TNG
Guide kring rollen som konsult.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Konsult for dummies – så funkar det

Guide kring rollen som konsult

Vad menas egentligen med att jobba som bemanningskonsult? Vad är skillnaden mellan att vara bemanningskonsult och interimskonsult? Och hur blir jag konsult? I denna guide reder TNGs konsultchefer ut begreppen och svarar på vanliga frågor kring rollen som konsult.

TNG är inte bara specialister inom fördomsfri kompetensbaserad rekrytering. Vi har också en omfattande bemannings- och interimsverksamhet där vi hjälper företag att hyra in både bemanningskonsulter och anlita interimskonsulter och chefer inom en rad branscher.
Här har vi sammanställt en guide med de vanligaste frågorna kring rollen och hur det i praktiken fungerar att jobba som konsult med fokus på bemanning.

Om rollen som konsult

Vad är egentligen en konsult?

– En konsult är samlingsnamnet för en medarbetare som ett företag hyr in för ett visst uppdrag under en viss tid.

Vad finns det för olika benämningar på konsulter?

– Hos oss på TNG talar vi om bemanningskonsulter och interimskonsulter. Bemanningskonsulter är personer som är anställda av oss på TNG. Som bemanningskonsult är du sedan uthyrd till en av våra kunder. Vi jobbar brett inom bland annat kundtjänst, administration, ekonomi, HR och logistik. En interimskonsult är en senior specialist eller chef som oftast driver sitt eget bolag men som får interimsuppdrag via oss på TNG. Interimskonsulter med eget bolag kallas också underkonsulter. Även inom interim jobbar vi brett inom en rad branscher.

Vad är skillnaden mellan att vara bemanningskonsult och interimskonsult hos TNG?

– Skillnaden är att du som är bemanningskonsult är anställd hos TNG. Du blir tilldelad en dedikerad konsultchef och vi sköter allt som har med din anställning att göra. Även som interimskonsult har du en konsultchef men som mer agerar förmedlare mellan dig och uppdragsgivaren. Du driver i de allra flesta fall eget företag och fakturerar till oss.

Vad är fördelarna med att jobba som bemanningskonsult hos TNG?

Guide! Så funkar det att jobba som konsult hos TNG.

– En stor fördel är att du får variation på jobbet. Samtidigt som du bygger nätverk på olika arbetsplatser. Många ser det också som en form av kompetensutveckling där du får chans att utvecklas och parallellt bidra med dina kunskaper i olika team. Konsultrollen ger dig också möjlighet att testa olika yrkesroller, vilket kan leda till nya spännande steg i karriären.

Så funkar det att vara konsult

Hur blir jag bemanningskonsult hos TNG?

– Våra lediga jobb utannonseras alltid på TNG:s jobbsajt. Många arbetsgivare är öppna för att hyra in en bemanningskonsult på ett utannonserad tjänst. Du kan även kontakta oss direkt. Då kan vi guida dig i vilken roll som skulle passa dig och registrera dig i vårt kontaktnät. Vi kontaktar sedan dig när du matchar en arbetsgivares behov.

Hur söker jag jobb som bemanningskonsult hos TNG?

– Du kan alltid skicka in din ansökan till oss. Antingen direkt till ett konsultuppdrag eller som spontanansökan. Du kan också kontakta oss direkt och ta en telefonavstämning. Då hamnar du i vårt nätverk för framtida uppdrag.

Hur ser rekryteringsprocessen ut för ett uppdrag som bemanningskonsult?

– Rekryteringsprocessen för ett konsultuppdrag skiljer sig inte nämnvärt från en vanlig rekrytering. Dock handlar det ofta om snabba tillsättningar vilket gör att det sker ett löpande urval av kandidater.

Om uppdragen som konsult

Hur långa är uppdragen?

– Uppdragen kan vara allt ifrån en kortare period till en längre och kan handla om både heltid- och deltidsuppdrag. Till exempel om du är studerande. Det är heller inte ovanligt att kundföretaget förlänger uppdraget. Då håller vi i en dialog mellan konsulten och uppdragsgivaren så att det känns bra för bägge parter.

Kan jag vänta med att säga upp mig från mitt fasta jobb tills jag får mitt första uppdrag?

– Absolut kan du säga upp dig efter att du har skrivit på kontraktet med oss. Vi på TNG har förståelse för att du inte vill säga upp dig innan du får ett uppdrag hos oss.

Om anställningen som konsult

Hur ser anställningsvillkoren ser ut för en bemanningskonsult?

– För oss är det av största vikt att du har en trygg anställning. Vi är ett auktoriserat bemanningsföretag med kollektivavtal vilket innebär att du som anställd omfattas av alla lagar och regler som gäller för kollektivavtalet. 

Vilken roll har era konsultchefer?

– Som anställd bemanningskonsult har du en dedikerad konsultchef hos oss på TNG. Din konsultchef säkerställer bland annat att du har god arbetsmiljö och är den hos oss som följer dig längs din anställning. Din konsultchef coachar och stöttar dig under din anställning hos oss och tar helt enkelt hand om allt som rör din anställning. 

Vad händer om det inte fungerar som förväntat på uppdraget?

– Det är väldigt sällan det inte fungerar som det är tänkt mellan konsult och uppdragsgivare. Skulle det mot förmodan inte fungera som förväntat ute på uppdraget tar du kontakt med din konsultchef eller rekryterare på TNG som i sin tur har dialog med uppdragsgivaren. Beroende på vad problemet handlar om tar vi ärendet vidare, självklart i samrådan med dig. Vi är alltid måna om att föra en dialog kring hur en situation kan lösas på ett så bra sätt som möjligt för båda parter.

Hur fungerar det med arbetsredskap i form av telefon, dator, ergonomiska hjälpmedel på kundens arbetsplats?

– Det tillhandahåller oftast kunden, alternativt vi på TNG.

Låter jobbet som bemanningskonsult som något för dig? Tveka inte att kontakta oss! Enklast är om du skickar in en spontanansökan så hör vi av oss till dig inom kort. Hoppas vi hörs!

Till spontansökan

Rekommenderat för dig