TNG
digital-kandidatupplevelse-tng-nytt-jobb-surfplatta-soka-jobb-negativ-återkoppling

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

99 % av jobbsökare vill få negativ återkoppling direkt

Snabba svar förbättrar kandidatupplevelsen

Hur snabbt vill en jobbsökare få återkoppling på en ansökan som inte är aktuell? Direkt är svaret! Det visar en omröstning som vi nyligen genomförde på TNGs Facebook-sida.

Frågan som besökarna på sidan fick besvara var: ”Du är inte längre aktuell för ett jobb du har sökt. Vill du ha svar direkt även om det är ett tråkigt besked?” Och resultatet är slående:
99% svarade ja!

Det är egentligen ingen överraskning att jobbsökare uppskattar transparens och snabba svar, men omröstningen visar på ett gap mellan jobbsökares förväntningar och föreställningar som finns hos rekryterare och arbetsgivare, som är rädda för att såra med direkta besked när det handlar om negativ återkoppling. En farhåga som inte går i linje med den rådande arbetsmarknaden.

– Att majoriteten svarade ja förvånar nog ingen av rekryterarna på TNG. Vi har länge sett att jobbsökare hellre får ett snabbt negativt besked än inget alls. Genom att dra ut på negativ återkoppling tappar arbetsgivaren både förtroende och framtida intresse för företaget. Men jag var ändå förvånad över hur många – hela 99 % – som svarade ja, säger Rebecca Hallberg, Talent Community Specialist på TNG.

Negativ återkoppling – en del av kandidatupplevelsen

Självklart kan förväntningarna se olika ut i olika tillsättningar och omröstningen kan därför ses som en generell pulsmätning. En mätning som indikerar att det är viktigt att ge även negativ återkoppling i tid.

Kandidatupplevelsen, eller jobbsökarupplevelse som det också kallas för, är idag avgörande för företags framgång vid nyrekrytering. En av de vanligaste orsak till besvikelse och dålig kandidatupplevelse är att jobbsökare inte får någon återkoppling alls på sin ansökan. När jobbansökningar tas emot digitalt ökar också förväntningarna på att de hanteras systematiskt och transparent. Man vill veta hur långt ens ansökan har kommit i rekryteringen, dels för att vara beredd på nästa steg och dels, om den inte är aktuell, för att fokusera på andra lediga jobb.

En rimlig förväntan, tycker vi på TNG, som uppmuntrar jobbsökare att ställa krav. Hos oss kan du också alltid följa din ansökan digitalt och se exakt var du befinner dig genom hela rekryteringsprocessen. Även om din ansökan inte matchar jobbet du sökte fullt ut, kan du logga in och direkt ta reda på var i urvalet som ansökan valdes bort.

digital-kandidatupplevelse-tng-nytt-jobb-omrostning-soka-jobbSå här gick omröstningen till

Under en vecka i januari 2018 kunde alla som besökte TNGs Facebook-sida svara på en omröstning. Frågan löd: Du är inte längre aktuell för ett jobb du har sökt. Vill du ha svar direkt även om det är ett tråkigt besked? Alternativen var ja eller nej. Omröstningen var öppen för vem som helst att besvara. Totala antalet röster var 204 st, varav 202 personer svarade ja och två personer svarade nej.

Rekommenderat för dig