TNG
Vad är fördomsfri rekrytering?

Vad är fördomsfri rekrytering?

Fördomsfri rekrytering – en hållbar metod som gynnar både jobbsökare och företag!

Fördomsfri rekrytering ett ämne det talas allt mer om. Och det är mer än ett buzzword. Nu upptäcker nämligen allt fler arbetsgivare att det finns mycket att vinna på att rekrytera och bemanna med fokus på kompetens och potential – inte hur många födelsedagar man firat, vilket kön man ser sig som, vilken skola man gått på, var man vuxit upp eller vad man har för skostorlek. Här berättar vi mer om fördomsfri rekrytering och hur det fungerar i praktiken!

Fördomsfri rekrytering handlar i grunden om att se den inre potentialen i andra människor. Istället för att stirra sig blind på det yttre – som ålder, kön, utseende eller etnicitet. Varför? För att dessa saker inte har något att göra med hur bra en person kommer att prestera på en arbetsplats.

Det kan låta som stora och vackra ord, men fördomsfri rekrytering fungerar faktiskt på riktigt. Och har många fördelar både för arbetsgivare och för dig som söker nytt jobb! Dessutom bidrar det positivt till samhället i stort, då vi genom att rekrytera fördomsfritt bättre kan ta tillvara på all den kompetens som finns på arbetsmarknaden och minska risken att vi går miste om någon talang genom att välja borta den på felaktiga – och ofta diskriminerande – grunder.

Vad är fördomsfri rekrytering? Det här ingår i en fördomsfri rekryteringsprocess?

Vad ingår i en fördomsfri rekryteringsprocess?

 • Anonym ansökan
  Jobbsökarens namn och kontaktuppgifter döljs inledningsvis för rekryteraren för att inte riskera att påverka beslut om vem som går vidare.
 • Inga foton eller frågor om ålder
  Inga frågor om ålder eller bild, då det inte har med kompetens för jobbet att göra.
 • Digitala tester
  Anonyma tester tidigt i processen, innan rekryteraren läser CV. Det gör att alla jobbsökare får chans att lyfta fram sina färdigheter och personliga styrkor som är till nytta i arbetslivet.
 • Inget personligt brev eller privata frågor
  Detta för att lägga fokus på den sökandes kompetens för jobbet. Och inget annat.
 • Bred syn på vad kompetens är
  Kunskap och färdigheter vägs samman med personlighet, motivation och begåvning.
 • Löpande återkoppling
  Korta statusuppdateringar om vad som händer med ens ansökan.
 • Transparens
  Möjlighet att följa sin ansökan och rekryterarens beslut digitalt i realtid.
Varför behövs fördomsfri rekrytering?

Varför behövs fördomsfri rekrytering?

Fördomar har vi alla. Och det är högst mänskligt. Däremot riskerar fördomar att ställa till problem vid rekrytering. Särskilt eftersom vi inte alltid ser våra egna fördomar – ett fenomen som brukar kallas blind spot biasDet vill säga: vi människor har lätt att se hur fördomar och subjektiva värderingar färgar andra människors omdöme. Men vi har svårare att upptäcka samma sak när det kommer till oss själva.

Det handlar inte enbart om diskrimineringsgrundande orsaker, utan att vi alla bär på olika ryggsäckar där vi lätt speglar jobbsökare utifrån våra egna referensramar. Det är helt enkelt lättare att välja en kandidat som vi känner oss trygga med och som beter sig ungefär som vi själva än att välja någon som känns mer främmande. Helt enkelt gå på magkänslan. Något som man absolut inte ska göra! Ett rekryteringsbeslut grundat på en subjektiv tolkning kan nämligen bli en kostsam affär. Och dessutom bryta mot lagen.

"89 procent bland jobbsökare kan tänka sig att söka jobb fördomsfritt." TNG:s kandidatundersökning 2019

Fördelar med fördomsfri rekrytering

För dig som arbetsgivare

 1. Rätt kompetens. När man sätter fakta och mätbar kompetens framför ”magkänsla” och subjektiva tolkningar, ökar sannolikheten att du får de medarbetare som levererar bäst i din organisation, idag och i framtiden.
 2. Mångfald. När du rekryterar fördomsfritt får du mångfald ”på köpet”. Något som skapar mer konkurrenskraftiga och innovativa företag.
 3. Hållbart. Genom att rekrytera fördomsfritt bidrar du också till en mer hållbar arbetsmarknad, då du minskar risken för kostsamma felrekryteringar samtidigt som du motverkar olaglig diskriminering.

För dig som söker nytt jobb

 1. Rättvist. När du söker jobb fördomsfritt kan du vara trygg att du blir rättvist bedömd utifrån de egenskaper och färdigheter som är avgörande för jobbet du söker. Och inget annat.
 2. Din kompetens och potential i centrum. I en fördomsfri rekryteringsprocess handlar allt om din kompetens och potential för jobbet. Inte hur du ser ut, din ålder, ditt namn, hur snyggt ditt CV är eller vilket nätverk du har.
 3. Bättre matchningar. När din kompetens står i fokus ökar också sannolikheten att du kommer till en arbetsplats där arbetsuppgifterna matchar din erfarenhet, personlighet, motivation och kompetens.
Så här arbetar TNG med fördomsfri rekrytering

På TNG vet vi att det lönar sig att rekrytera och bemanna fritt från fördomar. Och vi gör det på riktigt. Det är inte bara fina ord, utan bygger på 15 års utvecklingsarbete och forskning som har lett till att vi har utmanat HR- och rekryteringsbranschen.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig rekrytera och hyra in personal med fokus på fakta, kompetens och potential istället för magkänsla och subjektiva tolkningar? Fyll i dina uppgifter i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt!