moms betalas in i tid. Du kommer också att spendera en del tid med företagets bokslut och årsredovisningar.

Som redovisningsekonom kan du ibland även kallas för redovisningskonsult, särskilt om du arbetar på en redovisningsbyrå är den titeln vanligare. Detta eftersom du då normalt arbetar som konsult och stöttar flera olika företag i deras redovisning.

Många ekonomer som vill arbeta inom redovisning börjar sin karriär som redovisningsassistent och kan efter några år avancera till redovisningsekonom. Är du civilekonom kan du räkna med en ingångslön på ca 30 000 kronor per månad som redovisningsekonom, och något lägre som redovisningsassistent. Men för yrkeserfarna kan lönen variera en hel del mellan olika företag och ifall arbetet är nationellt eller internationellt.

Business controller och andra controllers
Allt fler söker också ekonomijobb som finansiell eller financial controller. Då arbetar du med ekonomisk uppföljning och analys på ett företag, ofta för specifika affärsområden eller avdelningar. Det kan vara månatliga analyser och uppföljning av organisationens resultat, liksom att ta fram finansiella presentationer. Som controller har du ofta även ansvar för kostnadsanalyser, investeringsanalyser och är generellt ett stöd i finansiella frågor.

Controller är ofta en roll som lockar mer utåtriktade ekonomer, just eftersom arbetet innehåller många kontaktytor. Tycker du även om att göra affärer och följa upp investeringar ska du absolut fundera på ett jobb som controller. Som controller är medellönen hög, från 30 000 kr per månad, men många erfarna controllers har en högre lön, upp mot 50 000 kronor.

Lediga jobb som controller hittar du ofta hos större företag såsom tillverkande industrier, myndigheter, försäkringsbolag samt inom e-handel och stora butikskedjor.

Att jobba som ekonom på bank
Som ekonom finns det även många bankjobb som passar dig som är nationalekonom, finansekonom och civilekonom. Det kan vara riskanalytiker, klassisk banktjänsteman eller olika typer av rådgivare som kundrådgivare, företagsrådgivare, bolånehandläggare, kredithandläggare och inkassohandläggare. Handläggare, rådgivare och liknande kundnära roller är ofta ett bra första steg för dig som söker finansjobb och vill arbeta på bank. Många av de stora bankerna i Sverige erbjuder även internships, trainee-program och internutbildningar för dig som är nyutexaminerad ekonom.

AML (Anti-Money Laundering) är också ett allt hetare område inom bank. Här efterfrågas experter inom penningtvätt, så kallat AML-specialister eller fraud-specilister. Då får då förebygga ekonomisk brottslighet och arbeta med att analysera och tolka konfidentiell data.

Jobbsökares åsikter om att söka lediga jobb inom ekonomi och finans
Visste du att 67% bland arbetssökande inom ekonomi och finans är positiva till att inte uppge ålder i samband med sin ansökan? Det visar en stor undersökning med jobbsökare under våren 2018. I samma undersökning uppgav även jobbsökarna att de gärna vill ha information om utvecklingsmöjligheter när de ska söka ekonomijobb. 86% vill veta utvecklingsmöjligheterna redan i jobbannonsen och 89% vill höra om företagets förväntningar på den nyanställda under intervjun. Känner du igen dig?

Sugen på en karriär som ekonom? Välj rätt utbildning!
Även om vissa ekonomijobb är tillgängliga för dig med en gymnasieutbildning, så kräver många av de högre mer kvalificerade tjänsterna en universitets- eller YH-examen.

Om du läser ett högskoleförberedande ekonomprogram på gymnasiet följt av en akademisk examen, på minst 3 år och med inriktning ekonomi, kan du söka jobb från allt som ekonomiassistent och kundtjänst på bank till redovisningsekonom och controller. Men du kan även läsa Civilekonomprogrammet på 4 år som leder till en Civilekonomexamen. Det är ofta en god investering för dig som siktar på ett välbetalt ekonomijobb.

Så känner du att du har ett siffersinne, är organiserad och ansvarsfull? Och vill jobba som ekonom? Sök gärna ett eller flera av våra lediga jobb inom ekonomi eller skicka in ditt CV som en spontanansökan till oss. Vill du ha några jobbsökartips på vägen så lyssna på vår jobbpodd. Lycka till!