TNG
Skrattande ung man i vit skjorta framför solig vägg målad med färgglada blommor.

Ladda ner gratis CV-mall

Tips för att Skriva CV som ger jobb!

Hur ska ett bra CV se ut? Att skriva ett CV där din kompetens och fakta står i rampljuset behöver egentligen inte vara så svårt. Det handlar bara om att fokusera på det viktigaste – din kompetens och erfarenhet – och lyfta upp all fakta. Ta del av smarta CV-tips nedan och ladda ner vår kostnadsfria CV-mall!

Tycker du att det är svårt att skriva CV? Lugn, du är inte ensam. En anledning till att många upplever det svårt är att man är osäker på vad som egentligen behöver stå med. Vad fångar rekryterarens uppmärksamhet och vad behöver du tänka på för att sticka ut ur mängden?

Framför allt behöver du besvara två huvudfrågor:

  • Vad är det du vill?
  • Vad är det du kan?

Detta kräver att du får med en någorlunda beskrivning av vad du har gjort och lärt dig tidigare. Liksom vad det är du vill göra härnäst i din karriär.

Så hur skriver man ett bra CV? Som lyfter din kompetens och potential – och i bästa fall leder hela vägen till drömjobbet? Jo! Du kan börja med att ladda ner en gratis CV-mall här nedanför och sen är det bara att sätta igång! Missa inte heller att spana in vilka lediga jobb vi har ute just nu.

Ladda ner CV-mall!

För att se bra exempel och få tips på vad andra har skrivit, ladda ner och använd vår CV-mall:

Ladda ner CV-mall

För att spara hela guiden med tips om hur du ska skriva CV, ladda ner vår CV-guide:

Ladda ner CV-guide

Skriva CV - steg för steg

1. Förklara varför du söker jobbet

Skriv kort, högst upp, på ditt CV varför du söker tjänsten och vad just du kan tillföra företaget. Här är det viktigt att anpassa texten efter den typ av jobb du söker. Så att det märks att du vet vad du söker och varför du skulle passa bra. Använder du istället LinkedIn så kan du lägga in den här informationen i det fältet i din profil som heter summary/sammanfattning.

2. Din erfarenhet är mer än din titel

Förutsätt inte att den som läser ditt CV per automatik förstår vad din yrkesroll innebär på just din arbetsplats. Förklara din titel och berätta mer konkret vad du gjort om dagarna och vilka ansvarsområden du haft. Två, tre meningar per anställning är bra. Har du spetskompetenser som gör att du passar jobbet som hand i handske? Lyft upp dessa kunskaper i ett eget stycke så att de inte riskerar att drunkna bland all information.

3. Lyft projekt och kunskapsområden

Har du deltagit i projekt eller andra förbättringsåtgärder, utöver ordinarie arbetsuppgifter? Försök vara kompetens-, erfarenhets- och kunskapsfokuserad. Vad du lärt dig och vilka resultat du uppnått är minst lika viktigt som att redogöra för arbetsuppgifterna. Det gäller även annat än anställningar. Du kanske varit ledare för någon idrottsförening, arrangerat en festival eller annat event på din fritid? Eller arbetat ideellt och på så sätt skaffat dig olika färdigheter? Konkretisera.

4. Var tydlig!

Det räcker inte att skriva att du “har jobbat i de vanligaste redovisningsprogrammen” – lista upp vilka program och system du kan. Det är viktigt av två skäl: dels för att undvika missförstånd och säkerställa att rekryteraren förstår vad du faktiskt kan, och dels för att göra ditt dokument sökbart. Det är nämligen inte ovanligt att rekryterare gör en sökning på specifika termer såsom ”Java”, ”Redovisning” eller ”SAP”.

5. Matcha CV:t med vad som är efterfrågat

Läs igenom platsannonsen noggrant och markera gärna de viktigaste kompetenserna. Lusläs sedan ditt CV och säkerställ att du fått med hur du matchar de viktigaste kraven i platsannonsen.

6. Lättläst CV är A och O

Om ditt CV är ostrukturerat, plottrigt eller på annat sätt rörigt, är risken stor att rekryteraren missar något väsentligt. Tydlig struktur och lättläst typsnitt gör att dina kompetenser och fakta får spela huvudrollen och komma till sin rätt. Längd? Max 1-2 sidor långt CV är vad nästan alla rekryterare vill ha.

7. Lyft fram kontaktuppgifter

Lyft tydligt fram hur vi kontaktar dig via e-post, telefon eller LinkedIn. När du söker jobb via oss på TNG så behöver du inte uppge din ålder eller personnummer på ditt CV, eller bifoga en bild, eftersom du söker helt fördomsfritt.

8. AI-tipset!

Vill du använda generativ AI, till exempel ChatGPT, för att skriva ditt CV? Inga problem! Vi välkomnar alla initiativ att strukturera upp tankar, få hjälp med rättstavning och ta hjälp av ett bollplank oavsett om det är en bot eller mänsklig vän.

Samtidigt hoppas vi att du tar ansvar för slutresultatet. Att du kan stå för ansökan som du skickar in och att den speglar din faktiska person. Liksom att meriter, arbetsuppgifter, resultat och eventuella exempel du tar upp är äkta. För det är dig och ingen annan vi vill lära känna.

Sådär. Känns det som du fått med dig några bra tips på hur du ska skriva CV? Bra! När du är klar så testa gärna ditt nya CV genom att söka några av våra lediga jobb.

Lediga jobb just nu

Lyssna på en podd om CV - från TNG

Lyssna på podd om CV!

Har du lyssnat på vår jobbpodd? Inte? Då är det dags! I det här avsnittet av vår jobbpodd får du reda på allt du någonsin velat veta om CV.

Våra rekryterare bjuder på sina bästa tips kring hur du ska skriva din meritförteckning, vad det ska innehålla, struktur, om bild ska vara med och mycket mer!

 

Lyssna direkt!
kvinna glad ler kontor rekryteringsfirma

Visste du att…

När du söker jobb genom TNG bryr vi oss endast om din kompetens och din potential. Det innebär att vi gör allt vi kan för att bedöma jobbsökare objektivt och inte låta magkänslan eller våra egna fördomar styra.

Därför struntar vi hur gammal du är, hur många barn du har eller vad din katt heter. Av den anledningen har vi också skrotat det personliga brevet eftersom vi bara vill ha ett tydligt CV eller en LinkedIn-profil med fokus på fakta.

 

Så funkar fördomsfri rekrytering

Rekommenderat för dig

Visa alla