TNG
Nyårsfyrverkerier - en symbol för det nyårslöfte du som chef bör ge till dina jobbsökare 2023

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Chefens nyårslöften – om jobbsökarna får bestämma

Kandidaternas önskelista till rekryterande chef

Vilka nyårslöften borde rekryterande chefer avlägga – om jobbsökarna själva får bestämma? Snabbhet, transparens, rättvisa intervjufrågor och löpande återkoppling hör till det du bör ha i åtanke när du spikar dina rekryteringsmål inför det nya året. Låt oss presentera kandidaternas önskelista till chefer, hämtad direkt från TNG:s kandidatundersökning.

Ny kandidatrapport 2023: Jobbsökarnas krav på en arbetsmarknad i förändring

Det finns idag ett tydligt glapp mellan jobbsökares förväntningar och vad företag på den svenska arbetsmarknaden faktiskt levererar. Det framkom i TNG:s omfattande rapport Talent Insights 2023: Jobbsökarnas krav på en arbetsmarknad i förändring.

Rapporten baseras på en digital enkätundersökning, där arbetssökande från olika branscher anonymt svarat på frågor kring vilka krav och förväntningar de har i samband med en ansökan. Lagom till det nya året har vi nu plockat russinen ur kakan speciellt för dig som chef.

Ha dessa punkter i åtanke när du rekryterar, så törs vi lova att kandidaterna kommer älska er!

Nyårslöften chefer borde skriva upp

 • Skriv en tydlig och inkluderande platsannons
  36 % bland jobbsökare uppger att de låtit bli att söka ett jobb då de saknat viktig information i platsannonsen. Se därför till att du tydligt och konkret beskriver arbetsuppgifterna och vad du förväntar dig av den sökande. Tänk också på att använda ett språk som inte kan uppfattas diskriminerande eller indirekt utesluter vissa målgrupper. 28 % svarar nämligen att de låtit bli att söka ett jobb på grund av att de inte känt sig välkomna på grund av ordval eller tonen i annonsen.

 • Undvik privata frågor
  86 % tycker inte det är okej att chefer ställer privata frågor om t ex partners arbete, hälsotillstånd, motion och träning, familjesituation, facklig anslutning och civilstånd. Rimligt ändå, eftersom detta sällan säger något om en persons kompetens. Däremot riskerar informationen att påverka ditt omdöme av kandidaten. Håll dig därför till frågor som hjälper den sökande att lyfta fram sin kompetens, personlighet och drivkraft. Intressen, familj och träningstips kommer ni ha gott om tid att diskutera den dag ni eventuellt blir kollegor.

 • Berätta om lön och anställningsförmåner
  Ett för många jobbsökande lika känsligt som angeläget ämne. Tveka därför inte att göra som 51 % av kandidaterna önskar och berätta om lönenivå redan i platsannonsen. Anställningsförmåner är ett annat hett ämne, som 53 % vill att du som chef lyfter fram i varje jobbannons.

 • Lyssna och sätt dig in i kandidatens situation
  Att berätta om dig själv och företaget är inte fel. Men se till att du inte glömmer bort att även lyssna och sätta dig in i kandidatens situation och eventuella frågeställningar. 80 % uppger nämligen att de varit med om att chefen hellre pratar om sig själv än ställt frågor och lyssnat.

 • Lyft fram utvecklingsmöjligheter
  Vilka utvecklingsmöjligheter som på sikt finns i tjänsten kan vara en avgörande faktor när kandidater jämför jobb. 67 % anser att utvecklingsmöjligheter är viktigt i valet av ny arbetsgivare, faktiskt viktigare än lönenivå och förmåner som landar på 64 %. Notera att utvecklingsmöjligheter inte behöver innebära en befordran. Det kan även röra sig om resurser för kompetensutveckling, kommande projekt eller chanser till att bli superuser i något av era system.

 • Fråga inte om ålder

  Chefens nyårslöften enligt jobbsökarnaÅlder och kompetens har ingenting med varandra att göra. Trots det är åldersdis­kriminering ett utbrett problem på arbetsmarknaden. Hela 70 % tror sig nämligen blivit bortvalda i en rekrytering på grund av sin ålder. Skippa därför åldersinformation helt och fokusera på kandidatens kompetens, potential och motivation. Något som dessutom uppskattas av kandidaterna: 61 % av respondenterna i TNG:s undersökning tycker det är bra att inte behöva uppge ålder i samband med en jobbansökan. 58 % tycker dessutom inte att det är okej när chefen frågar om ens ålder på en intervju.

 • Gör din läxa – läs CV:t noggrant
  81 % har upplevt att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. Avsett därför generöst med tid, så att du i lugn och ro hinner läsa igenom alla kandidaters CV innan du träffar dem. Det ger ett seriöst intryck och ökar sannolikheten att kandidaten känner sig sedd och uppskattad – och tillslut väljer att jobba hos dig.

 • Sträva efter ett diversifierat team
  Olikheter på arbetsplatsen uppskattas! 75 % vill arbeta i ett team med olikheter. Särskilt uppskattat är att jobba med kollegor i olika åldrar och kön, som ligger på 71% vardera. Vidare uppger 44 % att de gärna jobbar i ett team där det finns en variation av etnicitet, nationalitet och modersmål. 

 • Ge löpande återkoppling
  Lämna aldrig en kandidat i ett svart hål efter inskickad ansökan. 44 % vill att du informerar dem om allt. Alltså fort ett nytt beslut tas kring deras ansökan – om ansökan är läst, om det är dags för intervju, avslag etc. Så säkerställ att ni har en transparent kandidatupplevelse där de sökande kan följa sin ansökan, få löpande feedback samt se vilka steg som ingår i urvalsprocessen och var man just nu befinner sig.

 • Glöm inte att tacka nej
  87 % upplever att de inte alltid får svar på sin ansökan. Dessutom får 52 % aldrig en förklaring till varför ansökan blev avslagen. Men genom att ge alla sökande snabb och ärlig återkoppling visar ni respekt för deras tid och engagemang. En enkel gest som sannolikt kommer få även de kandidater ni tackar nej till att tala gott om er.

 • Rekrytera fördomsfritt
  92 % kan tänka sig att söka jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Säkerställ därför att er process är fördomsfri i varje steg så att du inte, medvetet eller omedvetet, väljer bort någon talang på felaktiga eller diskriminerande grunder.

 • Prioritera rekryteringen
  91 % tycker att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid. Så se till att lägga på ett kol. Är du för långsam riskerar toppkandidaterna att tappa tålamodet och nappa på ett erbjudande från er närmaste konkurrent!

Sådär, nu bör du vara rustad för ett framgångsrikt rekryteringsår. Men känns det övermäktigt kan det underlätta att ta hjälp av en erfaren samarbetspartner. TNG är specialiserade på fördomsfri rekrytering, interim och bemanning – så tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor!

Få hjälp med din rekrytering

Fördomsfri rekrytering – så funkar det

TNG är det rekryteringsföretag och bemanningsföretag som rekryterar och hyr ut konsulter objektivt, fördomsfritt och utan att diskriminera. Vi ser potentialen hos alla som söker jobb och tillsammans bidrar vi till ökad mångfald och innovation på arbetsplatser. Det är inte bara fina ord. Vi gör det på riktigt. Varje dag. Och vi gör det genom att behandla alla sökande rättvist och låta fakta gå före magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund.

Upptäck fördomsfri rekrytering

Rekommenderat för dig