TNG
Därför bör du som chef prioritera din rekrytering

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Chef, det är dags att prioritera din rekrytering!

92 % tycker att rekrytering tar för lång tid

Hej chef! Har du svårt att hitta tid, och kanske lust, att prioritera din rekrytering? Känns rekrytering som ett nödvändigt ont? Då vill vi gärna bidra med lite inspiration. Det finns nämligen mycket att vinna på att snabba upp dina rekryteringsprocesser. Du ökar då inte bara chanserna till att fånga de bästa talangerna. Du gör också en långsiktig insats för ditt företags varumärke och attraktionskraft. 

Gäsp! Att söka jobb är ett heltidsjobb.

Chef: prioritera din rekrytering Påståendet ovan kan de flesta som någon gång sökt jobb sannolikt skriva under på. Många jobbsökare ner hjärta och själ – och framför allt mängder av timmar – på att sammanställa CV, formulera personliga brev, göra tester och arbetsprov, hålla kontakten med rekryterare, förbereda sig inför intervjuer och ringa upp referenser.

Men tanke på att de flesta dessutom söker flera jobb parallellt är det inte förvånande att det förekommer både krav och förväntningar. 44 procent bland jobbsökare vill få besked så fort ett nytt beslut tas kring deras ansökan, visade TNG:s stora kandidatrapport 2023. En klar majoritet vill alltså bli underrättade när ansökan är läst, om de gått vidare och när det är dags för intervju.

Och viljan till insyn gäller även om beslutet är negativt.

92 % missnöjda med rekryteringstempot

Trots det stora engagemang jobbsökarna visar tycks många chefer inte lyckas hålla den takt som dagens jobbsökare kräver. Bristfällig information och återkoppling är ytterligare en källa till frustration.

71 procent menar att det är att det tar för lång tid att få veta ifall sin ansökan ens är aktuell. 42 procent upplever att det tar för lång tid att få besked efter en anställningsintervju och 1 av 5 hinner till och med att få jobberbjudanden från andra arbetsgivare. Totalt svarar 92 procent att rekryteringsprocesser alltid eller ibland tar för lång tid. Knappast något att vara stolt över och definitivt en bra anledning att som chef prioritera din rekrytering.

Läs även: Kandidaternas önskelista till dig som chef

Så – se till att avsätta tid och prioritera din rekrytering. Du kommer inte att ångra dig. Saknar du tiden, verktygen eller resurserna? Kontakta oss på TNG – vårt rekryteringsföretag hjälper dig gärna, eller kolla in våra rekryteringskurser för chefer och HR!

Prioritera din rekrytering som chef och stärk ditt employer brand. Tips från TNG!

Tips på vägen för att stärka ert employer brand

  1. Ge löpande statusuppdateringar
    Även om ni inte kan ge något besked kan du alltid ge en heads up kring vad som händer och ungefär hur lång tid du beräknar att kandidaterna i processen måste vänta. Om du ger ett estimat på ungefärligt antal dagar de behöver vänta minskar också risken att de söker andra jobb samtidigt, eller hoppar av.
  2. Våga ge negativa besked
    Håll inte kandidater på halster. Det är bättre att de får veta, så de kan söka andra jobb istället. Sannolikt kommer de ändå tala gott om er tacke vare det respektfulla bemötande de fick.
  3. Motivera varför kandidater inte blir valda
    Att ge en förklaring till varför ni inte gick vidare med de sökande ni valde bort är hjälpsamt, respektfullt och ökar sannolikheten att de kommer rekommendera er – och kanske söka att jobb hos er vid ett annat tillfälle.

Gå en kurs i kandidatupplevelse

Rekommenderat för dig