TNG
Kvinna har en digital jobbintervju via videolänk.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Misstagen du vill inte vill göra under en digital jobbintervju

Redo för din intervju över Zoom eller Teams?

I dag sker nästintill alla anställningsintervjuer digitalt. I alla fall i de inledande stegen. Det finns många fördelar med det, samtidigt som det kan vara utmanande att få fram sin personlighet och kompetenser via videolänk. För att inte tala om teknikstrulet som lätt kan ställa till det.

Här listar vi vanliga misstag du vill undvika och ger dig smarta tips! Allt för en lyckad digital jobbintervju. 

I stort är självklart en digital intervju via exempelvis Zoom eller Teams likvärdig med ett fysiskt möte. Förberedelser är a och o. Det vill säga. Läs på om företaget och rollen. Tänk ut konkreta svar på vanliga intervjufrågor utifrån din kompetens. Förbered relevanta frågor du kan ställa till rekryteraren. Öva på att lyfta fram dig själv och dina styrkor.

Lästips! Så lyckas du bäst på en anställningsintervju

Det som särskiljer den digitala intervjun från det fysiska mötet är i mångt och mycket tekniken. Det är också här de flesta tabbar sker. Därför är vårt bästa tips att vara extra proaktiv inför en digital jobbintervju. Håll till godo!

5 vanliga misstag under en digital intervju – och hur du undviker dem

 1. Du har dålig uppkoppling
  Vid en digital intervju är tekniken och framförallt uppkopplingen viktig. Du vill ju inte riskera att det blir fördröjningar eller att ljudet kommer och går när du pratar med en potentiell framtida arbetsgivare. Tänk därför på att säkerställa att du har bra uppkoppling med bra ljud och bild inför mötet.
 2. Du väljer fel plats
  Att sitta på ett stimmigt fik eller i ett rum på hemmaplan där du inte får vara ifred är en dålig idé när du ska intervjuas för ett nytt jobb. Välj en plats där du kan vara helt ostörd.
 3. Din bakgrund är rörig Man har en digital intervju med en rekryterare.
  Tänk på att det som syns i din bakgrund även syns för den som intervjuar dig. Försök sitta med en relativt neutral bakgrund alternativt använda en bakgrundsbild.
 4. Du är ofokuserad
  Stäng ner flikar, mejlkorg och sociala medier på din skärm under intervjun. Det vill säga allt som kan göra dig ofokuserad. Vid en digital intervju syns endast ditt ansikte och därför är det extra viktigt att vara tydlig och engagerad när du pratar. Öva gärna innan.
 5. Du syns inte i bild
  Sker intervjun via mobilen? Testa i förväg att koppla upp dig på ett videosamtal för att se hur du ska hålla telefonen för att synas bra i bild. Många håller nämligen mobilen fel och visar endast ögonen eller pannan. Testa dig fram för bästa resultat

Fler smarta tips inför en digital jobbintervju

 • Skapa bra förutsättningar: Be inledningsvis om en kort beskrivning av företaget och upplägget av intervjun om inte rekryteraren själv tar initiativet. Det annars så naturliga kallpratet som uppstår när två personer träffas för första gången blir inte lika naturligt digitalt. En bra genomgång ger er bättre förutsättningar för en lyckad jobbintervju.
 • Klädsel: Tänk över din klädsel. Även om ni inte ses ansikte mot ansikte så skippa mjukiskläderna. Klä dig som att ni skulle ses på riktigt.
 • Förberedelser inför intervjun: Förbered dig på samma sätt som inför en fysisk intervju. På TNGs blogg hittar du inspirerande läsning med fler tips kring anställningsintervjun.
 • Säg till om du får förhinder: Viktigt! Om du mot förmodan blir sen in i det digitala mötet eller rent av får förhinder. Glöm inte att meddela personen du ska träffa digitalt i god tid.

Psst…! På TNG har vi alltid spännande jobbmöjligheter och självklart söker du alla jobb fördomsfritt och utan personligt brev. Lycka till med ditt jobbsökande och varmt välkommen med din ansökan!

Rekommenderat för dig