TNG

Lediga jobb Inköp / inköpsjobb

Inköp / inköpsjobb

Tillbaka till lediga jobb

Rekommenderat för dig

Inköp / inköpsjobb

Vill du jobba med inköp?
Som inköpare är det ditt jobb att ha kontakt med och köpa in produkter, material eller tjänster av leverantörer. Beroende på vilken marknad du arbetar på, så kan det även ingå uppgifter inom materialplanering och produktionsplanering och då kallas ditt inköpsjobb för materialplanerare. Du kan även arbeta med upphandling som upphandlare av större tjänster eller för att ta in anbud från flera leverantörer för större och återkommande partier av varor.

En karriär som inköpare kan se olika ut. Kanske vill du börja som inköpsassistent med ditt sikte satt på rollen som inköpschef eller supply chain manager (SCM)? Fortsätt då att läsa. Här får du tips om vad du behöver för att söka inköpsjobb via oss på TNG Tech.

För att du ska trivas som inköpsansvarig är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga, god social kompetens men att du också kan ta egna initiativ. Din sociala kompetens hjälper då inköp handlar om att skapa och bevara viktiga kontakter, både inom och utanför företaget.

Att jobba som inköpare
Som inköpare kan du jobba inom många olika branscher. Du kan välja att söka jobb hos företag, butiker, statliga verksamheter, kommuner, landsting eller större butikskedjor. Även industrier, banker och andra större företag behöver inköpare.

Väl på plats handlar en stor del av inköpsarbetet om att analysera, söka nya leverantörer, upphandlingar och urval. Dessa baseras på ditt företags inköpsstrategier men även på din egen kunskap inom området.

Därför är det viktigt att du som söker lediga inköpsjobb har en kunskap om ditt företags produkter och en generell förståelse för hur de fungerar. Denna förståelse kommer att göra din dag och ditt jobb så mycket enklare. Nu kan du diskutera produktens konstruktionsdetaljer med ingenjörer och utvecklare som vill sälja in sin nya produkt till ditt företag.

Mycket av arbetet handlar om förhandling med leverantörer. Här förhandlas avtal fram mellan leverantör och köpare. Därför är det viktigt att du som vill jobba som inköpare även är en duktig förhandlare.

Strategisk inköpare eller operativ inköpare – vad passar dig?
På många arbetsplatser har man delat upp arbetet inom inköp mellan en strategisk och en operativ inköpare. Strategiska inköpare har ofta ansvaret för kring offerter, anbud, förhandlingar och villkor, där leverantörer utvärderas och följs upp. Man ser till att följa upp tidigare inköp i din organisation och säkerställer att inköp sker enligt era rutiner.

Som operativ inköpare sköter man istället de dagliga inköpen med redan upphandlade leverantörer. Det handlar om att göra avrop och skaffa fram rätt material. Man kan även bevaka leveranser, hanterar reklamationer, ansvarar för lageroptimering och säkerställer inköpta varor dyker upp i tid.

Att arbeta som Supply Chain Manager
Kanske vill du arbeta som en Supply Chain Manager (SCM)? Arbetsuppgifterna är snarlika till dem för en inköpare, men skiljer sig på vissa punkter. Som en SCM har du kontroll över hela händelseförloppet hos en produkt. Från processen med att producera produkten till när den hamnar hos slutkund.

Här fokuserar du på att effektivisera flödet kring material, information och pengar. Ditt mål är att upprätthålla en låg lagernivå och underskott samtidigt som du inte låter produktiviteten eller kapaciteten lida. Kvaliteten och pålitligheten kring din produkt är trots allt det som måste upprätthållas mot varje slutkund. Allt som oftast är det teknikföretag som efterfrågar den här rollen.

Utbildning och lön som inköpare
För att få jobb som inköpare behöver du antingen ha gedigen erfarenhet av ett företags specifika produkter, tjänster varor eller material samt vana av försäljning, relationer och service, eller ha rätt utbildning. Det finns högskoleutbildningar inom inköp och logistik, som ger en bra grund för yrket. Du kan även läsa på Yrkeshögskola till inköpare eller med inriktning mot supply chain och snarlika logistikjobb.

För dig som är nyutexaminerad inköpare kan du räkna med en månadslön på ca 24 000 kronor, men med erfarenhet kan du tjäna betydligt mer. Skillnaderna kan vara stora mellan olika sektorer, företag och ifall du arbetar som operativ eller strategisk inköpare. Men en lön på 40 000 kan vara möjligt när du arbetat länge och byggt upp din karriär.

Lediga jobb inom inköp och supply chain
Är du intresserad att arbeta inom supply chain, med inköp eller liknande inköpsjobb? Tänk på att du kan hitta lediga jobb inom inköp under många olika namn. Beroende på arbetsuppgifter och inriktning kan jobbet exempelvis kallas för upphandlare, materialplanerare, produktionsplanerare, förhandlare, category lead, supply management, supplier performance management (SPM). Även översatta titlar som buyer, procurement, sourcing och purchaser kan användas om inköpsjobb i Sverige.

På TNG har vi ofta jobb för inköpare och inom logistik i Örebro, Hallsberg, Stockholm, Göteborg och Malmö. Hittar du inget jobb som passar dig just nu så skicka in en spontanansökning till oss.

Är du chef och behöver stärka upp teamet så läs istället vidare om vår vetenskapliga rekrytering inom inköp och logistik. Vi kan hjälpa dig kvalitetssäkra och hitta din nästa medarbetare.

Välkommen till TNG och TNG Tech!