TNG
Anders Moberg, VD på IUC Industrihubb, föreläser om kompetensutmaningar och lösningar inom svensk industri på Unbiased Day 2024.

Lästid: 1 minut

Senast redigerad:

Anders Moberg från IUC Industrihubb gästar Unbiased Day

Kompetensutmaningar inom svensk industri – och hur vi löser dem

Svensk industri står inför stora kompetensutmaningar framåt. Samtidigt är möjligheterna många. Anders Moberg, industriutvecklare tillika VD för IUC Industrihubb i Örebro, jobbar på bred front för att lyfta industrins potential och positiva krafter i samhället. Du möter honom på Unbiased Day 2024.

Ta del av hans föreläsning här

Anders Moberg har en bred bakgrund inom IT, Tech, förändringsledning, projektledning och strategidesign och har de senaste åren ägnat sig åt regional industriutveckling. Bland annat på Business Region Örebro, där han lett arbetet med ett utveckla en organisation för industrin – som ska styras av industri – och vara anpassad till länets förutsättningar.

Idag är han VD tillika industriutvecklare på IUC Industrihubb i Örebro. En icke vinstdrivande organisation som verkar för att hjälpa länets industriföretag att följa med i den accelererande utvecklingen och vara långsiktigt konkurrenskraftiga.

Som gästföreläsare på Unbiased Day 2024 delar Anders med sig av sina erfarenheter och tankar om vad som krävs för att dämpa kompetensbristen, öka attraktionskraften och lyfta den svenska industrin som den framtidsbransch den faktiskt är. Säkra din plats idag!

Effekterna av en internationellt konkurrenskraftig industri gynnar hela det svenska näringslivet.

Anders Moberg

Observera att Anders föreläsning redan har varit och går att se i efterhand här.

4 snabba frågor till Anders Moberg inför Unbiased Day 2024

 1. Varför är det viktigt att chefer och HR-ansvariga får insyn i hur viktig roll svensk industri spelar i näringslivet?
  – Industrin är en fantastisk motor i det svenska näringslivet. För faktum är att varje jobb inom industrin leder det till mer än ett jobb till i samhället. Det roligaste är att stora delar av den här motorn går riktigt bra. Så oavsett bransch kan man ta rygg på industrin. Förenkla och stärka den. Eftersom effekterna av en internationellt konkurrenskraftig industri gynnar hela det svenska näringslivet.
 2.  Vad är största utmaningarna för att den svenska basnäringen ska lyckas framåt?
  – När jag och mina kollegor reser runt och träffar företagen i Örebro län så är budskapet från industrin supertydligt. Branschen behöver mer folk som kan och vill arbeta i industrin. Många fokuserar dessutom mycket på effektiviseringsarbete och automation. Det är också lätt att fastna i tanken att det är de stora kända industriföretagen som har de största behoven. Men läget ser likadant ut i det gigantiska ekosystemet av underleverantörer, där många är små eller medelstora företag med stark förankring i det lokala samhället.
 3. Hur ser kompetensgapet ut idag i svensk industri och vad är de största utmaningarna?
  – De flesta har hört talas om ingenjörsbristen men det finns ett lika stort, eller numerärt, ännu större behov av produktionspersonal. Här ser vi en spännande trend i form av att de mindre företagen fokuserar på motståndskraft –resilience – när det gäller kompetensutveckling. Fler personer som kan fler saker minskar risken för oönskade stopp, detta på bekostnad av spetskompetens och erfarenhet. Men på det stora hela saknar vi stora mängder personal. På alla nivåer inom stora delar av svensk industri. Här finns utrymme för innovation och nytänkande, för enligt mig har ingen hittat lösningen än.
 4. Vad vill du att publiken ska ta med sig från din föreläsning?
  – Att det går bra för svensk industri, och garanterat den i Örebro län. Industrin drar med sig andra branscher, men kan inte växa till sin fulla potential på grund av för liten rekryteringsbas av kunnig personal med intresse för industrin på alla nivåer.
Unbiased Day 2024: Anmäl dig till årets trend- och rekryteringsevent för dig som chef eller HR-specialist från TNG och Ada Digital!

Unbiased Day 2024: Årets rekryteringsevent för chefer & HR

Häng med på senaste trenderna och framtidssäkra ditt team på årets trend- och rekryteringsevent för chefer och HR!

Under en fullmatad förmiddag undersöker vi tillsammans med spännande talare, vad coexistence – samverkan mellan människa och teknik – betyder för AI-utveckling, industri 5.0 och framtidens rekrytering. Och hur det redan påverkar din verksamhet.

OBS! Tyvärr är Unbiased Day nu över för den här gången. Vi på TNG och Ada Digital vill rikta ett stort tack till alla som deltog både på plats och digitalt.

Vill du ta del av trenderna som vi presenterade på eventet, inklusive fördjupningsmaterial? Klicka dig vidare nedan!

Upptäck alla trender

Rekommenderat för dig