TNG
Manlig introvert säljare blickar ut genom fönster

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Nej, du måste inte vara extrovert som säljare

Säljjobb blir allt mer komplexa. I takt med att behovet av specialiserade säljare ökar uppstår inte bara nya roller – yrket bjuder även in andra personer än tidigare. Som introverta säljare. Men också dem med digital fingerfärdighet eller som är goda administratörer.

Framtidens säljjobb redan här

Redan i början av pandemin såg våra rekryterare på TNG att Corona förändrat vad man efterfrågar hos en säljare. Nu efterfrågar arbetsgivare säljare som är mer digitala, innovativa och rådgivande – för att nämna ett par exempel.

Överlag tycks rollen bli allt spretigare. Det är inte längre ”en säljare” som behövs utan en viss säljare, med en unik specialisering, inom professionen försäljning. Något som även världsledande CRM-företaget HubSpot också nämner i sin trendspaning How Sales Jobs Could Change in the Next Decade.

Sök något av våra lediga jobb idag!

Det är goda nyheter för dig som vill jobba som säljare! Dels får yrket ett uppsving och en status i likhet med andra professioner såsom ekonomer eller ingenjörer. Dels bjuder vi numera in en större bredd av olikheter i allt från personlighet till arbetslivserfarenhet och kunskapsområden.

Introvert kvinnlig säljare framför datorn

Uppsving för introverta säljare

Eftersom allt fler kunder, såväl inom B2B som B2C, gärna själva gör research inför potentiella köp, så minskar även behovet av extroverta säljare i första stegen av kundresan. Kalla samtal är närmast bannlysta. Istället bör företaget erbjuda en schysst hemsida som lotsar kunderna vidare till hetare steg och komplettera med djupläsning för den som önskar.

Allt detta skapar en ny arena för introverta säljare. Säljare som hellre lyssnar på kunden än pratar själva. Som är contentskapare och kan väcka intresse med det skrivna ordet, bilder och videos på företagets produkter och tjänster. Och som ställer genuina frågor om kundens problem, behov och utmaningar före långa monologer om den egna produktens fördelar.

Personliga besök ändå viktiga

Tre personer varav en extrovert säljare på ett kundmöteMen den extroverta säljaren är inte utdöd. Istället får hen en mer betydande roll i bibehållandet av befintliga kunder. Människor känner tillit till andra människor och relationen måste underhållas för att kunden ska ha ett känslomässigt band till såväl varumärket som produkterna i sig.

Däremot bör den extroverta säljaren vara beredd på att anpassa sina kanaler utifrån kundens behov. Att bli en hybridsäljare som dels verkar i digitala kanaler, men som också kan sätta sig i bilen och köra ut till kunden för ett personligt möte.

Utsuddade gränser till andra yrken

Sammanfattningsvis kan vi landa i att säljare är numera ett helt skrå av olika roller. Gränsdragningen till marknadsavdelningen är borta. Samma sak till kundtjänst. Och marketing automation en självklarhet i lyckad försäljning.

Dessutom visar forskning att team med olikheter och mångfald, säljteam inkluderat, lyckas bättre. Något som verkligen bjuder in helt andra människor än tidigare till säljyrket. Så välkommen du också!

Vi på TNG samarbetar med många företag som vill rekrytera säljare. Oavsett om det gäller klassiska säljare, försäljningschefer, Account Managers, Sales Lead Demand Specialist eller tekniska säljare så hittar du jobben bland våra lediga säljjobb. Och är inte din perfekta match där just ännu, så kan du alltid skicka in en spontanansökan så hör vi av oss!

Rekommenderat för dig