TNG
Kvinna svara på vanliga intervjufrågor som kan dyka upp under anställningsintervju

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Så svarar du på vanliga intervjufrågor

Varför söker du tjänsten? Och andra typiska intervjufrågor

Alla jobb är olika. Ändå är många frågor på arbetsintervjuer likadana! Därför har vi på TNG samlat ihop vanliga intervjufrågor i en guide. Vi ger också tips på hur du bör tänka kring dina svar. Lycka till på nästa intervju!

Även om det inte finns ett universellt rätt svar så kan det vara bra att förstå varför många arbetsgivare ställer just de här frågorna under en anställningsintervju. Och förbereda dig! Så att du kan göra riktigt bra ifrån dig och öka dina chanser att få jobbet.

kandidat svarar på en vanlig intervjufråga i telefon

1. Varför söker du jobb hos oss?

Beskriv varför du söker tjänsten. Varför söker du jobb hos oss? Vad är det som lockar med tjänsten? Ja, det är tre varianter på en av de allra vanligaste intervjufrågorna som svenska arbetsgivare ställer på en arbetsintervju. Här vill arbetsgivaren veta varför du fastnade för jobbet. Alltså vad som fick dig att söka just detta jobb bland tusentals andra.

Ett bra svar från dig hjälper chefen förstå vad du motiveras av – och om hen kan uppfylla dina förväntningar. Svaret kan också avslöja hur bra koll du har på rollen. Ifall du har rätt kvalifikationer. Och om du vet vad du ger dig in på!

Så här svarar du på frågan

  • Fundera på vilka av dina tidigare erfarenheter som kan komma till nytta i just det här jobbet. Är det dags för en ny utmaning? Eller har du kanske äntligen hittat din grej?
  • Försök komma på ett svar som inte vem som helst kan ge och som får dig att uppfattas unik bland andra sökande.

2. Varför ska vi anställa dig?

Frågan kan nästan kännas identisk med ”Varför söker du tjänsten?”. Men den är faktiskt annorlunda ur arbetsgivarens perspektiv. För nu ska du plocka fram dina bästa argument och övertyga dem om att du är den bästa kandidaten.

Kom ihåg att du är inbjuden på intervju av en anledning och att de därför redan tror att du kan passa bra. Så känn dig trygg med att lyfta fram vad du kan!

Så här svarar du på frågan

  • Återgå till din kompetens och försök analysera varje utbildning, erfarenhet och personlighetsdrag ur arbetsgivarens perspektiv. Vad är dina fördelar för rollen du har sökt? På så sätt kan du motivera hur din kompetens kommer bidra till organisationen i den sökta rollen.
  • Gör en lista med allt du kommer på och försök prioritera argumenten i den ordning du tror de är som mest värdefulla.

Läs också! 5 smarta frågor att ställa på en anställningsintervju

3. Berätta lite om dig själv

Kanske den svåraste frågan av alla! För vad är arbetsgivaren egentligen ute efter? Kanske din familjesituation och fritidsintressen? Eller en upprepning av ditt CV?

På TNG undviker vi alltid frågan. Eftersom vi tycker att det finns bättre och mer konkreta frågor att ställa. Men vi vet att många chefer fortfarande använder frågan – därför ger vi ändå några tips.

Så här svarar du på frågan

  • Eftersom olika chefer använder frågan av olika skäl kan det vara läge för att inleda med en motfråga. Är det något särskilt du vill att jag fokuserar på?
  • Överlag är det bra att hålla ditt svar lite kortare, inledningsvis till ett par minuter. Fråga sedan om du ska fortsätta eller om hen är nöjd med svaret. Så blir det enklare att navigera rätt.

Läs också! 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

4. Vilka är dina styrkor och svagheter?

kandidat funderar på intervjufråga om styrkor och svagheterÄven detta är en fråga som vi på TNG undviker. Men åter igen – den är fortfarande vanlig på många intervjuer och därför vill vi hjälpa dig.

Syftet med frågan brukar vara tudelat. Dels vill arbetsgivaren lära känna dig bättre och få en bild av de områden du känner dig trygg i och vet att du kan prestera inom. De vill också få en glimt av dina brister – och avgöra om de går att ”leva med”. Eftersom ingen människa är perfekt. Och givetvis har vi alla sidor som är mer eller mindre charmiga och ibland av rent besvärliga.

Det andra syftet är att se hur självmedveten du är. Har du koll på hur du uppfattas av andra? Jobbar du på dina svagheter?

Så här svarar du på frågan

  • Fundera på i vilka situationer du lyckats med något riktigt bra. Vad berodde framgången på? Skriv ner dina framgångsrika egenskaper och prioritera dem utifrån hur stor nytta de troligtvis kan ha i jobbet du söker.
  • Vänd sedan på steken. Det vill säga plocka fram en styrka i taget och försök se andra sidan av myntet. Hur kan en styrka i vissa situationer bli en svaghet i andra?
  • Ett exempel kan vara att om din styrka är kreativitet. Om du till exempel är bra på att komma på unika idéer och se saker ur ovanliga perspektiv. Här kan en svaghet vara att du ibland har svårt för att hålla dig inom fasta ramar och strikta arbetssätt. Att du kanske till och med blir uttråkad om varje dag är likadan? Och voilà! Du har nu även hittat bra svagheter att ta upp på intervjun.
Sök jobb med TNG och använd listan ovan för att förbereda dig inför intervjufrågor

Är du redo för nästa utmaning? Sök ledigt jobb via TNG.

Känner du att det är dags att ta nästa steg i karriären? Vi på TNG samarbetar med en mängd spännande företag där du har möjligheten att söka lediga jobba för att antingen få en fast anställning eller utforska möjligheterna genom ett konsultjobb.

Du söker fördomsfritt till en rad spännande lediga jobb. Du kan också välja att skicka in en spontanansökan för att bli en del i vår vårt kandidatnätverk.

Till alla våra lediga jobb

Rekommenderat för dig