TNG
Chef eller specialist - Tips från TNG om du förlorar jobbet

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

5 värdefulla tips om du förlorar jobbet som chef eller specialist

Uppsagd? Så tar du dig vidare i karriären

Som chef är du van att sitta i förarsätet och ha kontroll vid varsel och uppsägningar. Men ibland förändras verkligheten och även en chef förlorar jobbet. Trots din vana att stötta medarbetare i tuffa tider är det något helt annat att ta hand om sin egen karriär. Därför vill vi på TNG stötta dig som är chef, ledare eller specialist hur du tar dig vidare när utsikterna är mörka!

Inventera din kompetens

Att söka jobb kan på många vis likställas med försäljning. Det handlar om att uppfylla ett behov hos den andre parten. Och för att lyckas behöver du ha ett attraktivt erbjudande.

Följaktligen är det viktigt att din kompetens matchar företagets behov. Har du inte sedan tidigare stenkoll på vad som är dina styrkor och vilka resultat du är mest stolt över, är det hög tid att inventera och dokumentera.

Påminn dig själv om vad du motiveras av och vilka utmaningar du går igång på; vilka egenskaper det är som hjälper dig åstadkomma resultat och hur du löst arbetsuppgifter och affärsfrågor. Specificera också vilka kunskapsområden som dina erfarenheter har lett fram till.

För när du väl hittar ditt drömjobb vill du kunna plocka fram rätt argument till varför just du skulle passa så bra som företagets nya specialist eller chef.

Bygg personligt varumärke

Ett attraktivt erbjudande tar dig långt men med ett starkt varumärke kommer du längre! Därför är det nu dags att se över ditt personliga varumärke och hur det visar upp din kompetens.

”Om du kunde styra vilket intryck nya människor fick av dig – vad skulle det vara?” Låt svaret på frågan vara din ledstjärna och säkerställ att du i alla möjliga kanaler visar upp samma sida. Uppdatera ditt CV, Linkedin, GitHub och andra digitala forum och nätverk du kan tänkas använda i ditt jobbsökande med ord, kommentarer, inhopp och rekommendationer som stärker intrycket.

Tänk på att detta inte handlar så mycket om det yttre som det inre. Så istället för att köpa nya kläder, är det bättre att vara hjälpsam och guida andra inom ditt expertisområde för att påvisa kunskap eller ge en glimt av din personlighet.

Läs även: 6 kännetecken för inkluderande ledarskap

Bredda ditt nätverk om du förlorar jobbet

Chef som ringer kontakter i sitt nätverk. Ett av många tips från TNG när du ska söka jobb!Det tjatas ofta om att bygga nätverk och att ett stort nätverk leder till jobb. Det är sant att det är en vanlig väg till anställning, men inte så enkelt som att dina tidigare kontakter nödvändigtvis kan erbjuda dig arbete.

Istället behöver du sprida ordet om vem du är, vad du är bra på och exakt vad du letar efter. Ju fler som får nys om vad du kan erbjuda, desto fler dörrar kommer stå på glänt. Och i dessa tider är det många som förlorar jobbet så ingen tar illa vid sig.

En bra början är att lista alla dina kontakter, varför inte i Excel. Addera en kolumn med hur ni känner varandra (privat, arbetsrelation, affärsmingel) och vad varje person vet om dig. Vilka sidor har de sett och vad kan de rekommendera dig för? Försök även bedöma deras nivå av inflytande på andra, för att prioritera vem du ska ta kontakt med först.

Undersök nya branscher

Förlorar du jobbet kan det vara dags att tänka nytt! Kan du använda dina specialist- och ledaregenskaper någon annanstans? Ta tillfället i akt och pröva något nytt. Det finns många branscher som skriker efter erfarna ledare. Ofta är det enklare att halka in på en närliggande bransch, men tveka inte att ta kontakt med företag och organisationer utanför komfortzonen.

Här är det viktigt att understryka din erfarenhet som chef eller specialist samtidigt som du visar intresse för det nya affärsområdet. Med andra ord: gör det lätt för din motpart att förstå hur din kompetens kan komma till nytta i en ny kontext.

Våga söka lediga jobb på annons

Ibland dyker det upp råd om att chefer endast borde söka jobb via nätverk, eller att specialister ska förvänta sig att bli uppsökta och headhuntade. Men faktum är att klassiska jobbannonser fortfarande är en av de största källorna till nytt jobb. 

Och det finns fördelar med en klassisk rekryteringsprocess. Särskilt om du söker via ett rekryteringsföretag och bemanningsföretag som TNG, där du söker jobb fördomsfritt. Då slipper du oroa dig för kompisrekryteringar och oschyssta rekryteringsmetoder. Istället får du en rekryterare till sparringpartner som hjälper dig att sälja in din främsta kompetens till arbetsgivaren.

Avslutningsvis kan det vara bra att bli påmind om att oväntade förändringar i karriären är tufft för alla. Det spelar ingen roll vilken kompetensskatt du sitter på eller hur senior du är på arbetsmarknaden. Men genom att göra dig själv mer synlig och söka möjligheter aktivt kommer dina chanser att förbättras.

Vill du söka jobb på en gång? Kika gärna på alla lediga chefsjobb vi på TNG Lead erbjuder just nu! Eller börja med en spontanansökan, så hörs vi snart vidare!

Lycka till!

Bild på två personer som är konsulter som TNG. Du kan hitta jobb som underkonsult via TNG!

Har du även funderat på en karriär som underkonsult eller interimskonsult?

Söker du större frihet, vill styra din tid själv och enbart göra arbetsuppgifter du själv valt? Kanske har du funderat på att starta ett eget företag, men tvekat eftersom du är osäker på hur du skulle hitta uppdrag?

Som underkonsult via TNG får du hjälp att hitta uppdrag, samtidigt som du själv håller i taktpinnen.

Så funkar det att vara underkonsult till TNG

Rekommenderat för dig