TNG
Gör ditt digitala CV sökbart

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Digitalt CV

Så gör du ditt digitala CV sökbart

Långt ifrån alla jobb på arbetsmarknaden annonseras ut. Vi vill bidra med några tips om hur du gör ditt digitala CV sökbart för ett större antal rekryterare. Speciellt för de som dagligen letar efter kandidater med rätt kompetenser och aktivt söker upp personer för att nå ut med jobberbjudanden.

Se till att inte missa de jobb som är skräddarsydda för dig!

Öppna CV-databaser

Att investera tio minuter i rätt CV-databaser kan ge resultat som är väl värt mödan. Välj ut en eller ett par av de välkända jobbsajterna där det även finns utannonseras jobb som matchar ditt yrke. Ladda upp ditt CV och all relevant information om dig. Se till att vara aktiv genom att uppdatera ditt CV cirka en gång i månaden, då det resulterar i fler sökträffar.

Digitala karriärsnätverk

Många använder sig idag av LinkedIn men färre känner till att den profil som registrerats är direkt sökbar för företag som ser sig om efter sin  nästa medarbetare. Se till att din LinkedIn-profil är  uppdaterad med aktuella kompetenser, erfarenhetsbakgrund och utbildningar. Därefter är steg två att gå med i grupper som tilltalar dig i din yrkesroll; på så vis kommer du att öka ditt karriärsnätverk, och med detta även antalet personer som kan hitta till din profil.
Utöver LinkedIn finns ett antal yrkesspecifika communitys som gör det möjligt att bredda sina kontaktytor och att samtidigt få meningsfulla utbyten. Dessa kan också vara mycket användbara. Sök på internet för att hitta de som passar just dig.

Sökordsoptimera ditt CV

Trenden går mot att fritextsöka, vilket gäller både arbetssökande och rekryterare. Därför bör ditt CV och dina digitala profiler vara anpassade till detta. För att få maximalt antal sökträffar bör rätt sökord vara med i texten. När du tänker på att optimera ditt cv kan du utgå från tre perspektiv:

– Vad är min roll idag?  Ange dina tidigare arbetstitlar på ett sätt som är förståeligt och sökbart ur ett brett perspektiv, t.ex. ”Kundtjänstmedarbetare“ istället för ”Kommunikatör“ eller ”Customer Service Agent”

– Vilka kunskaper besitter jag?  Bena ut och ange dina nyckelkompetenser och kunskaper, t.ex. ”Bokslut, Excel, eller Java, SOA”

– Vilket blir mitt nästa karriärssteg?  Att tänka framåt är viktigt av den enkla anledning att rekryterare gärna söker efter kandidater som har erfarenhet av liknande roller, men även är öppna för andra profiler. Ange förslagsvis en stycke om dina framtida mål och exempel på roller som du ser skulle passa dig som ditt nästa karriärsteg.

Besvara dessa frågor för dig själv och stapla sedan ner konkreta nyckelord. Dessa ord kan läggas i den löpande texten, i titeln, dokumentnamnet, eller som sammanfattande nyckelord, antingen precis i slutet på ditt cv eller i en sidfot.

Interna CV-databaser

Interna CV-databaser förknippas ofta med onödigt krångel, men visste du att det bara tar ett par minuter att registrera sig hos TNG? Ladda upp ditt färdiga CV och fyll i dina kontaktuppgifter – vi går igenom alla CV:n som registreras hos oss! Klicka här för att göra en spontanansökan.

Självklart ska du också aktivt söka lediga jobb som passar dig. Klicka på länken! Lycka till!

Rekommenderat för dig