TNG
En eller ett CV

En eller ett cv?

Eller är det min eller mitt cv?

Har du någon gång skrivit eller pratat om cv och blivit tillrättavisad om att du böjer ordet fel så har du kommit rätt. Här reder vi ut vad som gäller.

Kort bakgrund om cv

 Curriculum vitae som det heter kommer från latin och betyder ”levnadslopp”. I arbetslivet bör man egentligen benämnda det meritförteckning då ett cv också ska innefatta fakta om det övriga livet. Så meritförteckning är för arbete och utbildning vad cv är för din ”livshistoria”.

På TNG och till vardags i rekryteringssammanhang benämns det dock som ett cv och syftar då på arbete, utbildning och övriga meriter för en tjänst. Läs mer på wikipedia.

Versal eller gemen?

Cv är en förkortning som används som ett eget ord och därför är det mest korrekt att skriva ordet i gemener och inte i versaler, även om det sistnämnda är vanligt.

En eller ett?

Så var det dags att reda ut hur man böjer det populära ordet. Curriculum vitae är neutrum och det heter därför ”ett curriculum vitae”. Språknämnden rekommenderar därmed att man även benämner förkortningen likadant: ett cv.

Så nu är du nog snart redo att söka ett nytt jobb och kanske behöver skriva CV med fokus på din kompetens och potential. Du har väl inte missat våra lediga jobb på TNG? Klicka dig vidare till vår jobbsektion och se om du kanske hittar ditt nästa drömjobb. Lycka till!