TNG
emhart-glass-rekrytering-tng-tech-produktionsledare-jobb-rekrytera.jpg

Lästid: 4 minuter

Oväntad produktionsledare blev glasklar succé för Emhart

Success story mellan Emhart Glass och TNG Tech

Alla känner vi nog igen Absolut Vodka-flaskan. Men visste du att den produceras på ett glasbruk i Sverige med hjälp av en unik glasformingsmaskin från Emhart Glass? När Emhart i Örebro akut behövde rekrytera en produktionsledare vände man sig till rekryterarna på TNG Tech. Och lösningen blev lika oväntad som lyckad.

Emhart Glass ägs av schweiziska koncernen Bucher Industries. Det är ett världsomspännande företag med anläggningar från Malaysia till Sundsvall. En enda av deras 36 ton tunga glasformningsmaskiner kan spotta ur sig en miljon glasburkar per dygn. Deras kunder är glasbruk över hela världen. Glasförpackningarna som tillverkas med hjälp av Emharts maskiner fylls med allt från parfym och champagne till barnmat.

På Emhart Glass i Örebro arbetar mer än 150 anställda. Här bearbetar och tillverkar man tusentals delar till maskinerna och utför även visst delmontage. De producerade komponenterna levereras sedan vidare, bland annat till Malaysia, för slutmontering av de färdiga maskinerna. Det är Örebros största bearbetningsverkstad och en anläggning som Emhart globalt är beroende av, eftersom många produktionstekniska delar bara sker här.

–  Jag tycker det är extra kul är att vi arbetar med just glasmaskiner eftersom glas är ett material som man kan stå för hållbarhetsmässigt. Och så gillar jag pulsen som alltid finns i en fabriksproduktion, säger Jenny Sjögren som arbetar som HR-partner i Örebro.

Akut läge

Den där pulsen blev lite väl hög i höstas när Emhart Glass med kort varsel behövde rekrytera två nya produktionsledare på en gång. Jenny Sjögren förklarar:

– I många andra verksamheter är operatörerna utbytbara med kort inskolning. Men här bär operatörerna på stor produktkunskap och kompetens så vi är väldigt rädda om dem. De har nyckelroller hos oss.

I höstas skulle så en produktionsledare gå vidare efter 17 år. Samtidigt beslöt man sig för att utöka från tre till fyra produktionsledare tack vare en historiskt hög orderingång. Ett svettigt läge uppstod: Emhart behövde plötsligt inte bara en utan två produktionsledare.

Som arbetsgivare har Emhart mycket att erbjuda: internationell miljö, ett gott arbetsklimat och på flera sätt den senaste tekniken. Men trots det kan det vara svårt att locka rätt kompetens till mellanchefstjänsterna eftersom det råder stor konkurrens på arbetsmarknaden. Den ena rekryteringen kunde de lösa internt, men med den andra vände de sig till specialisterna inom teknikrekrytering – TNG Tech – för att få hjälp.

– Läget var akut och rekryteringsuppdraget lite komplicerat. Vi upplever att det är färre som väljer att bli mellanchefer inom industrin idag samtidigt som det är högkonjunktur i hela regionen. Det är arbetstagarens marknad. Och om man till det lägger vårt krav på erfarenhet av skärande bearbetning så var läget svårt, berättar Jenny Sjögren.

Emhart Glass vad TNg Tech hjälpa till med rekrytering av produktionsledare

Motivation det allra viktigaste

TNG Tech:s rekryterare besökte fabriken och satte sig in i verksamheten för att skapa sig en bild av vilka egenskaper och kompetenser som rollen krävde. I det arbetet ingick även att träffa produktionsledaren som skulle sluta för att intervjua honom noggrant om rollen. Tillsammans med Jenny Sjögren tog TNG Tech fram en kompetensprofil där kandidatens personliga motivation och driv tillsammans med tekniskt kunnande var det allra viktigaste.

Rollen som produktionsledare på Emhart Glass innehåller både operativa och strategiska inslag. Du har cirka 25 personer i ditt arbetslag så det krävs också att du är en trygg ledare med god förmåga att engagera och utveckla medarbetarna. Som för många företag är kraven från ägarna höga sett till resultat och produktionstakt så för att lyckas i tjänsten måste du vara resultatorienterad, kunna fatta snabba beslut, hantera avvikelser och driva ett långsiktigt förbättringsarbete. Kort sagt – ett utmanande teknikjobb för många.

En oväntad kandidat

Minns du kravet på erfarenhet av skärande bearbetning? Utmaningen för Emhart var att en av kandidaterna hade allt annat som efterfrågades, men saknade erfarenhet av skärande bearbetning inom glasindustrin. Däremot hade han tung erfarenhet från fordonsindustrin, hade presterat utmärkt på de kompetensbaserade testerna och intervjuerna samtidigt som referenserna var lysande.

Jenny Sjögren på Emhart Glass valde att rekrytera produktionsledare via TNG Tech– Det första som slog mig när TNG Tech gav mig kandidatpresentationen var att det verkade finnas ett stort driv. Den här kandidaten verkade direkt intressant, trots att han inte hade jobbat som produktionsledare på det sättet som vi gör här, säger Jenny Sjögren.

Lyckad matchning

Och visst blev det kandidaten Johan som erbjöds tjänsten. Men det fanns fler utmaningar. Som att han var konsult i eget bolag och inte hade planer på att bli anställd. Därför började han som underkonsult via TNG Tech. Det dröjde emellertid inte länge innan det stod klart att matchningen mellan Johan och Emhart Glass var perfekt. Johan beslöt därför att lägga sitt företag vilande och övergår snart till en fast anställning hos Emhart. Jenny Sjögren igen:

– Johan hade inte exakt rätt erfarenhet, men däremot helt rätt personlighet, ledarskapskvaliteter och motivation vilket TNG fick oss att inse. Det han saknade i erfarenhet tog han igen fort. Johan har blivit ett jättetillskott till den lokala ledningsgruppen och funkar utmärkt ihop med sin personal och övriga chefer.

Första samarbetet med Emhart Glass

Detta var första gången som TNG Tech och Emhart Glass samarbetade med en rekrytering inom produktion. Jenny Sjögrens bestående intryck är att servicen har varit över förväntan. Hon uppskattar att TNG Tech drev på och löpande presenterade lämpliga kandidater istället för att vänta tills ansökningstiden hade gått ut.

– Jag tycker om att TNG Tech var måna om att förstå vår verksamhet och ville jobba nära oss. Ibland kan jag annars känna att rekryteringsföretag vill trycka in en lösning som inte passar. Jag gillar även hur TNG vänder på processen genom sina fördomsfria och kompetensbaserade tester och urval. Det gör att de hittar kandidater som vi annars kanske hade missat, konstaterar Jenny Sjögren.

Rekrytera och hyr medarbetare inom Produktion

Rekrytera och hyr inom produktion med TNG Tech

TNG Tech rekryterar vetenskapligt och fördomsfritt inom ProductionEngineering och Supply Chain Management.

För att säkerställa rätt kompetens använder vi oss av en vetenskaplig, kompetensbaserad rekryteringsmodell som garanterar att vi tillsätter den medarbetare som har störst potential att klara såväl dagens som morgondagens utmaningar. Medarbetare som är delaktiga i att skapa lönsamhet och innovation i takt med digitaliseringens och industri 4.0 intåg i verksamheten.

Så kan vi hjälpa dig

Rekommenderat för dig