TNG
Vilka jobb kommer försvinna i framtiden? TNG presenterar jobben som står inför en utmaning i samband med att tekniken gör framsteg.

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Jobben som kommer försvinna (eller förändras) i framtiden

Här är jobben som tekniken utmanar

Vi lever i en tid präglad av rekordsnabba tekniska framsteg. AI och maskininlärning tar sig in på allt fler områden på arbetsmarknaden och våra fabriker producerar mer än de någonsin gjort. Exakt hur den tekniska utvecklingen kommer påverka våra traditionella yrkesroller vet vi inte ännu. Men en sak som är säker: vissa jobb kommer att påverkas mer än andra.

Att arbetsmarknaden står inför stora förändringar är ett faktum. Tekniken fortsätter att utvecklas i en rasande fart vilket innebär många möjligheter – men också orosmoln. Att våra jobb förändras i takt med att samhället och tekniken utvecklas är inget nytt. Våra förfäder kan troligtvis inte ens föreställa sig några av de saker vi har idag.

Men även om vi lever i ovisshet kan det konstateras att vissa jobb kommer utmanas mer eller mindre av teknikens framväxt. Vi på TNG listar här 6 jobb som troligen kommer förändras inom en snar framtid.

1. Brevbärare

Brevbärare - ett jobb som kommer försvinna i framtiden till följd av tekniska framsteg?

Det skickas färre brev för varje år och redan nu delas posten ut mer sällan. Likt andra jobb har internet även här haft ett finger med i spelet till förändringen av yrket. Då vi idag kan få brev skickade till oss digitalt har efterfrågan på brevbärare minskat.

Däremot har internet öppnat upp för en ökning av beställningar av paket, vilket gjort att brevbäraryrket fått en delvis ny innebörd.

2. Taxichaufförer

Samåknings-appar såsom Uber har fått många av oss att börja fundera över hur yrket taxichaufför kommer se ut i framtiden. Men en ännu större frågeställning vi stöter på nu är AI:s verkliga påverkan på detta yrke. Att ha vägar fyllda av självkörande bilar kan kännas avlägset. Men faktum är att det redan idag finns fordon som inte behöver någon chaufför.

Men även om vi har kommit långt och tekniska framsteg genomförs dagligen vad gäller självkörnade bilar kan du som jobbar som chaufför ändå sitta lugnt i båten. Det verkar som att det kommer dröja många år innan datorerna har ersatt detta yrke. Jobb såsom taxichaufför kommer därför troligtvis inte försvinna inom den närmsta framtiden.

3. Tryckpressoperatör

I flera år har tryckta medier haft en tillbakagång. Och idag tar de flesta del av nyheter och information via sina smartphones eller datorn. Det har aldrig varit enklare att ta del av information och nyheter än vad det är idag. Därför är det inte konstigt att den nya generationen väljer bort traditionella tryckta medier.

Denna trend med minskat intresse för tryckta medier tror man enbart kommer fortsätta. Vilket troligtvis på lång sikt kommer innebära nedskärningar i branschen för tryckta medier.

4. Kassabiträde

Det har nog inte undkommit någon att självscanning och självutcheckning har blivit allt mer populärt i flera olika butiker. Allt från matbutiker till klädbutiker och snabbmatsrestauranger. Men även om gäster och kunder idag kan genomföra betalningen på egen hand, behöver det fortfarande finnas personal på plats som kan assistera när något går fel.

5. Snabbmatsarbetare

Som arbetare på en snabbmatsrestaurang kan arbetsuppgifterna ofta innebära att ta emot beställningar och att likt ett löpande band producera gästernas mat. Att AI påverkar denna yrkesroll är därför ett faktum. Idag kan vi redan se att många restauranger installerat skärmar där gästen själv kan beställa sin mat. Tekniken börjar på så sätt utmana denna yrkesroll. Men likt kassabiträde behöver assisterande personal finnas på plats för att möta gästerna, framför allt om något inte fungerar, därför kommer detta jobb inte försvinna helt.

Läs även: Här är jobben du bör satsa på för en ljus framtid!

6. Resebyrå

Idag bokar de flesta sina resor själva via internet, både vad gäller flyg och hotell. Det är alltså få som ber om assistans när de planerar sina semestrar. Därför kommer troligtvis efterfrågan på resebyråer fortsätta att minska i framtiden. Däremot är liknande yrkesroller fortfarande efterfrågade där du bland annat har möjlighet att planera och arrangera gruppresor eller jobba som reseledare. Därför kan det konstateras att denna typ av jobb inte kommer försvinna i framtiden utan snarare inta en ny form.

Domaryrket står inför utmaningar när tekniken utvecklas.

8. Sportdomare

Inom sportvärlden har tekniken intagit fler och fler områden. Bland annat genom mållinjeteknologi och det omtalade systemet för videoassistentdomare (VAR). Så om du funderar på en karriär som domare kanske du borde fundera en gång till eftersom detta yrket utmanas av ny framgångsrik teknik.

Dock menar vissa att domaryrket inte kan ersättas helt av tekniska verktyg eftersom idrottsregler är öppna för tolkning och att den mänskliga faktorn att döma fel också ökar dramatiken i matchen.

7. Bankkassör

Mycket har hänt på kort tid vad gäller hur vi hanterar våra bankärenden. Ökande bekvämligheter i teknikens tecken såsom användarvänlighet hos online- och telefonbanker utmanar vissa bankjobb. Men även om dessa jobb inte kommer försvinna helt, löper allt fler lokala bankkontor risken att stängas ner i framtiden.

Att rådgöra med finansiella rådgivare och experter kommer däremot många människor fortfarande vilja göra, så bankerna kommer finnas kvar, bara i mindre utsträckning.

9. Översättningsjobb

Vi alla har någon gång använt oss av olika översättningsprogram på datorn när vi funderat på vad ett specifikt ord betyder på ett annat språk. Automatiseringen vad gäller översättning av olika språk fortsätter att utvecklas. Allt fler företag använder översättningsprogram för att underlätta arbetsuppgifterna vilket gör att olika former av översättningsjobb troligtvis kommer minska i framtiden.

10. Juridisk sekreterare

Stora delar av det juridiska assistentyrket innebär att manuellt söka i juridiska dokument, boka möten och utforska klientsamordningar. Denna typ av arbetsuppgifter har redan börjat bli automatiserade och kommer troligtvis fortsätta i den riktningen. För juridiska assistenter och sekreterare kan tekniken på så sätt utmana deras roll inom sektorn avsevärt. Men inom branschen finns det många vägar att gå, där en del börjar som juristassistent för att därefter få mer avancerade arbetsuppgifter. Yrket kommer därför inte utmanas helt och hållet av tekniken – ännu.

3 yrken som står stabilt under teknikutvecklingen

1. Advokater

Även om juridiska tolkningar kommer bli allt mer automatiserade, som vi var inne på tidigare, är vi långt ifrån att ha robotar som representerar oss i rättssalen. Här blir den mänskliga förmågan att argumentera, etablera sociala relationer och identifiera nyanser i data viktig. Därför är advokatyrket ett jobb som inte kommer försvinna.

HR-yrket står stabilt i linje med teknikutvecklingen där den mänskliga faktorn är betydelsefull.

2. HR-roller

Idag finns det en del automatiserade verktyg som hjälper HR-yrket i olika steg exempelvis vid rekryteringsprocesser. Färdigställda tester och automatiserade intervjufrågor är bara ett axplock av olika verktyg som tekniken har möjliggjort som stöd för HR-avdelningen. Men HR-funktionen är fortfarande en viktig del på företag där den mänskliga kontakten vid rekryteringsprocesser och mänskliga stödet vid HR-arbetet är svårt för robotar att ersätta.

3. Medicinska professioner

Inom sjukvården har tekniken haft en central roll under en lång tid. Här fortsätter tekniken vara framträdande som hjälpmedel. Men att AI skulle konkurrera ut den mänskliga styrkan är långt borta. Den mänskliga faktorn kommer även här ha stor betydelse både vid olika diagnossättningar och behandlingar. Här har datorer inte en chans att helt utmana människan, vilket gör att olika jobb inom medicin inte kommer försvinna.

Sök lediga jobb via TNG

Sök lediga jobb via TNG

Är du redo för en ny utmaning och känner att det är dags för ett nytt jobb? Ta en titt på vilka lediga jobb vi har ute just så kan vi hjälpa dig vidare i karriären.

Se alla lediga jobb

Rekommenderat för dig