TNG
HR-specialisten Therese Birnstingl om livet som HR-konsult.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Specialisten Therese om jobbet som HR-konsult

”omväxlingen ger mig energi”

Livet som egenföretagare och HR-konsult är en livsstil. En livsstil som HR-specialisten Therese Birnstingl älskar. För omväxlingen av arbetsgivare och arbetsplatser som jobbet ger. De nya erfarenheterna och kunskaperna. Och inte minst kärnan; mötet med nya människor.

– Jag tycker om sammanhang och jag tycker om variation. Rollen som HR-konsult ger mig det som CG Jung så underbart kallade ”det magnifika både och”, sammanfattar hon.

Att Therese Birnstingl är en person i ständig rörelse förstår man snabbt. Inte minst när hon räknar upp alla utbildningar hon genomgått och yrken hon jobbat inom. Hon är utbildad gymnasieingenjör, sommelier, affärskommunikatör, samtalsterapeut, personalvetare, projektledare och gruppträningsinstruktör.

– Jag har jobbat med allt, men företrädelsevis inom kommunikation, utbildning och friskvård, säger hon.

Startade eget som sommelier

Valet att starta eget företag föll sig naturligt när Therese börjar hålla i vinprovningar i samband med studierna till sommelier under andra halvan av nittiotalet. Därefter var det enkelt att fortsätta driva eget när hon testade nya yrken. Något hon inte ångrar, drygt 25 år senare.

Idag jobbar Therese brett. Till stor del inom HR-sfären, både som HR-specialist inom exempelvis ledare- och medarbetarutveckling och som chefsstöd, men också inom rekrytering och arbetsrätt. Hon anlitas också som samtalsterapeut och håller i klasser som träningsinstruktör.

– Det är en skön känsla av att det händer grejer, att inte sitta fast – att slippa det som för mig är fållan, säger hon.

Hon tycker att omväxlingen i interimsrollen passar henne och hennes personlighet bra.

– Ja, jag gillar omväxlingen och får energi av den. Jag upplever att jag i konsultrollen blir del i ett sammanhang som jag själv är med att skapar. I konsultrollen kommer jag närmare människorna och blir en del av företaget fast på ett annat sätt jämfört med att vara anställd, säger hon och utvecklar vidare:

– Jag tycker att man som anställd har ett perspektiv och som HR-konsult ett annat. I konsultrollen har jag lättare att fokusera på det jag ska fokusera på. Kanske för att uppdragen inte är lika omfattande.

Ofta samma uppsägningstid som vid fast anställning

Som inom alla jobb och roller kan givetvis en allt för omfattande to-do vara ett problem med för mycket att göra på för kort tid. Ytterligare en nackdel hon kommer på handlar om att det funnits tillfällen när uppdraget tagit slut innan hon själv känt sig helt klar.

– Ja, så har det varit några gånger, och det kan vara frustrerande men, men….

Vad säger hon då om otryggheten att inte ha en tillsvidareanställning. En faktor som gör att många väljer att inte hoppa på konsultspåret.

– Jag kanske är en udda fågel när jag säger det här, men vad är egentligen trygghet relaterat till en tillsvidareanställning? Uppsägningstiden kan ju vara en månad även i samband med en anställning, så skillnaderna är kanske inte så stora som man skulle kunna tro. Det är ingen större skillnad.

”TNG har sina värderingar på plats”

Therese har länge känt till TNG och vår fördomsfria komptensbaserade rekryteringsprocess. Första kontakten togs genom en spontanansökan. Som följdes av de arbetspsykologiska tester, vilket alla kandidater på TNG genomgår inför en första kontakt med en rekryterare eller inför ett konsultuppdrag.

Våren 2022 anlitades hon på sitt första interimsuppdrag genom TNG. Då i rollen som HR-konsult och HR Business Partner.

Från början var uppdraget mest inriktat på administrativa uppgifter, men i takt med att företaget gick in i en omfattande förändringsfas fick HR-frågor kring exempelvis personal och arbetsmiljö större fokus, vilket passade Therese utmärkt.

– Jag blev involverad i så många delar och det gav mig jättemycket, att få finnas tillhands för människor som behövde det.

Framåt hoppas hon kunna ta ännu fler uppdrag genom TNG. Hon tycker att samarbetet fungerat väldigt bra och gillar TNGs fördomsfria rekryteringsprocess.

– Ja, jag gillar att TNG har sina värderingar på plats, att det är tydligt vad ni står för. Det ger mig som konsult en trygghet och jag ser fram emot ett långt samarbete med er.

Vill du anlita Therese eller veta mer om våra andra interimskonsulter på TNG Interim? Hör av dig idag! Om du är sugen på att själv bli en del av vårt konsultnätverk så tveka inte att kontakta oss eller göra en spontanansökan direkt. Vi arbetar aktivt med att tipsa dig om kommande lediga jobb och interimsuppdrag.

Kontakta oss här!

Thereses tips - Då ska du bli interimskonult

  • Om du känner eller anar att du känner att livet är lite för kort för att göra för mycket av samma sak under lite för lång tid på samma ställe, då kan det vara dax att testa interimskonsultrollen.
  • Om utveckling för dig är att göra på ett annat sätt, eller kanske en Gerade um, så kanske det är dax att testa interimskonsultrollen.
  • Om att testa nytt är en känsla av att flyga lite, testa att bli interimkonsult.
  • Om failure forward inte längre finns i din nuvarande jobbvardag – testa jobba hos ett företag som har det i sin värderingsgrund i syfte att kunna åstadkomma förändring och innovation.
    Om du inte vet vad du vill, släpp sarg-helvetet och kör som interimkonsult ett tag!

Rekommenderat för dig