TNG
Rapport från TNG Tech om ingenjörers krav på arbetsgivare.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Ny rapport: Attrahera rätt teknikkompetens för industri 5.0

Lyssna på ingenjörerna och öka din konkurrenskraft

Arbetar du som chef eller inom HR och har utmaningar med att lyckas attrahera, rekrytera och behålla rätt teknikkompetens i din organisation? Missa inte den nya rapporten ”Attrahera rätt teknikkompetens för industri 5.0” från TNG Tech. Här får du viktiga insikter – direkt från ingenjörerna själva – kring hur du kan sticka ut och hitta rätt medarbetare.

Ladda ner rapporten kostnadsfritt

Industri 5.0 står för dörren. Vi talar om Future of Work. Automatisering. Elektrifiering. Digitalisering. AI. Den gröna omställningen.

Samtidigt råder stor kompetensbrist inom många branscher. Vilket ökar risken för att svenska företag istället för att accelerera tappar konkurrenskraft, innovationsförmåga och till slut också tillväxt.

Siffror från Teknikföretagen visar till exempel att fler än 8 av 10 teknikföretag upplever kompetensbrist inom ett eller flera områden. Det kan ställas mot Industriekonomernas senaste rapport som visar att enbart den gröna omställningen inom industrin beräknas skapa 50 000 nya jobb de närmaste åren.

Pär Johansson, produktägare TNG Tech.
Pär Johansson, produktägare TNG Tech.

”Dags att lyssna på ingenjörerna”

En viktig nyckelfaktor för att lösa ekvationen handlar om att arbetsgivare måste våga tänka nytt kring sina rekryteringsprocesser och sitt anställningserbjudande – och framför allt bli duktigare på lyssna in vad kandidaterna själva säger.

– På en konkurrensutsatt arbetsmarknad, där det råder huggsexa om kompetensen, behöver du som arbetsgivare vara lyhörd för vad kandidaterna efterfrågar. Lyssna in och vara öppen för att anpassa ditt anställningserbjudande. Annars är risken stor att du gå miste om de bästa kandidaterna, konstaterar Pär Johansson, produktägare för TNG Tech – specialister inom vetenskaplig och datadriven interim- och teknikrekrytering.

Ingenjörer säger sitt i ny rapport

Vad efterfrågar då dagens ingenjörer och tekniker? TNG Tech har tagit fram egen research och analyserat. Medverkat har teknikspecialister och ledare inom supply chain, produktion, engineering från energibranschen, life science, cleantech, gruvnäringen, samt bil- och verkstadsindustrin. 

Ny rapport från TNG Tech listar ingenjörernas krav på en arbetsmarknad där kompetensbrist råder.

Undersökningen visar bland annat att:

 • 73 % anser att en bra chef är det mest avgörande i valet av en ny arbetsgivare. Därefter kommer utvecklingsmöjligheter (69 %) följt av lön och förmåner (67 %).
 • 53 % vill se förmåner redan i platsannonsen.
 • 84 % vill arbeta i diversifierade team.
 • 93 % efterlyser snabbare rekryteringar.
 • 89 % söker gärna jobb fördomsfritt.
 • 76 % tror sig ha blivit bortvalda i en rekryteringsprocess på felaktiga eller diskriminerande grunder. Ålder är den vanligaste anledningen. Det svarar 61 %.

Se hela listan: Ingenjörers toppkrav på svenska arbetsgivare

Viktiga insikter för att möta kompetensbristen

Resultatet som helhet finns samlat i en 14-sidig rapport som ger en lägesbild kring vad ingenjörer anser är avgörande i valet av en ny arbetsgivare. Vi har även ställt frågor kring fördomsfri rekrytering, vad som är viktigt under en rekryteringsprocess, vad som bör stå högst upp i platsannonsen och hur ingenjörerna generellt helst söker jobb.

– Vår förhoppning med rapporten är att materialet ska ge arbetsgivare bättre förutsättningar för att möta kompetensbristen och i slutändan attrahera de bästa medarbetarna för just sin organisation.

Pär Johansson, produktägare TNG Tech

Ladda ner ny rapport från TNG Tech som summerar krav från dagens ingenjörer och tekniker.

Highlights ur rapporten – allt utifrån ingenjörernas perspektiv

 • Topp 10-lista! Ingenjörernas krav
 • Vad är mest avgörande i valet av ny arbetsgivare?
 • Förmånerna ingenjörer vill se redan i platsannonsen
 • Det tycker ingenjörerna om CV och personligt brev
 • Så många ingenjörer har upplevt diskriminering vid rekrytering
 • Det tycker ingenjörerna om fördomsfri rekrytering

Hämta din rapport här

Rekrytera och hyr kvalitetssäkrade inköpare, ingenjörer och tekniker vetenskapligt med TNG Tech

Rekrytera och hyr rätt teknikkompetens med TNG Tech

TNG Tech rekryterar och hyr ut ingenjörer, tekniker och ledare för morgondagens utmaningar. Vår rekrytering sker vetenskapligt och fördomsfritt med fakta, vetenskap och metod i fokus. Genom kompetensbaserade och mätbara processer når vi talanger som många andra missar. Kompetens som skapar innovation och bidrar till en hållbar och lönsam verksamhet.

Våra rekryteringsspecialister tillsätter löpande uppdrag inom produktion, supply chain och engineering i hela landet. Vi har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Tack vare rätt digitala verktyg är vi geografiskt obundna och hjälper dig oavsett placeringsort.

Anlita oss

Rekommenderat för dig