TNG
Sök jobb fördomsfritt utan att bli bortvald på utseende eller namn

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Sök jobb utan att bli bortvald på utseende eller namn

Nyhet från TNG: anonym ansökan i första urvalet

Vi fortsätter arbetet med att utveckla TNG:s fördomsfria rekryteringsprocess. Efter att vi tagit bort möjligheten att registrera ålder, och skrotat det personliga brevet, är det nu dags för kandidater att söka lediga jobb med en anonym ansökan så att de inte kan bli bortvalda på namn eller hur de ser ut.

Vi har helt enkelt valt att skapa en anonym ansökan som anonymisera jobbsökares namn för våra rekryterare i urvalsfasen, samt stoppat möjligheten att bifoga bild till en ansökan. Fördomsfri rekrytering på riktigt helt enkelt.

Syftet med utvecklingen är att låta jobbsökares kompetens och potential, och inte magkänslan, stå i fokus, och det är ytterligare ett sätt att möta och förebygga den diskriminering som sker både medvetet och omedvetet på arbetsmarknaden idag.

Svensk forskning bakom

Och just diskriminering i samband med rekrytering är något som tyvärr inte minskar. Det visar ny svensk forskning av Sima Wolgast, Lunds Universitet, som lyfter fram att det fortfarande är svårt för personer med utländska namn att bli bedömda efter kompetens vid jobbsökande.

En annan studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att det redan i 40-årsåldern blir svårare att få jobb. Och åldersdiskriminering är något vi på TNG tycker är helt oacceptabelt.

Men den här typen av diskriminering på arbetsmarknaden kan förhindras genom en fördomsfri och mer rättvis rekryteringsprocess. Vi vet att det går. Och vi vet att fler sökande får chansen att få ett jobb och vi hittar hela tiden rätt kompetens och nya talanger som tidigare blivit bortvalda felaktigt. Och det gynnar både arbetsgivare och sökande.

Nytt sätt att välja kandidater

Många undrar hur vi kan välja kandidater när alla ansökningar är anonyma. Faktum är att det inte är svårt alls!  Lite förenklat går det till så här:

  1. TNG:s rekryterare arbetar med digitala verktyg som hjälper dem bibehålla sin objektivitet så långt det är möjligt i en rekryteringsprocess. Hela tänket bygger på en kompetensbaserad rekryteringsmetod som vi förfinar, utvecklar och utbildar oss i löpande.
  2. Det innebär att alla våra rekryterare utgår från rankade resultat av de arbetspsykologiska tester som kandidater ska genomföra, samt den motivationstext de lämnar i samband med sin ansökan, innan de läser de sökandes CV.
  3. Kandidaternas matchningspoäng (vägd bedömning, och inte alltid högst testresultat) baserat på testresultatet, tidigare kunskap och erfarenhet går vidare till nästa steg i rekryteringen. Det gör att inga sökande väljs bort på felaktiga grunder så som utseende, ålder, kön eller namn – en anonym och mer rättvis rekryteringsprocess helt enkelt. Beakta att den vägda bedömningen är olika för varje tjänst då allt skräddarsys efter de kompetenser som efterfrågas.

Att dölja och anonymisera namn (blindansökan) och ta bort bildmöjligheter är nyheter som vi på TNG är stolta över. Att jobba mot diskriminering och fördomar är något som ligger i vårt DNA och som leder till att vi och våra kundföretag bidrar till en hållbar arbetsmarknad. Helt i linje med vår vision. Helt i linje med hur fördomsfri rekrytering ska gå till. På riktigt.

Vill du veta mer? Eller börja rekrytera fördomsfritt? Hör av dig!

Källor: Avhandlingen ”How does the job applicants’ ethnicity affect the selection process?: Norms, Preferred competencies and expected fit” Sima Wolgast, Lunds universitet. Rapporten ”Påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan? Resultat från ett fältexperiment” från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Vår styrka är att hitta din styrka

TNG är det rekryterings- och bemanningsföretag som rekryterar objektivt och fördomsfritt. Vi ser potentialen hos alla som söker jobb och tillsammans bidrar vi till ökad mångfald och innovation på arbetsplatser. Det är inte bara fina ord. Vi gör det på riktigt. Varje dag. Och vi gör det genom att behandla alla sökande rättvist och låta fakta gå före magkänsla, namn, ålder, kön och bakgrund. Istället är det din potential och kompetens som står i fokus. Sök jobb via oss – läs mer här hur vi gör det fördomsfritt.

Läs mer om vår fördomsfria rekrytering här

Rekommenderat för dig