TNG
Heter det en eller ett cv. TNG hjälper dig reda ut hur ordet cv böjs på svenska.

En eller ett cv?

Eller är det min eller mitt cv?

Har du någon gång skrivit eller pratat om cv och blivit tillrättavisad om att du böjer ordet fel? Undrar du om det heter en eller ett cv? Då har du kommit rätt. Här hjälper vi på TNG dig att reda ut vad som gäller.

Det här är cv

Förkortningen cv kommer från Curriculum vitae. Det är latin och betyder ”levnadslopp” eller ”livshistoria”. I arbetslivet borde man därför egentligen kalla dokumentet för meritförteckning, då ett cv ska inkludera fakta om det övriga livet också. Nu för tiden används dock cv lite slarvigt för ett samlat dokument med arbete, utbildning och övriga meriter för ett jobb. Läs mer på Wikipedia.

Så även om meritförteckning är ett bättre ordval för att beskriva dina erfarenheter och kunskaper när du söker lediga jobb, är cv det ordval som fastnat. Såväl vi på TNG som arbetsgivare efterfrågar därför cv i sina rekryteringar. Men vi råder dig att inte ta med privat information.

Följ vår enkla CV-guide och ladda ner CV-mall

Det heter ett cv

Hur ska då det populära dokumentet med dina meriter böjas? Jo, Curriculum vitae är neutrum, även kallat t-genus. Därför heter det också ”ett curriculum vitae” eller ”ett cv”. Även Språkrådet rekommenderar att du ska skriva ”ett cv”.

Versaler eller gemener?

Cv är en förkortning som används som ett eget ord och därför är det mest korrekt att skriva ordet med små bokstäver och inte i versaler, även om det sistnämnda är nästan lika vanligt.

Sådär! Nu är du nog redo att söka ett nytt jobb, och kanske behöver du lite tips kring att skriva cv med fokus på din kompetens och potential? Du har väl heller inte missat våra lediga jobb på TNG? Du kan också alltid skicka in en spontanansökan, så tipsar vi dig om lediga jobb som du sedan kan söka. Lycka till önskar teamet på TNG!

Fördomsfri rekrytering – så funkar det!

Hos TNG söker du jobb fördomsfritt. Det innebär att vi ser bortom ålder, kön, bakgrund och namn när vi rekryterar. Hos oss står istället din kompetens och potential i fokus.

Vi har skrotat det personliga brevet, frågar inte efter ålder och anonymiserar alla sökande i första skeendet av vår rekrytering. Dessutom får alla sökande göra arbetspsykologiska tester innan vi läser deras CV, vilket ger alla samma möjlighet att lyckas. Kolla på filmen ovan för mer information, eller varför inte söka ett av våra jobb och prova?

JA TACK, TA MIG VIDARE TILL ALLA LEDIGA JOBB!