TNG
Anders Moberg på scen under Unbiased Day 2024 från TNG och Ada Digital.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Anders Moberg: Så löser vi kompetensbristen inom svensk industri

”Industrin är motorn i svenskt näringsliv”

Satsa på svensk industri och det gynnar hela Sverige! Det menar Anders Moberg, VD och industriutvecklare på IUC Industrihubb i Örebro, som gästade Unbiased Day 2024. Lär dig mer om industrins utmaningar och få värdefulla tips som kan lösa kompetensbristen.

I sitt arbete som industriutvecklare verkar Anders Moberg för att hjälpa Örebro läns industriföretag att följa med i den accelererande utvecklingen och vara långsiktigt konkurrenskraftiga. Han träffar ledningsgrupper, ägare och produktionspersonal. Och är det något som återkommer i nästan alla dialoger är utmaningen med kompetensförsörjning.

Bild: Anders Moberg/IUC Industrihubb

En sammanflätad kedja

Bara i Anders närområde, östra Mellansverige med Östergötland, Uppland, Sörmland, Västmanland och Örebro län, behöver industrin över 30 000 medarbetare i produktionsnära roller. Som montörer, operatörer och ingenjörer. Sedan ytterligare 10 000 medarbetare i resterande roller såsom systemutvecklare, chefer och projektledare. Och detta är bara prognosen för de kommande tre åren.

Med andra ord är kompetensbristen i industrin en tuff fråga för hela landet.

Parallellt finns det statistik som visar att ett jobb i industrin genererar totalt 2,2 jobb i hela samhället. Förutom att industrin består av en kedja av sammanflätade tjänster och leverantörer så generar den skatteintäkter från såväl medarbetarna som bolagen, vilket gör att de offentliga medlen blir större.

Så när det går bra för svensk industri, så går i regel också bra för Sverige. Tack och lov är det mycket som talar för uppgång.

Läs även: Fordonsindustrins utmaning med grön kompetensomställning

Anders Moberg på scen under Unbiased Day 2024

Svensk industri på uppgång

Enligt rapporten Med Europa i blickfånget från Business Sweden riktar allt fler svenska industriföretag strålkastarljuset från Kina och Asien mot Europa för att säkra försörjningen av insatsvaror till produktion i Sverige. Något som gör den europeiska försörjningskedjan starkare, vilket i sin tur talar gott för den svenska industrin.

Dessutom har Sverige en energimix som innebär att våra produkter har ett lägre koldioxidavtryck än många andra delar av världen. Något som Anders menar är en tydlig kvalitets-USP som ger ökad efterfrågan på svensk export.

Därtill växer den svenska försvarsindustrin för såväl inhemsk produktion som för export. Marknaden är alltså mycket lovande. Det finns bara ett hinder: det finns inte tillräckligt med arbetskraft.

Läs även: Gröna jobb – för en exklusiv klubb

Har du fingerfärdigheter, nyfikenhet, vilja, och driv? Då är du en perfekt industrimontör.

Anders 4 nycklar för att lösa industrins kompetensförsörjning

  1. Se till hela ekosystemet. Med industrin som motorn i svenskt näringsliv kan vi alla vara med och påverka, göra bättre val. Inte minst i beslut om affärspartners, kunder och leverantörer. Genom att samarbeta lokalt och våga satsa på även de små aktörerna blir industrin starkare och kompetensen bredare i Sverige.
  2. Stärk intresset för teknik och naturkunskap, särskilt bland unga. Engagera dig i eller sponsra ideella föreningar som jobbar med teknikintresse för ungdomar. Eller stötta teknikutbildningar genom att ta en plats i deras expertråd, styrgrupper och programgrupper. De hungrar efter input från näringslivet.
  3. Förenkla arbetskraftsinvandringen. Arbeta lokalt med att ta fram snabbspår där utländsk arbetskraft snabbt kan komma in i verksamheten och lära sig svenska på plats.
  4. Satsa på skills-baserad rekrytering. Det vill säga rekrytera utifrån individens större förmågor och mindre på kunskap, eftersom kunskap går att lära ut. Har du till exempel fingerfärdigheter, nyfikenhet, vilja, och driv? Då är du en perfekt industrimontör. Kan du också lära dig saker? Då kan du lätt bli operatör. Det finns fantastiska case på hur bespisningspersonal blivit montörer eller vårdpersonal som nu är operatörer.

Eftersnack med Anders Moberg, IUC, och Charlotte Ulvros, TNG

Alla kan dra ett strå till stacken

Anders avslutar föreläsningen med att betona vilket fantastiskt läge den svenska industrin befinner sig i. Kan vi bara lösa personalfrågan och en ökad automationsnivå, så är receptet färdigt.

Men han skickar även med en önskan till åhörarna: Kan du göra affärer med svensk industri? Gör det! Kan du stötta svensk industri? Gör det! Och är ni ett företag som bara jobbar med de stora industriföretagen? Våga kolla upp och jobba med de mindre, för de behöver också hjälp. Helt enkelt för att ett industrijobb är 2,2 jobb i samhället.

Rekrytera till svensk industri

Har du svårt att hitta personal med den kunskap, erfarenhet och personliga egenskaper som krävs för att utveckla din verksamhet i den takt du önskar? Söker du tekniker och ingenjörer med kvalitetssäkrad kompetens, hög motivation och potential att göra ett riktigt bra jobb? Låt då TNG Tech sköta din teknikrekrytering!

Oavsett om du söker en komplett rekryteringsprocess med grund i fakta, vetenskap och mätbara processer, eller en flexibel interimslösning, så finns vi där för din verksamhet.

Anlita TNG Tech

Vill du höra mer från Anders Moberg? Och se hans presentation i sin helhet? Streama hela föreläsningen från Unbiased Day 2024 här nedan.

Rekommenderat för dig