TNG
Chers krav på en ny arbetsgivare summeras i TNG:s topplista.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Topp 10! Chefskandidaternas krav på en ny arbetsgivare

Viktiga Faktorer när chefer byter jobb

Moderna inkluderande ledare – som kan skapa psykologisk trygghet och ta teamet till nästa nivå – står högt upp på företagens önskelista. Men hur attraherar man dessa chefer att byta jobb och vad finns för krav? Svaret får du här – direkt från cheferna själva!

Under 2022 genomförde TNG en omfattande kandidatundersökning med över 1 000 medverkande – både chefer och medarbetare. I vår nysläppta rapport Chefsrekrytering i en VUCA-värld bryter vi ner resultatet och fokuserar helt på chefernas tankar om fördomsfri rekrytering, rekryteringsprocessen och vad som är viktigt i valet av en ny arbetsgivare. Rapporten ger en aktuell bild av vad arbetsgivare bör tänka på för att attrahera nya chefer. Här summerar vi rapporten i 10 viktiga punkter kring vad chefer har för krav 2023 och framåt.

10 viktiga siffror! Vad har chefer för krav vid rekrytering?

88 % ser ett värde av olikheter i teamet

Majoriteteten av cheferna uppskattar diversifierade arbetsplatser där medarbetarna bidrar med olikheter. Särskilt viktigt är att det finns en bredd av åldrar. Det svarar 77 %. Det är också viktigt att teamet är jämställt könsmässigt. Det anser 68 %. 47 % tycker att det är viktigt med en variation av etniciteter, nationaliteter och modersmål.

87 % vill söka jobb fördomsfritt

En stor majoritet av cheferna tycker att fördomsfri rekrytering är viktigt och ser vikten av att processen sker fördomsfritt med fokus på kompetens, motivation och potential. 75 % uppger också att de tror att den fördomsfri metod kan bidra till ökad mångfald i en organisation.

TNG Lead summerar chefers krav vid rekrytering.

84 % har fått höra att de är överkvalificerade för jobbet

Chefer vill inte höra att de är överkvalificerade för jobbet de söker. Ändå har 8 av 10 i vår undersökning fått höra just det i samband med en rekryteringsprocess. Misstaget som många arbetsgivare gör enligt chefskandidaterna är att de gör ogrundade antaganden om alltifrån lön till ambitioner utan att ens ha pratat med kandidaten. Som arbetsgivare bör man därför väga in att karriären inte är spikrak uppåt för alla chefer. Vissa vill till exempel klättra sidledes, till exempel genom att byta bransch eller yrkesroll. Andra vill ta ett steg nedåt i hierarkin för att till exempel få bättre work life balance.

80 % tror sig ha blivit bortvalda på felaktiga grunder

Ja, du läste rätt. En stor del av chefer uppger att de misstänker att de blivit bortvalda på diskriminerande eller felaktiga grunder i samband med rekrytering. Det vanligaste orsaken handlar om åldersdiskriminering. Det svarar 69 %.

76 % vill ha en tydlig, rak och engagerad chef

Även chefer lockas av att själva ha en bra chef. Hela 76 % uppger nämligen att en bra chef är det mest avgörande i valet av ny arbetsgivare. Hur är en bra chef då, enligt cheferna? Jo, rak och tydlig toppar listan på bra chefsegenskaper. Därefter följer engagerad och inkluderande.

76 % vill ha bättre och snabbare återkoppling på sin ansökan

Vilka är chefers krav vid rekrytering?

Det som upplevs ta allra längst tid handlar om att veta om ens ansökan är aktuell. Det svarar 76 %. 49 % upplever därtill att det tar för lång tid att få besked efter intervjun. 44 % tycker att urvalsstegen under en rekryteringsprocess är för många. Konsekvensen för arbetsgivare är att de riskerar att missa de bästa kandidaterna. Hela 29 % uppger att de någon gång hunnit få ett annat jobberbjudande under en rekrytering.

72 % vill erbjudas utvecklingsmöjligheter

Att få chans att lära sig nya saker genom upskilling och reskilling är viktigt för chefer när de byter jobb. Det svarar 72 %.

65 % efterlyser snabbare rekryteringsprocesser

Rekryteringsprocesser går överlag för långsamt. I alla fall om man ska tro cheferna själva.

56 % vill söka jobb utan CV

Mer än hälften svarar att de hellre svarar på några korta kompetensbaserade frågor framför att bifoga ett CV i sin ansökan. Något som endast 18 % av arbetsgivarna erbjuder, enligt TNG:s undersökning om fördomsfri rekrytering från 2021.

44 % vill se lön redan i platsannonsen

Inte helt otippat är lön en viktig parameter när chefer söker jobb – och nästan hälften, 44 %, vill se lönenivån redan i platsannonsen. Anställningsförmåner såsom tjänstepension, semesterdagar, flextid och friskvård är också viktigt att lyfta tidigt, enligt 45 % av cheferna.

Missa inte nya rapporten! Chefsrekrytering i en VUCA-värld

Perfekt läsning för dig som ska rekrytera chefer framöver och behöver insHightlights från TNG Leads nya rapport "Chefsrekrytering i en VUCA-värld".piration och tips.

  • Vad är mest avgörande i valet av ny arbetsgivare?
  • Förmånerna chefer vill se redan i platsannonsen
  • Det tycker chefer om CV och personligt brev
  • Så många chefer har upplevt diskriminering vid rekrytering
  • Överkvalificerade chefer – finns det?

Ladda ner rapporten här!

Psst! Behöver du hjälp att rekrytera chefer och ledare? Kontakta oss på TNG Lead. Så hjälper vi dig!

Rekommenderat för dig