TNG
tng-crash-course-gdpr-for-jobbsokare-nytt-jobb

Crash course i GDPR för jobbsökare

Har du stött på begreppet GDPR eller kanske hört talas om att det kommer en ny lag som berör personuppgifter? Undrar du hur det påverkar dig som söker lediga jobb? Behöver du göra något annorlunda? TNG hjälper dig med svaren!

Vad är GDPR?

Den 25 maj 2018 förändras lagstiftningen i EU om hur man får behandla personuppgifter, vilket innebär att den svenska Personuppgiftslagen (PUL) ersätts av Dataskyddsförordningen (GDPR). En modern lag som tar hänsyn till ökad användning av digital teknik och vilka konsekvenser spridda personuppgifter kan få på nätet och i andra databaser och register.

GDPR innebär alltså skärpta krav på alla som hanterar personuppgifter. Som personuppgift räknas exempelvis foton, e-postadresser, IP-adresser, CV:n, referenser och personliga brev.

Syftet med lagen är att stärka skyddet för individers personuppgifter och öka deras kontroll över dem, samtidigt som lagstiftningen inom EU blir enhetlig. Trots att GDPR börjar gälla redan i maj 2018 har inte alla påbörjat sin anpassning till det nya regelverket. Därför kan det vara bra att fundera över vissa saker när du söker jobb.

Vad ska jag tänka på som jobbsökare utifrån GDPR?

Först av allt – bestäm dig för vilka personuppgifter du verkligen vill dela med dig av när du söker jobb. Vad måste en rekryterare och framtida arbetsgivare veta och vilka dokument är relevanta att dela med dig av? Ett riktmärke är att kolla i platsannonsen om det står något om vad du måste skicka in för att kunna ansöka. Vill företaget ha ditt CV eller efterfrågar man även betyg? Skicka bara det som efterfrågas, så har du bättre koll på vilka uppgifter som hanteras.

Var också observant på hur du ska skicka in din ansökan. Tar företaget emot din ansökan i ett rekryteringssystem eller via e-post? Generellt innebär e-postadresser ett sämre skydd av dina personuppgifter än ett rekryteringssystem, som endast utvalda personer har tillgång till. Ska du ändå maila ditt CV så efterfråga en personlig adress (tänk: förnamn.efternamn@…) än en adress som börjar på info@… där du inte vet vem som läser ditt mail.

Eftersom alla företag, organisationer, föreningar och myndigheter måste anpassa sig efter GDPR är du självklart välkommen att fråga hur dina personuppgifter skyddas under tiden och efter att du sökt ett jobb.

CV, personligt brev, foto, video och andra dokument

Tänk också på vilka personuppgifter du lämnar i ditt CV. Behöver företaget verkligen ha ditt personnummer för att ta emot ansökan? Och måste du ha med ett foto? Eller spela in en video om dig själv?

Vissa uppgifter räknas dessutom som känsliga personuppgifter, till exempel uppgifter som avslöjar politisk åskådning, religion, fackligt medlemskap eller etniskt ursprung. Detta är uppgifter som ingen arbetsgivare behöver behandla någonsin i samband med en jobbansökan så spara dem för dig själv och inte i ditt CV.

Var också extra noga med att bara lämna personuppgifter som tillhör dig själv och ingen annan! Lämna därför inte ut namn och andra kontaktuppgifter på exempelvis referenspersoner utan att det efterfrågas. Självklart måste din framtida arbetsgivare få chans att prata med dina referenser eller se ditt gymnasiebetyg, om det krävs för att få jobbet, men vänta att lämna ut det tills ansökningsprocessen kräver det.

Så här jobbar TNG för att skydda din integritet och för att följa GDPR

För att genomföra en rekryteringsprocess så måste vi så klart hantera vissa personuppgifter. Men vi efterfrågar alltid så få personuppgifter som möjligt och vill exempelvis inte ha personliga brev eller foton på dig som söker jobb. Ålder är ointressant och personnummer ber vi bara om inför en bakgrundskontroll och när det är dags att skriva anställningsavtal. Detta är också viktigt för att vi ska kunna arbeta med fördomsfri rekrytering.

När du söker ett jobb hos TNG väljer du också att bli medlem i TNG Talent Network, med tillgång till alla våra förmåner. Innan du blir medlem får du alltid läsa avtalsvillkoren för medlemskapet och veta i vilka sammanhang TNG använder dina personuppgifter. Du får också inloggningsuppgifter till din egen profil i vårt system och kan när som helst radera eller ändra uppgifterna.

För att skydda din och andra personers integritet tar vi också bort dokument som vi inte behöver. Har du tidigare laddat upp ett personligt brev eller ett rekommendationsbrev så kan det mycket väl tas bort ur systemet.

Har du som jobbsökare och medlem hos TNG fler frågor om hur vi värnar om dina personuppgifter så kan du alltid kontakta oss på personuppgifter@tng.se . Lycka till i jobbsökandet!

Vill du veta mera?

Den svenska myndigheten Datainspektionen har samlat information om GDPR och personlig integritet på sin hemsida: www.datainspektionen.se.

Sök lediga jobb fördomsfritt hos TNG!

Vi är det bemannings- och rekryteringsföretag som ser bortom det uppenbara genom fördomsfri rekrytering. Och vi gör det på riktigt. Rent konkret innebär det att vi har vänt på rekryteringen och lämnar den subjektiva bedömning utanför vår fördomsfria kompetensbaserade rekryteringsprocess.

Det betyder att när du söker lediga jobb så ser vi till din framtida arbetsprestation och kompetens, det vill säga att vi låter fakta gå före magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund. Det gör att du får en objektiv bedömning av din ansökan och inte blir bortvald på felaktiga grunder när du söker jobb.

Visa mig alla lediga jobb!