TNG
Höj din lön genom lyckad löneförhandling! Tng hjälper dig med tips om lön så att du får rätt lön när du söker nytt jobb

Lästid: 4 minuter

Höj din lön med en lyckad löneförhandling

TNG hjälper dig förhandla lön när du söker jobb

Att söka jobb och bli inbjuden på intervju är ofta förknippat med förväntningar men också nervositet. Tänk om rekryteraren frågar om löneanspråk, vad ska du svara då? Lön kanske känns privat för dig men för arbetsgivare är löneförhandling vardagsmat och ett självklart ämne som behöver avverkas. Men hur svarar du på frågan om lön på ett snyggt sätt? Lugn. Vi hjälper dig!

Visa senast lediga jobb

Enligt en tidigare undersökning av TNG vill 7 av 10 jobbsökare att den framtida chefen ska berätta om lön och förmåner vid en anställningsintervju. Samtidigt är det många som upplever sig vara dåliga på just löneförhandling. Att man tycker det är jobbigt att sälja in sig själv eller obekvämt att prata om pengar.

Detta gör löneförhandlingen eller diskussion om lön svårare än vad det faktiskt behöver vara.

Lön är aldrig obekvämt för en rekryterare

Det är bra att komma ihåg att för en rekryterare är det inte känsligt eller fult att diskutera och förhandla lön. Detta är en naturlig del av yrkesrollen. Genom att vara medveten om detta kan det också kännas lättare att ta upp egna frågor om lön tidigt i dialogen.

En rekryterare vet nämligen att lönen är viktig när man söker lediga jobb. Rent krasst så är det ju huvudanledningen till att de flesta har eller söker ett jobb, man behöver en försörjning. Men det finns också olika skäl till varför en person kan få mer betalt än någon annan för liknande arbete. Och det är här löneförhandling kommer in i bilden.

Läs även: Så skriver du en bra motivering till din jobbansökan

Skaffa argument till din löneförhandling

Anledningen till att det sker en löneförhandling överhuvudtaget beror på att företaget tillämpar en individuell lönesättning. Det betyder att det är individuella faktorer såsom kompetens, tidigare arbetsprestationer och potential som styr lönesättningen. Och att lönen därför kan variera mellan flera personer som utför eller söker samma typ av arbete.

Det är därför viktigt att du kan sätta ett värde på dig själv i förhandlingen. Vad är din arbetskraft värd för att utföra den här typen av jobb?

Ett tips är att kika på ditt CV inför en stundande löneförhandling. Utgå från din kunskap och ta fram argument till vad arbetsgivaren kan få för pengarna. Och använd detta sedan i din faktiska löneförhandling. Kom ihåg att du blev inbjuden på intervju av en anledning – uppenbarligen är du intressant för arbetsgivaren. Så framhäv det du är bra på!

Tacka inte ja direkt

Nu kommer den stora uppgiften – du ska ange ditt löneanspråk. Här finns det lite olika tekniker att välja på. Du kan antingen gå direkt på den lön du förväntar dig att landa på och vara tydlig med att det är detta du vill ha. Eller satsa högt med önskelönen i ditt första bud. Det går också bra att ange ett spann på vilken lön du skulle kunna acceptera – från lägsta till högsta. Här finns det inget rätt eller fel, så välj den väg som känns mest bekväm för dig.

Oavsett vilken metod som passar dig är det alltid en god idé att inte acceptera eller tacka nej till ett erbjudande vid sittande bord. Be att få fundera hemma i lugn och ro och återkom dagen därpå. Då får du chans att räkna på den potentiella inkomsten och tänka till en gång extra på vad jobbet är värt för dig.

Lönenivå ger en hint om svårighetsgrad

Löneförhandling med TNGIbland kan samma jobb kan ha helt olika yrkestitlar hos olika företag. Och ibland kan samma titel innebära helt olika arbetsuppgifter. Genom att få en hint om lönen kan du också avgöra vilken nivå det är på jobbet och hur företaget värderar tjänsten. Vissa jobbannonser är luddiga i sin beskrivning och utan uppgift om lönen kan vara svårt att avgöra svårighetsgraden på jobbet.

Genom att få koll på lönenivån får du oftast en mer konkret bild av vad jobbet innebär. Något som underlättar ditt beslut ifall jobbet passar dig, men också vilket löneanspråk du själv ska ge.
Om chefen eller rekryteraren inte på eget initiativ tar upp lön i ert samtal, så gör det gärna själv. Hänvisa gärna till att du vill få en bild av hur avancerade arbetsuppgifterna är och vad de förväntar sig för typ av sökande. Det kan även hjälpa dem att konkretisera sitt erbjudande till dig.

Olika vid rekrytering och bemanning

Det kan vara bra att känna till att rekryterarens roll skiljer sig åt beroende på om det är ett konsultjobb eller direktrekrytering.

Söker du en direktanställning hos ett företag så kan du se rekryteraren som ett bollplank. Någon som kan guida dig till rätt löneanspråk och hjälpa dig få svar på funderingar om lönen. Du kan till exempel fråga om hur nära ditt löneanspråk ligger företagets förväntningar och ta reda på ifall det finns andra förmåner att förhandla om. Den konkreta löneförhandlingen sker med den framtida chefen.

Söker du istället ett jobb som konsult via ett bemanningsföretag så är det rekryteraren som är arbetsgivare, eftersom det är bemanningsföretaget i fråga som kommer att anställa dig och betala ut framtida lön. Det innebär också att det är mellan er som lönen fastställs.

Givetvis kan du fortsätta se rekryteraren som ett bollplank och ställa frågor kring förväntad lön. Men det kan också vara samma person som du slutförhandlar din lön med.

Rekryteraren kan i många fall vara transparent med lönetak och hur långt det är möjligt att anpassa lönen utifrån vem som får jobbet. I vissa fall kan förhandlingsutrymmet vara väldigt litet, och då är det ju bra om frågan kommer upp tidigt så att du kan avgöra om lönenivån fungerar för dig.

Därför är det så viktigt att prata om lön

Det underlättar att redan från början vara beredd på att det kan finns en övre gräns för hur mycket arbetsgivaren är beredda att betala. Om det finns ett lönetak på ett jobb du verkligen vill ha, fundera en gång extra på om jobbet är värt lönen.

Prova gärna att söka efter lönestatistik inom din framtida bransch och yrke för att få lite hum om läget. Men vara beredd på att skillnaderna kan vara väldigt stora mellan olika företag och roller. Så se till att du har en god bild av arbetsuppgifterna och vad jobbet är värt för dig. Kanske kan chansen att komma in på ett intressant företag väga upp. Kanske kan arbetsgivaren erbjuda andra förmåner än lön som är av intresse.

Rekryterarens bästa tips inför löneförhandling:

1. Var inte rädd för att diskutera lön med din rekryterare.

2. Ange ett lönespann för dig själv så att du har lite förhandlingsutrymme.

3. Du behöver inte säga ja direkt, utan det är okej att gå hem och fundera.

4. Försök hålla den slutgiltiga löneförhandlingen till så sent som möjligt i processen så att du vet att företaget verkligen är intresserat av dig.

5. Det är okej att vara nöjd tidigt också. Du måste inte förhandla för sakens skull. Tycker du att lönen är bra, säg ja.

6. Om du inte är nöjd med det slutgiltiga budet – fundera på om du kan förhandla om andra förmåner än om lön. Kanske semesterdagar, högre friskvårdsbidrag eller andra saker som har värde för dig.

Källa: TNG:s jobb- och karriärpodd Tack för din ansökan.

Lyssna på podden om lön!

Rekommenderat för dig