TNG
VD-blogg: Därför har du mycket att vinna på att använda AI när du ska rekrytera eller hyra konsulter

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

VD-Insights: AI förstärker det personliga mötet – inte tvärtom

Stora vinster med Ai när du rekryterar eller hyr in konsulter

Får du ångest av AI? Med tanke på den explosion av nya AI-verktyg som vi ser just nu är det inte konstigt. Det är för mycket, det går för snabbt och är för svårt att greppa. Ändå kvarstår faktumet att om du har modet och nyfikenheten att anpassa din organisation till den nya tekniken finns det stora vinster att hämta. Inte minst när du ska rekrytera.

För att hänga med i teknikutvecklingen med AI och digitalisering ser jag fyra tydliga framgångsfaktorer:

Åsa Edamn Källströmer, VD TNG, om AI kopplat till rekrytering.
Åsa Edman Källströmer, VD TNG.
  • Nyfikenhet
  • Balans
  • Mod
  • Anpassning

Med andra ord gäller det att ”äta elefanten” i små bitar. Att vara tillräckligt nyfiken men samtidigt ha bra balans för att inte slukas upp av tekniken och glömma nyttan.

Modet krävs för att våga utmana gamla tankesätt, inte minst i våra arbetssätt. Men det behövs också anpassning för att organisationen ska kunna dra nytta av tekniken och på så sätt nå större framgång.

Mindre personlig rekrytering vill ingen ha

Det går inte att blunda för att allt som kan automatiseras kommer att automatiseras. Även i rekryterings- och konsultbranschen. Men många är skeptiska. Kritikerna menar att AI och automatiseringar kommer leda till att rekryteringsprocessen blir mindre personlig. Mer steril. Att det personliga mötet tappas bort.

Och visst, det finns risker om man inte använder tekniken på rätt sätt. Men jag är samtidigt övertygad om att med rätt ambitioner så kan de nya verktygen skapa ännu större möjligheter för oss människor att vara just mänskliga – och frigöra tid till det personliga mötet.

Världens första intervjurobot

Att hitta en balans mellan teknikens möjligheter och det personliga mötets värde är därför av yttersta vikt. Och detta är något som vi på TNG verkligen satt i första rummet.

Om jag ska ge mig på lite skryt så har vi varit banbrytare inom den digitala revolutionen i vår bransch.

Tengai är en världsrevolution inom AI kopplat till rekrytering.
Säg hej till Tengai.

Detta genom att vara initiativtagare och även att vi har bidragit till utvecklingen av det fördomsfria AI-screeningverktyget Tengai. Tengai finns numera i ett eget bolag som fokuserar fullt ut på fortsatt utveckling.

Syftet från vår sida var att med hjälp av data och strukturerade blindintervjuer öka möjligheten att rekrytera fördomsfritt. Tengai har nämligen aldrig brytt sig om hur du ser ut, hur gammal du är eller hur du pratar. Utan bara vad du säger.

Läs även: HR-trender inom AI du inte vill missa

Intervjuer 24/7

Med Tengai får fler kandidater chans att komma på intervju.

Att Tengai kan intervjua hur många kandidater som helst samtidigt – under alla dygnets timmar och årets alla dagar – är självklart en enorm fördel. Tekniken möjliggör inte bara att en större mängd potentiella kandidater kan erbjudas en intervju som avslutas med personlig återkoppling. Kandidaterna kan dessutom genomföra samtalet när det passar dem bäst. Inte konstigt att kandidatnöjdheten efter mötet med Tengai är så hög!

Jag är övertygad om att ett verktyg som Tengai kommer göra oss mindre fördomsfulla, ge oss bättre strukturerade intervjuer och möjlighet att erbjuda fler kandidater att visa sin potential.
Dessutom kommer vi som rekryterare i förlängningen få mer tid att fokusera på de bäst matchade kandidaterna.

Samtidigt som vi kan ge mer personlig och kvalitativ tid i ett senare rekryteringsskede, kan vi låta det mänskliga mötet ta plats först efter en kvalificerad och rättvis bedömning.

Se tekniken som en extra resurs

Avslutningsvis vill jag uppmana er alla att våga omfamna denna nya digitala revolution och vara öppna för att använda AI och andra tekniska verktyg. Med syfte att stärka det personliga mötet.

Genom att vara medvetna om prioriteringen och låta tekniken vara en extra resurs, kan vi på ett ansvarsfullt sätt skapa en positiv och hållbar framtid där tekniken och det mänskliga samspelar. Allt för att skapa verklig framgång med rekrytering och konsulttillsättningar.

Något väl värt att begrunda när du ligger i solstolen i sommar!

Åsa Edman Källströmer, VD TNG

Psst! Är du nyfiken på att testa Tengai? Genom att anlita TNG för en rekrytering eller konsultuthyrning kan du dessutom alltid välja att kostnadsfritt inkludera Tengai för bästa tänkbara kandidatupplevelse och beslutsunderlag.

Kontakta TNG - ditt rekryteringsföretag som rekryterar och hyr personal fördomsfritt och datadrivet

Vi gör fördomsfri rekrytering enkelt för dig

TNG är specialisterna som gör fördomsfri rekrytering, bemanning och interim enkelt för dig. Med vår fördomsfria rekryteringsmetodik™ får du rätt medarbetare som snabbt och kostnadseffektivt levererar i din organisation idag, och i framtiden.

Vi tar ett helhetsgrepp kring kompetens, attraktion, kandidatupplevelse och compliance, utan att ta din tid i anspråk – allt för att du ska kan fokusera på ditt dagliga arbete.

Ta reda på mer om vårt erbjudande!

Rekommenderat för dig