TNG
Blond kvinna i ljusa byxor sitter avslappnat och arbetar med sitt CV.

En eller ett cv?

Eller är det min eller mitt cv?

Har du någon gång skrivit eller pratat om cv och blivit tillrättavisad om att du böjer ordet fel? Undrar du om det heter en eller ett cv? Då har du kommit rätt. Här hjälper vi på TNG dig att reda ut vad som gäller.

Jobbsökare? Se alla våra lediga jobb!

Det här är cv

Förkortningen cv kommer från Curriculum vitae. Det är latin och betyder ”levnadslopp” eller ”livshistoria”. I arbetslivet borde man därför egentligen kalla dokumentet för meritförteckning, då ett cv ska inkludera fakta om det övriga livet också. Nu för tiden används dock cv lite slarvigt för ett samlat dokument med arbete, utbildning och övriga meriter för ett jobb. Läs mer på Wikipedia.

Så även om meritförteckning är ett bättre ordval för att beskriva dina erfarenheter och kunskaper när du söker lediga jobb, är cv det ordval som fastnat. Såväl vi på TNG som arbetsgivare efterfrågar därför cv i sina rekryteringar. Men vi råder dig att inte ta med privat information.

Det heter ett cv

Hur ska då det populära dokumentet med dina meriter böjas? Jo, Curriculum vitae är neutrum, även kallat t-genus. Därför heter det också ”ett curriculum vitae” eller ”ett cv”. Även Språkrådet rekommenderar att du ska skriva ”ett cv”.

Versaler eller gemener?

Cv är en förkortning som används som ett eget ord och därför är det mest korrekt att skriva ordet med små bokstäver och inte i versaler, även om det sistnämnda är nästan lika vanligt.

Sådär! Nu är du nog redo att söka ett nytt jobb! Ta gärna en titt på våra lediga jobb på TNG och se om du hittar någon som passar dig. Du kan också alltid skicka in en spontanansökan, så tipsar vi dig om lediga jobb som du sedan kan söka. Lycka till!

Ung leende man i vit skjorta framför husfasad med målade blommor.

Ladda ner gratis CV-mall!

Tycker du att det är svårt att skriva CV? Lugn, du är inte ensam. En anledning till att många upplever det svårt är att man är osäker på vad som egentligen behöver stå med. Vad fångar rekryterarens uppmärksamhet och vad behöver du tänka på för att sticka ut ur mängden? Här hittar du konkreta tips och en kostnadsfri CV-mall att ladda ner.

Ladda ner CV-mall!