TNG
Blond kvinna i ljusa byxor sitter avslappnat och arbetar med sitt CV.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

En eller ett cv?

Eller är det min eller mitt?

Har du någon gång skrivit eller pratat om cv och blivit tillrättavisad om att du böjer ordet fel? Undrar du om det heter en eller ett cv? Då har du kommit rätt. Här hjälper vi på TNG dig att reda ut vad som gäller.

Jobbsökare? Se alla våra lediga jobb!

Förkortningen cv kommer från Curriculum vitae. Det är latin och betyder ”levnadslopp” eller ”livshistoria”. I arbetslivet borde man därför egentligen kalla dokumentet för meritförteckning, då det ska inkludera fakta om det övriga livet också. Nu för tiden används dock cv lite slarvigt för ett samlat dokument med arbete, utbildning och övriga meriter för ett jobb. Läs mer på Wikipedia.

Så även om meritförteckning är ett bättre ordval för att beskriva dina erfarenheter och kunskaper när du söker lediga jobb, är cv det ordval som fastnat. Såväl vi på TNG som arbetsgivare efterfrågar därför det korta ordvalet framför meritförteckning i sina rekryteringar. Idag är det också vanligt att be om en länk till den sökandes Linkedin-profil. Oavsett råder vi dig att inte ta med privat information.

Det heter ett cv

Hur ska då det populära dokumentet med dina meriter böjas? Jo, Curriculum vitae är neutrum, även kallat t-genus. Därför heter det också ”ett curriculum vitae” eller ”ett cv”. Även Språkrådet rekommenderarett ett framför en.

Versaler eller gemener?

Cv är en förkortning som används som ett eget ord och därför är det mest korrekt att skriva ordet med små bokstäver och inte i versaler, även om det sistnämnda är nästan lika vanligt.

Sådär! Nu är du nog redo att söka ett nytt jobb! Ta gärna en titt på våra lediga jobb på TNG och se om du hittar någon som passar dig. Du kan också alltid skicka in en spontanansökan, så tipsar vi dig om lediga jobb som du sedan kan söka. Lycka till!

Rekommenderat för dig