TNG
Tre vanliga misstag som bromsar din rekrytering

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

3 vanliga misstag som bromsar din rekryteringsprocess

Rekrytera mera – men undvik detta!

Är du rekryterande chef och vill attrahera den bäst matchade kandidaten till din lediga tjänst? Då är det viktigt att undvika vissa bromsklossar och misstag i din rekryteringsprocess. Vi har tagit oss en bit in på 2023 och än så länge är det kandidatens marknad. Därför gäller det att agera snabbt med ditt jobberbjudande!

Vi har intervjuat Ida Nordin, rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG, som berättar om tre vanliga misstag som kan bromsa en rekryteringsprocess. Det här ska du som HR eller chef tänka på!  

Ida Nordin, rekryteringskonsult och konsultansvarig på TNG, berättar om 3 vanliga misstag som kan bromsa en rekryteringsprocess.

1. Undvik långsam återkoppling

Långsam återkoppling kan minst sagt vara en bidragande faktor till en långdragen rekryteringsprocess. Tidskrävande processer tenderar många gånger till att skrämma bort kandidater. Därför kan du behöva börja om från början med rekryteringen helt från start. Dels på grund av att dina kandidater hoppar av, och dels för att de hittar ett annat jobb – snabbare. Tänk därför på att ge snabb återkoppling.

Är du rekryterande chef och vet med dig att du ska gå på ledighet under en längre period, till exempel under sommaren, är det av stor vikt att du ser till att någon täcker upp för dig under rekryteringsprocessen. Ett annat alternativ som får rekryteringen att flyta på snabbt och smidigt är att du helt enkelt drar igång den efter ledigheten.

Enligt TNG:s senaste kandidatundersökning framgår det att 95 % av jobbsökare förväntar sig någon form av återkoppling under processens gång. Bara 5 % har svarat att de inte vill ha någon återkoppling alls.

2. Använd inte intervjun som ett förhör

Att du som rekryterande chef ser intervjuerna som en timmes förhör är såklart ett stort misstag. Otrevligt bemötande är något du (i alla lägen) vill undvika, och det kommer absolut inte att snabba på processen. Däremot behöver du sälja in företaget och tjänsten. Det är som tidigare nämnt fortfarande kandidatens marknad, och du måste få denne att vilja jobba med dig och ditt företag. Vad kan du erbjuda kandidaten och varför skulle denne välja att jobba just hos er?

Det du däremot behöver göra är att sälja in företaget och tjänsten.

Psst! Vill du gå en kurs i kompetensbaserad intervjuteknik? Missa inte nästa utbildningstillfälle med vår uppskattade rekryteringskurs från TNG Evolve! Här får du konkreta tips och verktyg kring hur du håller i en kompetensbaserad anställningsintervju, skapar en positiv kandidatupplevelse – och får den starkaste kandidaten att tacka ja till ditt jobberbjudande.

3. Ha inte för många steg i rekryterings­processen

Tips från rekryteringskonsulten Ida: Ha inte får många steg i rekryteringsprocessen!

Undvik att ha för många intervjuer i dina processer. Har du för många steg i rekryteringen innan du kan bestämma dig för vilken kandidat som får jobbet, kan tyvärr många av jobbsökarna tappa tålamodet och tröttna. En viktig del att ha i åtanke är att de inte kan ta ledigt för mycket från ett eventuellt nuvarande jobb.

Ett varmt tips är därför att försöka tänka igenom din process och vilka steg som är nödvändiga för att kunna bedöma kandidatens kompetens. Varför inte baka ihop två kortare intervjuer till en längre? Första timmen kan förslagsvis du som rekryterande chef utnyttja, och andra halvan kan kandidaten få träffa HR eller kollegor. På så sätt underlättar vi för kandidaten som bara behöver ta ledigt för ett tillfälle, och rekryteringsprocessen blir både snabbare och smidigare.

TNG gör fördomsfri rekrytering, bemanning och interim enkelt för dig. I hela Sverige.

TNG hjälper dig att rekrytera fördomsfritt

Genom vår fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™ gör vi det enkelt för företag och organisationer i hela Sverige att hitta rätt medarbetare. Vill du veta mer om hur TNG kan hjälpa dig rekrytera fördomsfritt? Varmt välkommen att kontakta oss idag!

Kontakta TNG idag!

Rekommenderat för dig