TNG
Interimschef Birgitta Ewerlöf om rollen som chefskonsult.

Lästid: 5 minuter

Senast redigerad:

Birgitta Ewerlöf fick sparken från toppjobb – blev framgångsrik managementkonsult

”Jag är trygg med att komma in och röra runt lite”

Chefskonsult Birgitta Ewerlöf räds inte att gå in i nya organisationer och göra det hon gör bäst. Röra runt. Fråga. Analysera. Skapa förändring. Bygga relationer. Men det var ingen självklarhet att hoppa på konsultspåret. Det krävdes en plötslig förändring i livet för att ta steget fullt ut.

Som intervjuare förstår man snabbt att Birgitta är en person som inte väntar in livet, utan som får det att hända. Och som har modet att omfamna nya möjligheter och utmaningar när de dyker upp.

Att hon gillar att ha många bollar i luften är ingen underdrift och ambitionen, att komma vidare, fortsätta utvecklas och bidra till att behålla jobben i Sverige, genomsyrar på något sätt allting hon berättar.

Från starten ut i arbetslivet. Där Birgitta, som den 30:e kvinnan i ordningen någonsin (!), bestämde sig för att läsa maskinteknik på Linköpings tekniska högskola. Fram till idag, där hon som interimskonsult inte har några problem med att axla de allra tyngsta rollerna på ett företag.

Lång karriär inom Volvo

Karriären inleddes som trainee på Volvo, följt av roller som produktionstekniker, inköpsdirektör, arbetsledare, utbildningsledare, HR och underhållschef. Runt om i Sverige.

I 25 år blev hon kvar. Med undantag för ett mellanspel på familjeföretaget Bror Tonsjö i Kode där Birgitta tog sig an rollen som produktionsledare under fyra år.

Därefter kom ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till. Nämligen den tunga tjänsten som platschef på det multinationella verkstadsföretaget Meritor i Lindesberg. Ett företag som tillverkar fram- och bakaxlar till framförallt Volvo Lastvagnar.

– Jag ville ta chansen att spela på ALLA tangenter med både kostnader och intäkter och det fick jag här, säger hon.

Hon blev kvar i nästan tre år och fick chans att leda i både låg- och högkonjunktur. Sedan blev dags att röra på sig igen.

Nästa anhalt blev ett uppdrag i Kina när hon tillsatte en platschef på det svenska bolaget AB Svenskt konstsilke. Ett uppdrag där TNG blev en partner kring tester och djupintervjuer. Ett samarbete med många intressanta diskussioner om kultur och värderingar.

Jul i Kina, jul i Kanada och såmaskin i Kanada med Birgitta i traktorn. Som chefskonsult har Birgitta arbetat över hela världen. Foto: Birgitta Ewerlöf

Fick sparken – blev interimschef

Även om Birgitta med sin gedigna erfarenhet känns som klippt och skuren för rollen som chefskonsult var det ingen självklarhet för henne att ta steget. Beslutet togs först efter att Birgitta plötsligt fick sparken från sitt VD-uppdrag på Swenox, numera Ebersprächer i Nyköping. Efter bara 10 månader.

– Det blev en kulturkrock mellan mig och tyskarna kan man säga, konstaterar hon.

Året var 2013 och den plötsliga förändringen fick henne att tänka om. Reflektera. Lösningen blev att hon tillsammans med maken, som redan vid tidpunkten jobbade som konsult, startade gemensamt aktiebolag. Birgitta tog hjälp av nyföretagarcentrum kring bolagsbildandet. Hon nätverkade. Fick hjälp att skriva CV. Tog fram en hemsida. Blev interimschef.

Det blev en nystart. En ny era i livet.

Hon medger dock att hon aldrig hade övervägt konsultrollen om hon inte fått sparken.

– Men jag är jättetacksam att jag gjorde det.

Tunga roller i olika branscher

Nätverkandet gav snart resultat och förfrågningar börjar trilla in. Första konsultuppdraget blev som produktionschef på PartnerTech i Karlskoga. Ett företag som har en av Sveriges modernaste anläggningar för avancerad mekanisk tillverkning riktat mot försvarsindustrin.

När företaget sedan köptes upp av Scanfil fick Birgitta gå in som VD under en VD-rekrytering med tydlig instruktion att sälja verkstadsdelen i Karlskoga. Birgitta skötte processen. Permec blev nya ägare och har nu mångdubblerat sin omsättning. Check på den!

Nästa uppdrag blev ännu en tung interimsroll som interimschef– men i en ny bransch. Birgitta blev President och CEO på Seed Hawk, numera Väderstad industries Inc. Ett av världens ledande företag inom jordbearbetning, sådd och precisionssådd. Ett jobb som gav än mer erfarenhet av internationellt samarbete då hon spenderade mycket tid i såväl Kina som till Kanada under den här perioden.

Variationsrik tillvaro som chefskonsult

Efter snart 10 år som interimschef kan Birgitta se tillbaka på en tid som gett henne otroligt mycket, både i sin yrkesroll men också som människa. Och hon konstaterar att hon haft väldigt roligt på vägen.

– Jag trivs med nya utmaningar och är lyckligt lottad som får prova nya branscher. Jag tycker om att bygga lag och se personer växa och växa ihop med personer, säger hon och fortsätter:

– I rollen som interimskonsult får jag prova och lyckas och misslyckas. Och jag får mer och mer erfarenhet då det ena uppdraget inte är det andra likt.

Driver gärna förändringsprocesser

En av hennes främsta drivkrafter stavas förändring.

– Ja, jag tror på förändring. Att prata om den. Peka på den, och jag är trygg i rollen att komma in och röra runt lite. Och jag är inte blyg. Får jag inga mål, sätter jag dem själv, säger hon.

Att komma in från sidan och agera sidekick är inte Birgittas grej. Hon vill göra själv. Hon upplever också att hon i rollen som formell chef automatiskt får ett större mandat och kan använda den som hävstång för förändring.

Lojalitet viktig egenskap som chefskonsult

Vad tycker hon då är viktiga egenskaper för att lyckas som interims- och chefskonsult?
Här lyfter hon lyhördhet och mod. Lojalitet är ett annat ledord.

Chefskonult Birgitta Ewerlöf om konsultrollen och utmaningarna.


– För mig är lojalitet att våga tala om vad jag ser, att vara ärlig. Det är också viktigt att vara öppen och ha en förmåga att skapa tillit och respekt och få med sig personalen.

Hon tycker att rollen som chefskonsult i mångt och mycket handlar om att agera språkrör mellan medarbetarna och ledningen. Att låta personalen bekräfta det man som konsult ser och upplever.

– Det är viktigt att skapa tilliten och visa att jag som inte är där för att söndra, säger hon.

Det är också den delen som hon pekar ut som utmanande med jobbet. Att hitta ingångarna i den nya organisationen.

– Ja, att bli accepterad såväl som respekterad. En annan utmaning är att identifiera vem man ska lyssna på och reda ut vad som förväntas av dig som konsult. Får man inte den informationen, boka in ett möte så du får en kompass.

Allt från projektledning till styrelsearbete

Birgitta erbjuder idag konsulttjänster inom projektledning, interim, förbättringsledning och styrelsearbete via egna företaget BirGo. I skrivande stund är hon anlitad som avdelningschef inom kundservice på Green Cargo. Ett uppdrag hon fått via TNG och som pågår till nyår.

Vad som händer efter årsskiftet är än så länge öppet. Men Birgitta är van. I över 10 års tid har hon ”giggat” som hon själv uttrycker det och byggt upp ett gediget nätverk av kontakter. Inte minst genom TNG Interim, som varit en stabil samarbetspartner sedan start.

Och hon står inte sysslolös. Birgitta är till exempel mycket involverad i att skapa ett IUC i Örebro län. Hon är även anlitad som mentor för ledare på Nammo och även mentor för en student på Örebro universitet. Snart väljs hon dessutom in i Lean Forums styrelse och hon arbetar även med en bok om sin spännande karriärsresa.

Tankar om att börja trappa ner finns. Samtidigt uttrycker hon en vilja att vara behövd.

– Ja, jag ställer gärna upp. Lyssnar och delar gärna med mig. Jag gillar ju att vara i ett sammanhang, säger hon.

Är du också chef idag och redo för ett nytt steg i karriären? Gör som Birgitta och våga testa rollen som chefskonsult via TNG Interim. Vi på TNG Interim är ständigt på jakt efter erfarna, duktiga konsulter till spännande uppdrag. Kontakta oss redan idag, eller skicka in en spontanansökan via länken nedan, så kontaktar vi dig inom kort.

Ja, ta mig till spontanansökan!

Birgitta listar! Bra egenskaper för att bli interimskonsult

  • Lång erfarenhet och kunskap inom ditt yrkesområde.
  • Vana att jobba hands-on och resultatinriktat.
  • Förmåga att förändra och skapa tillit.
  • Starka interpersonella egenskaper.
  • Förmåga att inte bara sätta en strategi, utan också att implementera den med hållbara resultat.

Rekommenderat för dig