TNG
Framtidens jobb enligt LinkedIn - mest efterfrågade yrkesrollerna 2022

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

10 hetaste jobben i Sverige 2022

Ny rapport från LinkedIn om framtidens jobb

Jobbar du som dataanalytiker, rekryterare eller karriärrådgivare idag? Inte? I så fall kanske det är dags att tänka om! Dessa yrkestitlar är nämligen några av de mest efterfrågade i Sverige just nu och spås ha stor inverkan på Future of Work. Detta enligt färsk data från LinkedIn.

Sakta börjar dammet från pandemin (förhoppningsvis) lägga sig och vi står inför en ny verklighet. Under två år av karantänperioder och hemmajobb har miljontals anställda runt om i världen hunnit fundera över sina karriärval, satsat på reskilling eller valt att säga upp sig. En trend från USA, där den stora uppsägningsvågen sedan länge är ett faktum.

Så vad händer på arbetsmarknaden framåt? I rapporten ”Jobs on the Rise Sweden” presenterar LinkedIn de 10 mest snabbväxande yrkestitlarna i Sverige just nu. Rapporten, som bygger på data från plattformen, visar vilka yrkestitlar som ökat snabbast i efterfrågan från januari 2017 till juli 2021.

Syftet med rapporten är främst att hjälpa jobbsökare navigera framåt i karriären. Men den ger också en fingervisning om vad som väntar vid horisonten. I vilken riktning rör sig Future of Work? Vilka kompetenser kommer vara viktiga framöver och vilka möjligheter finns för den som vill vidareutbilda sig? Här är de 10 mest efterfrågade yrkestitlarna i Sverige 2022!

1. Talent Acquisition Specialist

En Talent Acquisition Specialist, Talent Acquisition Manager eller Recruiting Specialist arbetar med långsiktiga strategier för att attrahera, identifiera, anställa och onboarda nya medarbetare. Viktigaste kompetenserna är Employer Branding, rekrytering och sourcing. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 76,1 procent kvinnor och 23,9 procent män. Vanligaste instegsrollerna är rekryterare, rekryteringskonsult och teknisk rekryterare.

2. Business Development Representative

En säljroll som ansvarar för att identifiera och kontakta potentiella nya kunder. Viktigaste kompetenserna är B2B-försäljning och Software as a Service (Saas). De flesta jobben finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 38,3 procent kvinnor och 61,7 % män. Vanliga instegsroller är säljare, Account Manager och säljspecialist.

3. Data Engineer

Dataingenjörer bygger infrastruktur för att omvandla rådata till användbara former för analytisk eller operativ användning. Viktigaste kompetenserna är Data Engineering, Apache Spark och Scala. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Lund. Könsfördelningen är 20,5 % kvinnor och 79,5 % män. Vanligaste instegsrollerna är mjukvaruingenjör, Data Scientist och Business Intelligence Consultant.

4. Karriärrådgivare

Karriärrådgivare arbetar med att hjälpa människor hitta rätt karriär- och utbildningsvägar. Coachning och karriärs- och organisationsutveckling är viktiga kompetenser. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 71,8 procent kvinnor och 28,2 procent män. Vanligaste instegsrollerna är karriärvägledare, säljare och lärare.

5. Machine Learning Engineer

Machine Learning Engineers utvecklar och implementerar självkörande algoritmer och system för artificiell intelligens för produkter och applikationer. Vanligaste kompetenserna är Machine Learning, TensorFlow och Deep Learning. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Könsfördelningen är 17,4 procent kvinnor och 82,6 procent män. Vanligaste instegsrollerna är Data Scientist, Software Engineer och Data Engineer.

6. Content Coordinator

En Content Coordinator, Content Designer eller Brand Designer arbetar med att skapa, utvärdera, uppdatera och granska innehåll i alla skeden av användarresan på hemsidor och i appar. Vanligaste kompetenserna är copywriting, digital marknadsföring och sociala medier. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 68,8 procent kvinnor och 31,2 procent män. Vanligaste instegsrollerna är Content Manager, projektledare och copywriter.

7. Back End Developer

Back End Developers bygger och kodar teknologi som driver front-end webb- och mobilapplikationer. Viktigaste kompetenserna är Git, Docker Products, Amazon Web Services (AWS). Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 16,1 % kvinnor och 83,9 % män. Vanligaste instegsrollerna är Software Engineer, Full Stack Engineer och webbutvecklare.

8. Software Account Executive

Software Account Executive är säljare som är specialiserade på marknadsföring av mjukvaruverktyg. Viktigaste kompetenserna är Solution Selling, Software as a Service (SaaS), Enterprise Software. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Täby. Könsfördelningen är 26,6 procent kvinnor och 73,4 procent män. Vanligaste instegsrollerna är Account Manager, Account Executive och Sales Manager.

9. Sustainability Manager

Hållbarhetschefer analyserar och förutsäger miljöpåverkan från en organisation och dess aktiviteter, i syfte att övervaka och implementera effektiva hållbarhetsstrategier. Viktigaste kompetenserna är Sustainable Development, Sustainability Reporting och Corporate Social Responsibility (CSR). Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 73,1 procent kvinnor och 26,9 procent män. Vanligaste instegsrollerna är Project Manager, Environment, Health and Safety Manager och Environmental Coordinator.

10. Digital Manager

Digitala chefer är ansvariga för planering, budgetering och initiering av digitala konton och projekt med tillhörande resurser, kunder och team. Viktigaste kompetenserna är Digital Strategy, Google Analytics och Digital Marketing. Flest jobb finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Könsfördelningen är 44 procent kvinnor och 56 procent män. Vanligaste instegsrollerna är Project Manager, Digital Marketing Specialist och Account Manager.

Vill du veta mer om undersökningen och hur LinkedIn sammanställt datan? Läs vidare här. Behöver du hjälp att rekrytera eller hyra personal inom områden som IT, försäljning, marknadsföring eller HR? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer!

Rekommenderat för dig