TNG

Chefens nyårslöften – om jobbsökarna får bestämma

En lång önskelista till rekryterande chef

Vilka nyårslöften borde rekryterande chefer avlägga – om jobbsökarna själva får bestämma? Snabbhet, transparens, inkluderande företagskultur och löpande återkoppling hör till det du bör ha i åtanke när du spikar dina rekryteringsmål inför det nya året. Låt oss presentera kandidaternas önskelista till chefer, hämtad direkt från TNG:s kandidatundersökning.

Kandidaternas önskelista enligt TNGDet finns idag ett tydligt glapp mellan jobbsökares förväntningar och vad företag på den svenska arbetsmarknaden faktiskt levererar. Det framkom i TNG:s omfattande rapport TNG Talent Insights 2019 – rättvist, autentiskt och inkluderande.

Rapporten baseras på en digital enkätundersökning, där arbetssökande från olika branscher anonymt svarat på frågor kring vilka krav och förväntningar de har i samband med en ansökan. Lagom till det nya året har vi nu plockat russinen ur kakan speciellt för dig som chef. Ha dessa punkter i åtanke när du rekryterar, så törs vi lova att kandidaterna kommer älska er!

Nyårslöften chefer borde skriva upp

 • Skriv en tydlig och inkluderande platsannons
  30 % bland jobbsökare uppger att de låtit bli att söka ett jobb då de saknat viktig information i platsannonsen. Se därför till att du tydligt och konkret beskriver arbetsuppgifterna och vad du förväntar dig av den sökande. Tänk också på att använda ett språk som inte kan uppfattas diskriminerande eller indirekt utesluter vissa målgrupper. 37 % svarar nämligen att de låtit bli att söka ett jobb på grund av att de inte känt sig välkomna på grund av hur annonsen var skriven.

 • Undvik privata frågor
  31 % har ofta varit med om att samtalet under en intervju blivit mer privat än professionellt. Kom ihåg att bostadsadress, fritidsintressen eller familjesituation sällan säger något om en persons kompetens. Däremot riskerar informationen att påverka ditt omdöme av kandidaten. Håll dig därför till frågor som hjälper den sökande att lyfta fram sin kompetens, personlighet och drivkraft. Privatliv kommer ni ha gott om tid att diskutera den dag ni eventuellt blir kollegor.

 • Berätta om lön och anställningsförmåner
  Ett för många jobbsökande lika känsligt som angeläget ämne. Tveka därför inte att göra som 42 % av kandidaterna önskar och berätta om lönenivå anställningsintervjun.  20 % efterfrågar dessutom denna information redan i platsannonsen. Anställningsförmåner är ett annat hett ämne, som 48 % vill att du som chef informerar om under intervjun.

 • Lyssna och sätt dig in i kandidatens situation
  Att berätta om dig själv och företaget är inte fel. Men se till att du inte glömmer bort att även lyssna och sätta dig in i kandidatens situation och eventuella frågeställningar. 44 % uppger nämligen att de ofta möter chefer som begår detta misstag.

 • Lyft fram utvecklingsmöjligheter
  Vilka utvecklingsmöjligheter som på sikt finns i tjänsten kan vara en avgörande faktor när kandidater jämför jobb. 34 % vill läsa om utvecklingsmöjligheter i platsannonsen, och 45 % vill att chefen lyfter frågan under intervjun. Notera att utvecklingsmöjligheter inte behöver innebära en befordran. Det kan även röra sig om resurser för kompetensutveckling, kommande projekt eller chanser till att bli superuser i något av era system.

 • Fråga inte om ålder

  Chefens nyårslöften enligt jobbsökarnaÅlder och kompetens har ingenting med varandra att göra. Trots det är åldersdis­kriminering ett utbrett problem på arbetsmarknaden. Skippa därför denna fråga helt och fokusera på kandidatens kompetens, potential och motivation. Något som dessutom uppskattas av kandidaterna: 53 % av respondenterna i TNG:s undersökning tycker det är bra att inte behöva uppge ålder i samband med en jobbansökan.

 • Gör din läxa – läs CV:t noggrant
  54 % har upplevt att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. Avsett därför generöst med tid, så att du i lugn och ro hinner läsa igenom alla kandidaters CV innan du träffar dem. Det ger ett seriöst intryck och ökar sannolikheten att kandidaten känner sig sedd och uppskattad – och tillslut väljer att jobba hos dig.

 • Rekrytera för ”culture add”
  Anställd för man passar in? ”Nej tack”, svarar 54 % av jobbsökarna, som istället vill bli rekryterade för att de kan tillföra något nytt till företagskulturen. Perfekt läge att utmana dig själv och våga frångå den stereotypa mallen med andra ord! Dessutom visar forskning att heterogena arbetsgrupper ofta bidrar till ökad innovation och lönsamhet.

 • Ge löpande återkoppling
  Lämna aldrig en kandidat i ett svart hål efter inskickad ansökan. 65 % vill att du informerar dem så fort ett nytt beslut tas kring deras ansökan – om ansökan är läst, om det är dags för intervju, avslag etc. Så säkerställ att ni har en transparent kandidatupplevelse där de sökande kan följa sin ansökan, få löpande feedback samt se vilka steg som ingår i urvalsprocessen och var man just nu befinner sig.

 • Glöm inte att tacka nej
  84 % vill få besked så fort som möjligt när de inte längre är aktuella för ett jobb. Så vänta till inte tills hela rekryteringen är avslutad. Genom att ge alla sökande snabb återkoppling visar ni respekt för deras tid och engagemang. En enkel gest som sannolikt kommer få även de kandidater ni tackar nej till att tala gott om er.

 • Rekrytera fördomsfritt
  89 % kan tänka sig att söka jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Säkerställ därför att er process är fördomsfri i varje steg så att du inte, medvetet eller omedvetet, väljer bort någon talang på felaktiga eller diskriminerande grunder.

 • Prioritera rekryteringen
  93 % tycker att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid. Så se till att lägga på ett kol. Är du för långsam riskerar toppkandidaterna att tappa tålamodet och nappa på ett erbjudande från er närmaste konkurrent!

Sådär, nu bör du vara rustad för ett framgångsrikt rekryteringsår. Lycka till önskar vi på TNG!

BEHÖVER DU HJÄLP PÅ VÄGEN? HÖR AV DIG!

TNG är specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning

Fördomsfri rekrytering – så funkar det

TNG är det rekryteringsföretag och bemanningsföretag som rekryterar objektivt, fördomsfritt och utan att diskriminera. Vi ser potentialen hos alla som söker jobb och tillsammans bidrar vi till ökad mångfald och innovation på arbetsplatser. Det är inte bara fina ord. Vi gör det på riktigt. Varje dag. Och vi gör det genom att behandla alla sökande rättvist och låta fakta gå före magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund.

LÄS MER OM HUR VI ARBETAR

Rekommenderat för dig