TNG
10 värdefulla tips vid inhyrning av interimskonsult

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

10 värdefulla tips vid inhyrning av interimskonsult

”Dissa inte någon med för tungt CV”

Mjukare axlar på nolltid. Så ska det kännas när du anlitat en interimskonsult för att ersätta en erfaren specialist, förändringsledare eller chef i kritiska perioder. Mest värde får du genom att undvika vanliga misstag vid konsultinhyrning – och ta råd från dem som redan lyckats. Här är tio konkreta tips från interimsexperten Pär på TNG!

Pär Johansson på TNG tipsar om vad du ska tänka på vid inhyrning av interimskonsult

Pär Johansson, senior rekryterare och regionchef för TNG i Örebro, har länge arbetat med att kompetenssäkra och tillsätta interimskonsulter via TNG Interim. Med i bagaget finns exempel på både bra och dåliga interimslösningar.

Faktum är att det finns flera gemensamma nämnare i de allra bästa fallen. Nu bjuder Pär på sina tio bästa tips om vad du bör tänka vid inhyrning av en interimskonsult.

10 tips när du ska hyra interimskonsult

1. Tydliggör uppdraget

Ringa in din organisations behov. Är interimskonsultens huvudsakliga uppdrag att förvalta och underhålla processer och samarbeten under en chefs föräldraledighet? Eller ska konsulten driva en förändringsresa med interna beteendeförändringar? Ju tydligare bild du har av uppdraget, desto troligare är det att ni får det ni behöver.

Läs även: 5 anledningar att anlita en interimskonsult

2. Be om råd från konsultleverantören

Ibland vet man precis vad man vill ha, andra gånger kan man behöva hjälp. Våga ta hjälpen och lyssna på inspel från någon utanför din egen organisation! Rekryterarna på TNG träffar dagligen chefer på olika nivåer från vitt spridda branscher. Det ger oss insikter och kunskap om hur andra organisationer har löst interima tillsättningar. Med andra ord är vi gärna rådgivande i vilken typ av konsult och kompetens ni kan tänkas behöva i stunden – och för framtiden.

Ofta tycker man att sin egen bransch är speciell.

3. Öppna upp för andra branscher

Ofta tycker man att sin egen bransch är speciell. Men andra perspektiv är nyttiga och faktum är att alla organisationer består av människor – och människan är sig lik oavsett bransch. Var därför inte alltför smal i kravprofilen och våga träffa konsulter du annars inte hade tänkt på. Till exempel med tyngd från annan bransch. Fördelarna är ofta överraskande stora, särskilt när erfarenheterna kommer från en bransch med andra utmaningar eller branscher som präglas av hög innovationstakt.

Seniora interimskonsulter från TNG Interim

4. Bortse från egna fördomar

Det finns inga överkvalificerade konsulter! Fastän det kan tyckas märkligt att någon med en gedigen meritlista vill ta sig an ett enklare uppdrag, så bör du aldrig dissa någon med för tungt CV. Eller använda överkvalificerad som argument.

Det bästa du kan göra är sannolikt att hyra in en konsult som är mer erfaren än vad ni behöver. Särskilt om konsulten ska bistå i ett förändringsarbete. Var därför inte rädd att anlita en senior interimskonsult på en lägre nivå.

5. Beställ en bakgrundskontroll

En interimskonsult, och särskilt en interimschef, kommer garanterat ta del av känslig företagsinformation. Liksom fatta beslut som påverkar verksamhetens ekonomi. Detta är rimligt och du bör känna dig trygg nog för att kunna släppa tyglarna.

Av den anledningen kvalitetssäkrar TNG alla interimskonsulter kompetens och ekonomiska historik med både bakgrundskontroll och referenstagning. Men än är detta inte standard för alla konsultleverantörer, så säkerställ gärna att du inte köper grisen i säcken.

6. Ge en komprimerad men effektiv onboarding

TNG:s interimskonsulter tar stort eget ansvar och är redo att hugga i från dag ett. Men värdet kommer snabbare om du har förberett allt praktiskt. Se därför till att arbetsredskap, som datorer och systembehörigheter, är preppade. Du kan även underlätta genom att snabbt introducera konsulten för så många kontaktytor som möjligt. Kanske kan du ta fram en lista på vilka personer som ska kontaktas först och varför?

7. Boka löpande avstämningar

Även med bistra förutsättningar är en interimskonsult självgående och löser det som behövs. Men du kommer garanterat få ut ett större värde med avsatt tid för regelbundna avstämningar. Något som dels ger dig möjlighet att löpande tanka av konsulten på kompetens och få viktiga inspel. Dels ge konsulten bättre förutsättningar för att utföra sitt uppdrag.

En interimskonsult har inget egenintresse eller internpolitiska baktankar.

8. Använd konsultens oberoende position

En interimskonsult har inget egenintresse eller internpolitiska baktankar. Däremot har de ofta hunnit se en hel del i arbetslivet. Och är vana att hoppa in i olika organisationer. Detta är guld för dig som vill få en nykter syn på verksamheten! Bjud därför in konsulten till att använda sin nyfikenhet och erfarenhet för att bilda sig en egen uppfattning. Ta sen tacksam emot hjälp, feedback och goda råd.

Läs även: Interimskonsulten ser på verksamheten med nya ögon

9. Nyttja ännu mer kompetens

Våra seniora interimskonsulter ger dig ofta mer kompetens än vad du initialt ansåg dig behöva. Med otaliga arbetsplatser i bagaget och många verktyg i bältet är det inte ovanligt att konsulten först får ett specifikt, ganska smalt, uppdrag som efter tid utökas eller landar i ett nytt ansvar. Ofta som resultat av att du som beställare ödmjukt lyssnat på konsultens insikter om verksamheten, tänkt ur hela organisationens perspektiv och varit öppen för att nyttja mer av konsultens kompetens.

10. Klipp inte banden direkt

Avsluta konsulten med värdighet! Trots att ordinarie chef eller specialist är på plats igen är det värt kosta på sig lite några extra konsulttimmar i slutet av uppdraget, eller förlänga med ett par extra veckor. Eftersom interimskonsulten då kan överlappa en period och ge en fin överlämning.

Interimskonsult och interimschef från TNG Interim

TNG som interim partner

På TNG Interim är vi övertygade om att det ska vara enkelt att anlita en interimskonsult. En trygg lösning som driver verksamheten framåt under en kritisk period. Därför stöttar vi organisationer med interimskonsulter inom bland annat ekonomi, teknik, inköp, logistik, marknad och HR.

Behöver du hjälp under en kort eller långvarig vakans? Tveka inte att kontakta oss om du är i behov av kompetenta specialister och chefer! Vi jobbar brett över hela landet och har ett nätverk av konsulter som kan starta med kort varsel.

Hjälp mig hitta rätt interimslösning

Rekommenderat för dig