TNG
Ny rapport från LinkedIn summerar nya Ai-trender kopplat till arbetsliv och rekrytering.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Så påverkar AI arbetslivet och din nästa rekrytering

Ai förändrar arbetslivet snabbt

AI ritar om kartan på arbetsmarknaden, hur vi jobbar, hur vi samarbetar – och i allra högsta grad hur vi rekryterar nya medarbetare i framtiden. Det vet vi. Men vad är senaste nytt? Och vad är viktigast för arbetsgivare att ha koll på just nu för att inte riskera att halka efter?

I den nysläppta rapporten ”Future of work Report: AI at Work” trendspanar LinkedIn kring AI kopplat till arbetslivet och hur det kan tillämpas på olika branscher och yrken.

Rapporten fastslår att AI kommer att förändra arbetslivet på ett sätt som vi inte kan föreställa oss och att intresset för den nya tekniken har ökat dramatiskt sedan lanseringen av ChatGTP i november 2022. Inte minst bubblar det på LinkedIns plattform. I allt från jobbannonser och profilbeskrivningar till inlägg och diskussioner i kommentarsfälten.

 Färska siffror från Linkedin visar till exempel att:

  • Andelen globala jobbannonser på engelska som nämner nya AI-teknologier såsom GPT eller ChatGPT har ökat 21 gånger sedan november 2022. Då ChatGTP lanserades.
  • Antalet LinkedIn-medlemmar med AI-skills var 9 gånger större i juni 2023 jämfört med januari 2016.
  • 76 % av LinkedIns medlemmar tror att AI kommer att förändra deras jobb inom de närmaste fem åren.
  • 82 % av företagsledarna tror att AI kommer att förändra hur de rekryterar.
  • 67 % av företagsledarna tror att AI kan hjälpa dem hitta nya kandidater.

Hög framtidstro på ChatGTP

Framtidstron på AI-tekniken är därtill hög. 47 % av företagsledarna i USA tror att användandet av generativ GTP kan öka produktiviteten i teamen. 44 % vill öka sitt AI-användande det kommande året och 40 % tror att användandet av AI kommer generera större tillväxt framåt.

Tips kring AI och arbetslivet

Ny rapport om AI kopplat till arbetslivet ger tips till företag som vill ligga i framkant.

Men vilka är då aktuella framgångsfaktorer för att lyckas med AI-transformationen just nu?

Här talar rapporten om vikten av att i första hand skapa förtroende för AI. För det finns absolut en allmän oro och osäkerhet kring vad den nya tekniken kan leda oss. ”Kommer jag ha jobbet kvar?” ”Vad kan AI få för etiska konsekvenser?” ”Hur ska jag kunna använda AI i min vardag? är bara några frågeställningar som människor världen över funderar över.

Upskilling och reskilling kring AI och AI-verktygen blir därför viktiga pusselbitar för organisationer att anamma. För att ge sina medarbetare rätt kunskaper om vilka möjligheter och begränsningar AI medför, och hur verktygen kan användas i det vardagliga arbetet.

Företag behöver också ta fram en strategi för hur man ska använda AI – och se till att ha rätt kompetenser och resurser på plats för att genomföra den strategin. Här behöver man exempelvis se över vilka kompetenser inom AI som redan finns, alternativt kan upskillas inom organisationen. Samt vilka roller som behöver rekryteras externt.

Det är också avgörande att vara långsiktig i sin planering. Att ha beredskap kring hur man ska hantera de förändringar som AI kommer att medföra över tid.

Personliga egenskaper viktigare än någonsin

Personliga egenskaper är fortsatt väldigt viktigt inom arbetslivet trots utvecklingen inom AI.

En annan viktig faktor som rapporten lyfter handlar om ett skifte kring synen på kompetens.

92 % av cheferna i USA är till exempel överens om att personliga egenskaper. Så kallade ”People skills” är viktigare än någonsin trots den nya AI-tekniken. Vilket kan indikera att AI inte nödvändigtvis behöver ersätta arbetstillfällen – bara förändra hur vi jobbar och vad som krävs av oss på jobbet.

Så här säger till exempel Ryan Roslansky, Chief Executive Officer, på LinkedIn:

– Företag som fokuserar mer på personliga egenskaper och går ifrån det föråldrade sättet att koppla kompetens till utbildning, bakgrund eller tidigare arbetsplatser. Kommer kunna säkerställa att de har rätt personer med rätt kompetens i rätt roller. Personer som gör jobbet bäst. Och inte nog med det. När de väl har de hittat de bästa personerna är det minst lika viktigt att fortsätta investera i deras karriär- och kompetensutveckling.

Rekrytera AI-kompetens via TNG.

Är ni i behov att rekrytera?

Tveka inte att kontakta oss på TNG. Vi är specialister inom rekrytering, interim och bemanning och vi jobbar brett inom hela tjänstemannaområdet. Genom vår kompetensbaserade och fördomsfria metodik kan vi identifiera kandidater med rätt kompetens, personlighet och potential att hänga med i ett snabbföränderligt digitalt landskap.

Kontakta oss på TNG

Rekommenderat för dig