TNG
Så gör du din Linkedin-profil mer sökbar och synlig för rekryterare.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Så ökar du chansen att bli kontaktad av en rekryterare på LinkedIn

Maxa din linkedinprofil i jakten på drömjobbet

Sugen på en ny jobbutmaning? Då är det smart att se över din LinkedIn-profil och maxa ditt digitala innehåll. Detta för att rekryterare lättare ska kunna hitta dig och kontakta dig om intressanta, relevanta jobb framöver. Här ger vi dig några smarta LinkedIn-tips!

Du kanske redan har hört talas om search? Ett ämne som är högaktuellt inom rekrytering och som kan vara bra för dig som är jobbsökare att ha koll på. Vad menas då med search? Jo, det handlar kort och gott om att vi som jobbar med rekrytering dagligen söker efter tänkbara kandidater på exempelvis LinkedIn, Google och andra kandidatdatabaser. Detta med målet att hitta personer som inte aktivt söker jobb, men som har rätt kompetens och kan bli en potentiell kandidat för ett ledigt jobb.

För dig som funderar på eller aktivt söker jobb kan det därför vara väl värt tiden att vässa din LinkedIn-profil och göra den än mer synlig och sökbar. Helt enkelt för öka dina chanser att bli kontaktad om spännande jobbmöjligheter.

Search och LinkedIn i Jobbshopping Live

Men hur maxar man då sin profil på LinkedIn? Detta var ett av huvudspåren i det senaste avsnittet av Jobbshopping Live, TNGs spinoff på liveshopping riktat till jobbsökare. Under liveeventet med våra rekryterare Lovisa Wang-Larsen och Rebecca Henriksson fick tittarna inte bara en inblick i hur searcharbetet funkar i praktiken. Självklart bjöds det också på en rad konkreta tips kring hur du ska maxa din LinkedInprofil.

Här kommer en summering!

Så maxar du din LinkedIn-profil

1. Håll din profil levande

Uppdatera kontinuerligt din profil och ditt CV med ny och relevant information. Det kan till exempel vara att du fått en ny tjänst, utökat ansvar, nya erfarenheter eller om du gått en utbildning eller kurs.

Tips kring din Linkedinprofil i Jobbshopping Live med TNG.
Självklart kan du se alla våra avsnitt av Jobbshopping Live i efterhand.

2. Samla rekommendationer

Att få med andras erfarenheter av dig i din LinkedIn-profil är ett hett tips. Fråga därför runt bland kollegor och tidigare chefer om de kan skriv en kort rekommendationstext om dig. Du kan sedan välja ut vilka texter du vill ha synliga på din profil.

3. Gå med i LinkedIn-grupper

Om du är aktiv i olika forum inom ditt yrkesområde kommer också din profil att synas mer i flödet, vilket kan öka dina chanser att en rekryterare blir intresserad.

4. Använd open to work-funktionen

En relativt ny funktion på LinkedIn som finns i två varianter. Du kan dels välja att ha open to work-symbolen publik för alla på LinkedIn. Alternativt att den endast är synlig för rekryterare och andra betalande användare.

5. Vässa ditt CV

Använd utrymmet på LinkedIn smart. Lägg inte bara till titlar, utbildningar och tidsspann i CV-delen. Berätta också kortfattat och tydligt om vilka arbetsuppgifter, erfarenheter, ansvarsområden du haft på respektive tjänst. Då är det mycket lättare för rekryteraren att snabbt få en bild över din kompetens.

6. Satsa på inledningen

Se det som en säljpitch om dig själv och dina kompetenser, där du också beskriver vad du drivs av och vad du vill jobba med. Men tänk på att hålla det kort. Syftet är att snabbt fånga rekryterarens uppmärksamhet.

7. Sökordsoptimera ditt innehåll

Sätt dig in i rekryterarens kläder och ställ dig frågan: I vilka sammanhang jag vill bli hittad? Och vilka sökord / keywords kring mitt yrke vill jag synas inom? För det är bra att ha i bakhuvudet att rekryterare ”searchar” genom att söka på nyckelord. Om du exempelvis jobbar inom HR är det viktigt att ha med HR-relevanta ord kring titlar, kompetenser, kanske verktyg och system som du jobbat med, i din profil. Ord som rekryterare kan tänkas söka på.

Vi på TNG är specialister inom fördomsfri rekrytering, bemanning och interimslösningar och på vår jobbsajt hittar du alltid en rad spännande lediga jobb. Du kan också välja att skicka in en spontanansökan för att bli en del i vår bank av kandidater. Vi ser fram emot att höra från dig!

Till lediga jobb!

Rekommenderat för dig